Opuncie
Opuncie je opravdu velmi exotické ovoce, protože je plodem kaktusu. Tušily jste to? Původně pochází z Mexika a Střední Ameriky a byly běžnou součástí jídelníčku tamních Indiánů. Právě proto se jim přezdívá indiánské fíky. Opuncie se nejen svým tvarem podobají hruškám, dokonce i jejich dužina a chuť hrušky připomíná. Opuncie obsahuje vitamíny skupiny B a opravdu hodně vitamínu C. Kromě toho také minerály prospěšné zdraví – draslík, vápník, hořčík a fosfor. Má pozitivní vliv na posílení imunity, draslík a vláknina zase pomáhají se snížením krevního tlaku a cholesterolu. Vláknina navíc navozuje pocit sytosti, takže pokud máte na srdci svoji linii, zkuste si občas dát i opuncii, ale ne zas tak moc často, protože obsahuje poměrně dost cukru. A navíc zrovna v tomhle případě platí známé pořekadlo, že dobrého pomálu, u některých citlivějších jedinců totiž může větší množství opuncií způsobit žaludeční obtíže. A jak je vlastně konzumovat? Opatrně opuncii oloupejte, před oloupáním byste se jí neměly dotýkat, protože na jejím povrchu jsou malinké trny. Ideálně při práci používejte rukavice. No a pak ji můžete jíst čerstvou, nebo třeba přidat do salátů. Občas se z ní vyrábí i tekuté sladidlo.
Ořechy
Ořechům se připisuje hodně pozitivních účinků – třeba že jsou zdrojem vitality, zdraví, obsahují zdraví prospěšné tuky, důležité vitamíny a minerály, antioxidanty. Díky nenasyceným mastným kyselinám oříšky také bojují se „zlým“ cholesterolem. Jsou prostě superpotravinou. Ale pozor, i tady je potřeba hlídat si zkonzumované množství. Jaká je ideální dávka ořechů? Pro dospělého člověka hrst, což je cca 25-30 gramů.
A které z ořechů jsou nejlepší? Každý z nich má něco do sebe, své specifické vlastnosti, přesto jsou za krále všech ořechů považované vlašské ořechy, protože mají nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Na druhou stranu jsou docela dost náchylné ke žluknutí. Skvělou volbou jsou i makadamiové ořechy, para nebo mandle, záleží na vašich chuťových preferencích. Máte své favority?