Původně sousedské posezení přitáhlo i hradecké instituce, chystá se bojovka

  16:01
Co bývalo sousedským posezením na vybetonovaném rynku s buchtou a kávou, stalo se společenskou událostí, jež do hry přitáhla i profesionální kulturní instituce. Důkazem je sobotní pokračování akce Zažít město jinak. Pět královéhradeckých organizátorů se spojilo na trase od Malého náměstí přes Klicperovo divadlo, Centrum uměleckých aktivit v Tomkově ulici, kavárnu Mokka Oda V Kopečku a Filharmonii Hradec Králové.
Sousedské posezení na Malém náměstí v Hradci Králové

Sousedské posezení na Malém náměstí v Hradci Králové | foto: Divá bába

„Naším záměrem bylo nejen uspořádat sousedské setkání, ale také propojit všechny zastávky tak, aby si návštěvník prošel celou trasu a nezůstal jen na jednom místě. Chceme, aby každý, kdo přijde, poznal i místa, kam by třeba normálně nezašel nebo o jejichž existenci možná ani neví. Poznat město v jiných souvislostech, potkat se s novými lidmi a užít si netradiční odpoledne, to je, oč tu běží,“ zve Ilona Mach z akční skupiny Divá bába, která zabydluje Malé náměstí.

Filharmonie otevře i dílny

Co lze v sobotu od 14 do 18 hodin zažít? Ve Filharmonii třeba prohlídky budovy, hrající varhany i vystoupení Královéhradeckého smyčcového kvarteta. Návštěvníci se také mohou zapojit do malířské dílny s Markem Bělohlávkem nebo do výroby hudebních nástrojů s Klárou Svobodovou. Občerstvení zajistí místní kavárna.

„Těší nás, že se letos poprvé podílíme na programu. Připravili jsme výrobu hudebních nástrojů, akční malbu, vystoupení smyčcového kvarteta nebo varhanní vystoupení s posezením na pódiu,“ říká Alois Neruda, mluvčí Filharmonie Hradec Králové.

Kavárna chystá hádanku

Mokka Oda je malá kavárna se zahrádkou schovaná v ulici V Kopečku. Příjemnou atmosféru tu ladí obsluha, která pouští současnou progresivní hudbu.

„V téhle kavárně se nabízí také občerstvení jako čerstvé italské focacaia, dorty a koláče. Dětem uchystají kávovou hádanku, na niž odpověď musí účastníci vyjádřit kresbou. Takto to zní možná složitěji, než to doopravdy bude,“ nabízí Ilona Mach.

Fotoateliér a divadlo

„Přestože letos v Klicperově a Tomkově ulici stále běží výkopové práce, v sobotu se hodí do gala. Centrum uměleckých aktivit s místními podniky Twist slow fashion a květinářstvím Do vázy připravilo pouliční fotoateliér. Nebude chybět ani pásmo vybraných krátkých dokumentárních filmů. V Galerii za Galerií bude ke zhlédnutí nová výstava Art. Do. Drag, která představuje díla tří umělců, kteří na sebe při vytváření nebo prezentaci svých děl berou specifická alter-ega nebo Personu sloužící jako prostředky pro získání větší svobody projevu. Zájemci se také mohou přihlásit na fotografický workshop – procházku městem, kdy budou pod vedením lektora zachycovat architekturu či život v Hradci Králové,“ uvádí ředitelka Centra uměleckých aktivit Martina Erbsová.

K programu na divadelním náměstí zve mluvčí činohry Martin Sedláček: „Po celé odpoledne si budete moci užít Klicperovo divadlo úplně jinak, než jste během sezony zvyklí! Můžete se osobně potkat se svými oblíbenými herci, zasoutěžit si s nimi a nebude chybět ani speciální program pro nejmenší.“

Diváci mohou absolvovat speed dating, neboli rychlé rande, zahrát si divadelní kvíz nebo se přidat k workshopu na letní scéně. Otevřena bude rovněž půjčovna kostýmů. A protože v této sezoně divadlo chystá inscenaci ze zákulisí kulinářské show, podělí se herci i o své kuchařské umění.

Děti potěší pohádka O Šípkové Růžence v podání Divadla u staré herečky. Na odpolední program naváže od 19 hodin na hlavní scéně inscenace britské komedie Doma, jsem zlato, jedna z nejúspěšnějších ze současného repertoáru Klicperova divadla.

Jazykový koutek

„Na Malém náměstí máme připravenou výtvarnou dílnu, náladu příjemného babího léta podpoří svým cestovatelským setem DJ Ondatra a chybět nebudou ani stánky místních výrobců a občerstvení či mobilní cykloservis Bajkazyl. Novinkou bude jazykový koutek Stammtisch, kde se mohou zájemci zapojit do německé nebo anglické konverzace,“ sděluje Ilona Mach.

V akci „za razítko“ si děti vyrobí jednoduchou skládačku robota z papíru. Otevřeno bude mít i Antikvariát na Rynku.

Začít „razítkovou hru“ je možno na jedné i druhé straně trasy podle toho, odkud se příchozí rozhodnou začít. „Na Malém náměstí a ve Filharmonii dostanou děti kartičku a za splnění aktivity na každém místě razítko. Za pět razítek z pěti různých stanovišť si pak mohou vyzvednout drobný dárek právě na Malém náměstí nebo ve Filharmonii,“ dodává pořadatelka.

Nejen sousedskou bojovkou bude v sobotu žít Hradec Králové. Dožínkové slavnosti v Šimkovych sadech nabídnou výstavu hospodářských zvířat i zemědělské techniky, vystoupí kolektivy folklorní Červánek, Čí je to vina, JH Band, Brass Avenue, Atavists, Jazz Police či Benjaming’s Clan.

4. června 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...