Doporučujeme

Můžete jíst do sytosti, a přesto hubnete. Alespoň to tvrdí tři roky stará...

Můžete jíst do sytosti, a přesto hubnete. Alespoň to tvrdí tři roky stará studie zveřejněná v časopise Nutrition & Diabetes. Podle ní může člověk na rostlinné stravě zhubnout do půl roku o deset kilogramů. | foto: Shutterstock

Jde to i bez masa. Bílkoviny a živiny doplní čočka, ořechy či quinoa

  • 0
Stále víc Čechů vynechává z jídelníčku maso. Průzkumy hovoří až o 39 procentech lidí. Proč jsou rostlinné alternativy tak lákavé? A jak se v nich orientovat?

Bezmasou stravu propaguje stále víc celebrit, a tak je jasné, že je následují davy. I u nás stoupl počet těch, kteří omezují konzumaci živočišných produktů, od konce roku 2020 o deset procent. Vyplývá to z výzkumu FMCG Gurus pro ProVeg Česko.

Podle něj se tři procenta našinců stravují vegansky (zcela bez živočišných produktů), sedm procent vegetariánsky, 25 procent flexitariánsky (maso občas jedí, ale jen z farmy nebo ekochovu) a čtyři procenta jí pouze ryby.

„Lidé upravují své stravovací zvyklosti ať už kvůli snaze o zlepšení svého zdraví, obavám o životní prostředí či jiným důvodům,“ vysvětluje trend ředitel ProVeg Česko, Martin Ranninger.

Přímý prodej rakouské zeleniny.

Tělo potřebuje bílkoviny

Není to ale tak lehké. Maso dodává lidskému tělu spoustu živin. Když ho omezíte nebo vyloučíte, musíte je umět nahradit. „Názor, že jinak než z masa se jisté látky do organismu nedostanou, je nesmysl,“ upozorňuje výživová specialistka Grace Pascala.

Chce to ale vědět, jak na to. „Zásadní je dodat tělu dostatek bílkovin,“ nabádá nekompromisně. Ty najdete v prvé řadě v luštěninách. Dobrá jsou i semínka, ořechy a tolik propagovaná quinoa. „Její semena jsou navíc bezlepková, takže je mohou jíst i celiaci,“ doplňuje odbornice.

Doplňte vitamíny

Dále musíte dávat pozor na přísun vitaminu A. „Jeho nedostatek způsobuje problémy s pletí, ale také šeroslepost a snižuje imunitu,“ varuje výživová poradkyně. Nejvíc ho najdete v rybím tuku a v játrech, ale i v kedlubnách, špenátu nebo kapustě. Železo čerpejte z oříšků a listové zeleniny a vitamín D například z hub.

Hodně lidí při pomyšlení na to, že by vyřadili veškeré živočišné produkty (tedy i mléčné výrobky či vejce) odrazuje fakt, že nechtějí jenom chroupat nějaké to listí. Tak to ale není. „Rostlinné alternativy se u nás zlepšují a je stále obtížnější odlišit je od jejich živočišných protějšků,“ uvádí se na stránkách společnosti ProVeg.

„Zákazníci už mohou najít produkty bez masa jako jsou například vegetariánské párečky, falafely, mleté masové alternativy či burgery,“ potvrzuje manažerka kvality Albert Česká republika Anna Malenová.

I u zmíněných sýrů máte volbu. Veganské varianty sýrů jsou založeny na bázi vody, kokosového oleje a škrobů, k nimž se přidají různá dochucovadla. Už rozhodně neexistuje jenom tofu, nabídka je opravdu rozmanitá a stále dostupnější. Je jasné, že to na první dobrou bude změna. Ale taková, která může vést k lepšímu.

Jak to mají hvězdy

  • Cameron Diaz (49) – flexitariánka: Herečka se pro tento styl rozhodla před lety, protože jí bylo mimo jiné líto zvířat z velkochovů. Rychle si na něj zvykla. „Připadám si lehčí a mám také více energie,“ tvrdí. Nechce ale nic propagovat. „Jídlo je každého věc,“ vysvětluje.
  • Natalie Portman (41) – veganka: Ke svému způsobu života byla vedená od dětství, takže to pro herečku nebyl žádný zásah. „Podle mě úplně každý, kdo to v životě zkusí, pochopí, jak přirozený tento způsob stravování je,“ říká. O změně nepřemýšlela.
  • Kate Winslet (46) – vegetariánka: K tomu, že chce takto žít, došla až v dospělosti. Ani neví, co ji k tomu vedlo. „Pár lidí jsem znala a chtěla si to vyzkoušet. A už mi to zůstalo,“ vypráví. Vařit po vegetariánsku je pro ni dodnes výzva, která ji nesmírně baví.

  • Vybrali jsme pro Vás