Různé barvy, různé chutě
Zrna quinoy mají řadu zabarvení závisejících na oblasti pěstování. běžně jsou k mání tři tradiční typy.
Červená quinoa
Je sytě oranžová až červená, ale při vaření se barva mění na hnědou. Zato si zachová pevnou křupavou strukturu. Skvělá je do salátů.
Bílá quinoa
Má velmi jemnou chuť připomínající bílou rýži. Na první ochutnání je ideální. Jako příloha se uplatní všude tam, kde byste použili rýži.
Černá quinoa
I tato tmavá quinoa během přípravy trochu změní barvu. Zrna zůstávají po uvaření na skus lehce křupavá a mají vydatnou zemitou chuť.
Jak na to?
Uvařit quinou je velmi jednoduché. Do hrnce vsypte 1 díl quinoy (1 hrnek) a zalijte ji dvěma díly vody (2 hrnky). Přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte na minimum, zaklopte a na velmi mírném ohni vařte 15 minut.
Sundejte z ohně a zaklopené nechte 5 minut dojít. Všechna tekutina by se měla vstřebat. Takto uvařená quinoa je ideální na přílohu. Pokud chcete, aby bílá quinoa měla výraznější chuť, nejprve ji v hrnci opražte nasucho, až lehce zezlátne, pak ji zalijte vodou a vařte stejně jako neopraženou. Čím je quinoa tmavší, tím více je na jejím povrchu nahořklých saponinů. Proto je lepší tmavé druhy quinoy před vařením propláchnout horkou vodou.