Doporučujeme

Bezlepkové lívance s ovocem

| foto: Shutterstock, Bauer Media

Bezlepkové lívance s ovocem

Snídaně šampionů!

INGREDIENCE

2 vejce

2 sáčky vanilkového cukru

250 g měkkého tvarohu

300 ml mléka

150 g pohankové mouky

1 hruška

2 blumy

20 g másla

2 lžíce medu nebo javorového sirupu

1/4 lžičky skořice

sůl

tuk na smažení

100 g zakysané smetany nebo tvarohového krému

Ovoce podle chuti

POSTUP

1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v míse s vanilkovým cukrem a vmícháme měkký tvaroh. Pak střídavě přidáváme mléko a mouku. Vše postupně vyšleháme na hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v pokojové teplotě.

2. Mezitím si připravíme ovoce. Hrušku rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Blumy zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Dáme je do kastrůlku, podlijeme lžící vody a 2 minuty podusíme. Pak přidáme máslo, med a skořici. Ještě chvilku prohřejeme, aby se okolo ovoce utvořila hustá sirupová šťáva.

3. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Opatrně ho vmícháme do praveného těsta. V pánvi zahřejeme několik kapek tuku a vlijeme do něj naběračku těsta. Lívance smažíme dozlatova z obou stran. Na talíři k nim přidáme teplé ovoce i se sladkou šťávou a do mističky servírujeme zakysanou smetanu a ovocem.

  • Vybrali jsme pro Vás