Webkamery zachytily tromby nad Hradcem Králové (17. 5. 2022)

Webkamery zachytily tromby nad Hradcem Králové (17. 5. 2022) | foto: Meteo-Roven

Lidé u Hradce hlásili vzdušné víry, jeden z nich se proměnil v malé tornádo

  • 1
Jihovýchodně od Hradce Králové se v úterý navečer objevily dva vzdušné víry, jejich výskyt hlásila meteorologům celá řada pozorovatelů. Jedna z těchto tromb se dokonce podle dodaných záběrů proměnila ve slabé tornádo. Odborníci informace prověřují.

„Zpracoval jsem video formování tromby jihovýchodně od Hradce Králové, video je desetkrát zrychleno,“ uvedl Michal Chrudimský, který poslal své záběry na facebookové stránky Amatérská meteorologie pro veřejnost.

Jev pozorovali lidé z Hradce Králové i Pardubic kolem 17. úterní hodiny. Podle meteorologů se jednalo o efektní trombu pod konvektivní bouří, která postupovala směrem k Pardubicím a která se pravděpodobně dokonce proměnila ve slabé tornádo.

„Kondenzační nálevka se v několika momentech rozšířila až k povrchu a některé z informací mluví o menších škodách na lesním porostu. To by znamenalo výskyt tornáda, pravděpodobně o síle F0 (nejnižší stupeň) a určitě bude zajímavé tuto situaci dále prověřit,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu ·

Zajímavý úkaz pozorovali i další lidé. Například Veronika Pražáková: „Také jsem tímto směrem pozorovala, mám i krátké video z Malšovic.“

Podle některých pozorovatelů se vyskytly mezi Hradcem Králové a Pardubicemi dokonce dvě tromby, tedy větrné víry, ale jen jedna z nich se proměnila ve slabé tornádo.

„Podle fotek a videí šlo o dvě různé tromby, z nichž jedna se země skutečně na pár vteřin dotkla,“ uvedla například Petra Jakubcová.