Obžalovaný Ondřej Tulej u Krajského soud v Hradci Králové

Obžalovaný Ondřej Tulej u Krajského soud v Hradci Králové | foto: Ladislav Pošmura, MF DNES

Vrah, který bodl spoluvězně ve Valdicích lžící, bude za mřížemi o osm let navíc

  • 11
Za bodnutí spoluvězně zbroušenou polévkovou lžící odvolací soud potvrdil odsouzenému vrahovi Ondřeji Tulejovi navýšení trestu o dalších osm let. Pětadvacetiletý recidivista by tak brány věznice měl opustit až v roce 2044, odpyká si dohromady 25 let. Osmkrát trestaný muž se hájil tím, že se bránil napadení. Rozsudek za pokus o těžké ublížení na zdraví je pravomocný.

„Nebýt zákroku svědka, následek činu by byl zcela zjevně fatálnější, ne-li přímo fatální. Obžalovaný před útokem opakovaně řekl: Já tě zabiju,“ uvedl soudce pražského vrchního soudu Edvin Svoboda.

Připomněl, že za těžké ublížení na zdraví hrozí pět až 12 let vězení, takže trest uložený v dolní polovině sazby není nepřiměřeně přísný. Soudy neshledaly žádnou polehčující okolnost, jen samé přitěžující.

Potyčka Ondřeje Tuleje se spoluvězněm se stala ve valdické věznici na Jičínsku v říjnu loňského roku. Po předchozím slovním konfliktu nejprve hodil po osmatřicetiletém muži židli.

Muž se před ním ukryl za dveřmi koupelny, které ale Tulej vyvrátil a zaútočil zbroušeným držadlem polévkové lžíce. Napadený muž první výpad odrazil, při druhém jej útočník zasáhl před ucho. Dalšímu útoku zabránil jiný spoluvězeň a dozorci.

„Už jsem velkej, dokážu se bránit“

„Byl jsem šikanovaný v dětství i v pasťáku. Teď už jsem velkej, dokážu se bránit, nepřipustím, aby na mě někdo sahal,“ řekl obžalovaný soudcům. Připustil, že spoluvězni hrozil lžící a bodl ho s ní, bylo to ale podle něj poté, co ho tento muž schválně vyprovokoval a napadl, aby se dostal na jinou celu.

Tulej je ve valdickém vězení se zvýšenou ostrahou kvůli tomu, že v roce 2016 - krátce po opuštění výchovného ústavu - při potyčce o 200 korun zavraždil na ulici v Karviné jednoho muže a druhého pobodal. Soudy ho za to poslaly za mříže na 12 let. I tehdy se marně hájil tím, že pouze uplatnil nutnou obranu.

Loni mu soudy navýšily trest o pět let, protože při jiném konfliktu se spoluvězněm hodil po muži rovněž židli a těžce ho zranil.

V rejstříku trestů měl už před aktuálním verdiktem osm záznamů. Ještě jako mladistvý byl odsouzený za majetkovou trestnou činnost, později za násilnou. Soudy mu nejprve ukládaly podmíněné a alternativní tresty, při kterých se ale neosvědčil, takže se mu přeměnily na nepodmíněné a nyní si je odpykává všechny společně.

Vězeňská služba z Valdic soudu vzkázala, že muž má velmi problémové chování, špatné vztahy s ostatními vězni a soustavně nedodržuje kázeň a pořádek. Součástí verdiktu je i propadnutí nástroje použitého ke spáchání trestného činu, tedy polévkové lžíce.

21. února 2022

,