Zásah policie na Moravském Předměstí, kde muž vyhrožoval se zbraní | foto: Prima FTV, iDNES.tv

Muž stíhaný za hrozbu zbraní je na svobodě, bojí se ho žena i sousedé

  • 37
Muže, který se v neděli zabarikádoval v bytě na sídlišti v Hradci Králové a hrozil zbraní, vyšetřují kriminalisté na svobodě. V bytovém domě ho zpacifikovala zásahová jednotka. Policisté ho propustili o dva dny později, když ho obvinili z nebezpečného vyhrožování. Okolí z něj ale má strach.

Policisté propustili osmačtyřicetiletého muže po výslechu. Čelí obvinění z nebezpečného vyhrožování a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Policie o jeho umístění do vazby však ani nepožádala.

„Po vyhodnocení a konzultaci s dozorujícím státním zástupcem nebyly shledány důvody vazby. Policisté využili podle trestního řádu dalšího omezujícího institutu, kterým je předběžné opatření. Veškerá opatření, která byla přijata, vedou k eliminaci možných problémů,“ řekla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková.

Podle televize Nova se muž, bývalý cizinecký policista, na základě předběžného opatření nesmí přiblížit ke své rodině v paneláku.

Bývalá manželka se však svěřila, že z něj má strach. Na policii se údajně obracela už v minulosti kvůli domácímu násilí na ní a na dětech i kvůli stoupající agresivitě muže. Hlásila i to, že muž má nelegálně drženou zbraň.

„Mně řekl, že má brokovnici. Nejprve chtěl zabít sám sebe, pak řekl, že zabije sebe a mě. Všechno jsem to nahlásila,“ řekla bývalá manželka televizi. Tvrdí, že v neděli se muž opil, zbil ji i syna, pak vytáhl zbraň.

Také sousedé se obávají jeho návratu. „Máme z něj strach. Problémy s ním byly vždycky a bojíme se, že se vrátí,“ řekla jedna z obyvatelek Deníku, podle níž se dosud v domě odehrávaly pouze slovní konflikty.

Média zmiňovala, že policisté už dříve vykázali muže z bytu. Policie to původně nechtěla potvrdit. „Případu se i nadále věnujeme a informace, které v médiích zazněly, prověřujeme,“ připustila nyní mluvčí.

Incident se stal v neděli v jednom z bytů v ulici Milady Horákové na hradeckém Moravském Předměstí. Bylo tam slyšet rány a křik svědčící o fyzickém napadání, proto jeden ze sousedů přivolal policii. Když ale přijela hlídka, v bytě už byl jen muž s dlouhou střelnou zbraní. Žena s dítětem utekla.

Když muž nekomunikoval, povolali policejního vyjednavače. Do domu, z nějž evakuovali sousedy, si pro něj došla zásahová jednotka a převezla ho do nemocnice.

Muž nebyl držitelem zbrojního průkazu. Policisté nechají prozkoumat zbraň znalcem. Vyšetřovatel také žádá, aby stav obviněného prozkoumal znalec z oboru psychiatrie. Muži hrozí až pětiletý trest.

26. srpna 2019