8. Neukrajujte si spánek
Možná to zní nepochopitelně, ale čím víc si dopřejeme nerušeného odpočinku, tím štíhlejší budeme. To prokázala nedávná studie ve Spojených státech provedená na desítkách tisíc Američanů. Ti, kteří spali pět hodin a méně, měli tendenci více přibírat na váze než ti, kteří uléhali na sedm či více hodin. Princip je jednoduchý – v momentě, kdy přemáháme únavu, si tělo začne žádat energii v podobě jídla, a to nás zavede rovnou k ledničce. A kalorie přibývají...
9. Vsaďte na malé talířky
Všimli jste si, že čtvrtka pizzy na stojáka vás zasytí stejně dostatečně jako velký talíř špaget v restauraci? O velikosti porcí často vůbec nepřemýšlíme, a to je chyba. Připravujte si jídlo pokud možno sami a servírujte je na co nejmenší talířky. To je ta nejspolehlivější kontrola nad kaloriemi. Přidejte si jen, pokud budete mít stále hlad.
10. Vynechte smažení
Vyměňte prskající pánev za šetrnější úpravu jídla! Dušené maso a zelenina jsou mnohem zdravější než udělané na oleji či na másle. Velkou motivací je, že dvě lžíce vývaru namísto oleje vám ušetří 200 kalorií.
11. Vařte si sami
Studie texaské univerzity uvádí, že při stolování v restauraci člověk spořádá až o 226 kalorií a 10 gramů tuku více. Porce jsou větší, než ve skutečnosti náš organismus vůbec dokáže zvládnout, navíc nemáme kontrolu nad použitými tuky. Připravit si jídlo po svém se vyplatí!
12. Nafoukněte objem
Nikoli však svého těla, ale pokrmu na talíři. Vaříte-li například těstoviny, přihoďte do nich o hrst zeleniny více. Jídlo bude méně kalorické a zároveň zdravější. Pokud budete s běžným jídlem jíst ovoce a zeleninu s velkým obsahem vody, přijmete za den o 24 % kalorií méně!
13. Nezakazujte si
Ne nadarmo se říká, zakázané ovoce nejlépe chutná. Proto z jídelníčku vyřaďte jakékoli radikální zákazy typu – ani kousek cukru, ani kousek čokolády. Čím víc si budete danou potravinu odepírat, tím poroste vaše chuť, která se stejně nakonec prolomí v ještě nezřízenější konzumaci zakázaného. Takže až dostanete chuť zhřešit třeba něčím sladkým, zamlsejte si, ale s mírou.
14. Dopřejte si kousek zeleniny před jídlem
Zkuste to po vzoru Kate Moss, která před každým jídlem sní kousek zeleniny či ovoce. Zaplní se tak částečně žaludek, aniž by naskákaly kalorie, a postačí nám mnohem méně jídla. Lidé, kteří patnáct minut před hlavním chodem spořádají nějaké jídlo s vysokým obsahem vlákniny (ta je v zelenině), snědí o 64 až 107 kalorií méně.