Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomáhám rád, říká starosta. V Libňatově dali zázemí osmi uprchlíkům

  16:50
Se začátkem války na Ukrajině se život třiatřicetiletého starosty Libňatova na Trutnovsku Jaroslava Picha obrátil vzhůru nohama. Pomoc uprchlíkům dostala naprostou prioritu, k běžnému starostování se vracel až večer. Lidem utíkajícím před ruskou agresí zařídil dopravu, jídlo, oblečení, bydlení i práci.

Starosta Libňatova Jaroslav Pich našel příležitostnou práci i pro Světlanu, která se stará o handicapovaného syna. Bude pomáhat obci. | foto: Tomáš Plecháč, MF DNES

Pro utečence jel starosta na slovensko-ukrajinskou hranici, koordinoval pomoc dobrovolníků i materiální sbírku. V Libňatově se ve spolupráci s místními nyní stará o osmičlennou skupinu uprchlíků.

„Pomáhám rád, mám to v sobě. Když někomu pomůžu, mám ze sebe dobrý pocit,“ říká Jaroslav Pich.

Jakmile ruské vojsko zahájilo invazi na Ukrajinu, mladý starosta reagoval okamžitě. Zjistil, jestli by v obci někdo byl ochotný poskytnout ubytování, spojil se s neziskovou organizací zajišťující pomoc Ukrajincům a na sociálních sítích zorganizoval bleskovou materiální sbírku.

Hned druhý den po začátku války nasedl do obecní dodávky a s bratrancem vyrazil do 700 kilometrů vzdálených Velkých Slemenců, kde se v mrazu ve frontách tlačily stovky běženců.

Po dvaceti hodinách čekání naložili dvě matky se čtyřmi dětmi, ale namísto do Libňatova je nakonec odvezli do Hluboké nad Vltavou ke známým. Do vesnice s necelými čtyřmi stovkami obyvatel uprchlíci za pár dní přesto dorazili.

Libňatov ve spolupráci s Místní akční skupinou Království – Jestřebí hory založil transparentní účet. Během pár dní se na něm sešlo přes půl milionu korun. Organizátoři sbírky za ně nakoupili mimo jiné balistické přilby, stovky lékárniček a pracovních rukavic, které poslali do ukrajinských nemocnic.

Pomohou jen několika lidem, ale se vším

Začátkem března přijela do Libňatova první ukrajinská rodina. Dnes v domě, který uprchlíkům nabídli manželé Kosinovi, žijí čtyři dospělí a čtyři děti ze západoukrajinského městečka Tačiv. Dvaadvacetiletá Veronika se dvěma dětmi, o šest let starší žena, která se jmenuje také Veronika a rovněž má dvě děti. A nakonec Světlana s postiženým synem Romanem.

„Od začátku jsme to měli nastavené tak, že do Libňatova přivezeme omezený počet uprchlíků, které můžeme ubytovat, a uděláme pro ně všechno, co budou potřebovat, aby se postupně začlenili a byli schopni fungovat samostatně,“ vysvětluje Jaroslav Pich, který je starostou od roku 2018.

Organizování pomoci utečencům ho v prvních dnech zaměstnávalo natolik, že mu téměř nezbýval čas na nic jiného.

„Prvních čtrnáct dní to byl velký nápor, v kanceláři jsem trávil až 16 hodin. Ze začátku jsem hodně řešil dopravu, psaly mi stovky dobrovolníků, kteří chtěli pomoct. Pak už ani nebylo možné na všechno reagovat,“ vykládá.

Nečekanou vlnu solidarity se mu povedlo zvednout díky sociálním sítím, na facebookovém profilu obce i vlastním o všech krocích pečlivě informoval.

Místní mají dál zájem pomáhat

Když do Libňatova přijeli první Ukrajinci, sháněl pro ně oblečení, zajistil pomoc z potravinové sbírky, zajel s nimi na úřad práce, k lékaři nebo do banky zařídit účet. Pro uprchlíky zorganizoval půldenní „exkurzi“ po vesnici, aby věděli, kde je obchod, úřad či dětské hřiště. Když bylo potřeba, zajel s nimi do Trutnova koupit boty nebo k lékaři.

Od začátku také hodně pomáhají místní lidé. Jinak to v obci, kde úřednický aparát tvoří starosta a účetní a nepůsobí tu žádné charitativní organizace, ani nejde.

„Spousta lidí se neustále nabízí, jsou ochotní pomoct finančně nebo jinak. Je to opravdu neuvěřitelné. Máme to postavené na osobním přístupu. Nechtěli jsme uprchlíky jen ubytovat a pak je nechat, aby se o sebe postarali sami, protože to je v této vesnici nemožné,“ tvrdí Jaroslav Pich.

Integrace uprchlíků je o to komplikovanější, že na rozdíl od okolních měst v Libňatově dosud nebyla ukrajinská komunita.

Je tady klid, chceme zůstat, říkají

U prvotní pomoci utečencům nezůstalo. Starosta přes kamaráda oběma mladým ženám sehnal práci ve výrobně v nedalekých Batňovicích, kde montují elektrosoučástky. První cestu autobusem jel s nimi, aby věděly, kde mají přestoupit. Jejich děti mezitím nastoupily do libňatovské mateřské školy v obci.

Obě matky jsou samoživitelky a do České republiky přijely v podstatě bez prostředků. V Tačivu, odkud pocházejí, se sice dosud neválčí, po začátku invaze ale mladé Ukrajinky měly jasno. Co nejrychleji se chtěly s dětmi dostat do bezpečné země.

„Utekly jsme kvůli dětem, měly jsme o ně strach. Každý den čtu, kolik dětí ve válce zemřelo. Chtěly jsme být v bezpečí. Je úžasné, jak se nám tady všichni snaží pomáhat,“ vypráví lámanou češtinou dvaadvacetiletá Veronika, která na Ukrajině do práce nechodila a starala se o své děti.

Její starší kamarádka pracovala v kavárně. „Jsme rády, že už můžeme pracovat, abychom měly vlastní peníze,“ dodává Veronika, jejíž matka žije v nedalekém Dvoře Králové nad Labem. Obě ženy už dříve Českou republiku navštívily, a tak nešly do úplně neznámého prostředí.

Občasnou práci starosta našel i nejstarší Světlaně, která se stará o handicapovaného syna a nemůže pracovat na plný úvazek. Dělá příležitostné práce pro obec, naposledy po stavbařích uklízela v kulturním domě, který se rekonstruuje. Návrat na Ukrajinu ani jedna z žen neplánuje. Svou budoucnost spojují s vesnicí na Trutnovsku.

„Chtěly bychom zůstat v Libňatově, je tady klid,“ poznamenává Světlana.

  • Nejčtenější

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec Králové - Olomouc 3:1, hosté neudrželi vedení, nalomil je vlastní gól

5. května 2024  14:40,  aktualizováno  20:35

Rychle vedli, ale ještě do přestávky prohrávali o dvě branky. Olomoučtí fotbalisté nenavázali na...

Nehoda cisterny s argonem uzavřela na dvě hodiny D11 na Hradec

6. května 2024  12:03,  aktualizováno  14:33

Nehoda cisterny se zkapalněným argonem uzavřela dopoledne na víc než dvě hodiny dálnici D11 ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Ceny s hořkostí pomsty. Zastupitelé vyřadili biology, kteří odporovali radnici

6. května 2024  17:30

Hořkou pachuť bude mít předávání výročních cen Hradce Králové. Politikaření a zřejmě i msta za...

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Nehoda cisterny s argonem uzavřela na dvě hodiny D11 na Hradec

6. května 2024  12:03,  aktualizováno  14:33

Nehoda cisterny se zkapalněným argonem uzavřela dopoledne na víc než dvě hodiny dálnici D11 ve...

Chytrá domácnost pro nemocné: k ovládání přístrojů stačí ústní myš či hlas

6. května 2024  10:35

Domov svatého Josefa, který v Žirči na Trutnovsku pečuje o pacienty s roztroušenou sklerózou,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...