Divadelní festival v Hradci nabídne během osmi dní na 300 představení

  9:59
Mezinárodní divadelní festival v Hradci Králové, jenž si dnes říká Regiony, opět spojil tradiční pořadatele, tedy Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovku kontrapunkt. Regiony vloží do posledních osmi červnových dní na 300 představení. Pověstná divadelní fiesta v Hradci Králové zažije 28. ročník.

Pulzující událost, kterou po vzoru Avignonu založil dlouholetý ředitel hradeckého divadla Ladislav Zeman, začne v pátek 23. června. V historickém centru Hradce, na všech scénách obou divadel, v parcích, ulicích i po zdech se bude odehrávat do pátku 30. června.

Společným tématem 28. ročníku je rituál. Fenomén rituálu provází lidstvo po celou dobu jeho existence a s rituálem je úzce spjat i vznik a vývoj divadla.

„Samotný festival je rituálem svého druhu a pro ten hradecký, který tradičně znamená rozloučení se sezonou, to platí dvojnásob. A aniž bychom si to často vůbec uvědomovali nebo tomu věnovali pozornost, z nejrůznějších rituálů se skládá i náš běžný, každodenní život. Proto jsme se rozhodli právě na rituály a ritualitu letos zvlášť zaměřit a hledat v nich inspiraci, zdroj radosti i poznání,” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Téma rituálu se objevuje i ve vizuálech, autorem je grafický designér Přemysl Zajíček, jenž přizval výtvarnici Adélu Bierbaumer. Její hravé kresby jsou už vidět na plakátech po celém městě.

„Široká programová nabídka letos zahrnuje 302 činoherních, alternativních, loutkových či pohybových divadelních představení, tanečních performancí. Nebudou chybět ani představení pro rodiny s dětmi, improvizace či koncerty účinkujících nejen z celé České republiky, ale tradičně i ze zahraničí. Festivalová mapa zahrnuje 37 míst v historickém centru Hradce a jeho přilehlém okolí,” říká ředitelka kulturní neziskovky kontrapunkt Barbora Hodonická.

Dvanáct evropských zemí

Mezinárodní program nabízí umělce z 12 evropských zemí. O úvodní představení se na hlavní scéně Klicperova divadla postará Staatstheater Kassel z Německa, který představí Proměnu.

Výběr z programu Regiony HK:

  • Jakub Gottwald a kolektiv: K prameni
  • Staatstheater Kassel: Proměna (Německo)
  • Studio K Színház: Katynka z Heilbronnu (Maďarsko)
  • Kazalište Marina Držića: Hamlet - záznam zločinů jedné monarchie (Chorvatsko)
  • Teatr Lalek Arlekin: Rutka (Polsko)
  • Lutkovno gledališče Ljubljana: Tunel (Slovinsko)
  • Transiteatret-Bergen: Stav ohrožení (15:20-16:20) - hodina, která formovala Norsko (Norsko)
  • Divadlo Drak a Bratislavské bábkové divadlo: Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník
  • Městská divadla pražská: Nezlomní
  • Divadlo Na zábradlí: Medvěd s motorovou pilou (ČR)
  • Husa na provázku: Vykouření
  • La Putyka: Boom

Zdroj: festivalregiony.cz

Chorvatské Gradsko kazalište Marina Držića Dubrovník přiveze inscenaci Hamlet – záznam zločinů jedné monarchie, a maďarské Studio K Színház vystoupí s inscenací Katynka z Heilbronnu.

Na scénách Draku se představí Teatr Arlekin z Polska s inscenací Rutka, dánské divadlo Madam Bach s inscenací Jsi tady či slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana s neobvyklým představením Tunel.

Hosty budou i španělská umělkyně Andrea Diáz Reboredo či novocirkusový francouzský soubor Cie SCoM. Vrcholem zahraničního programu v Draku budou inscenace Transfiguration francouzského interdisciplinárního umělce Oliviera de Sagazana a Stav ohrožení norského Transiteatret Bergen. Dále přijedou umělci ze Slovenska či Spojeného království.

Z českých scén nebudou chybět divadla Husa na provázku s inscenací Vykouření, Divadlo Petra Bezruče přiveze Sen čarovné noci, dále bude hosty Horácké divadlo Jihlava s adaptací filmového scénáře Šepoty a výkřiky či Divadlo Na zábradlí s autorskou koláží Medvěd s motorovou pilou.

Festival bude reflektovat i ukrajinskou krizi, a to představením Nezlomní Městských divadel pražských. Chybět nebudou ani Jihočeské divadlo, Divadlo X10, Alfa Plzeň či Naivní divadlo Liberec. Svou inventuru inscenací předvedou tradičně Klicperovo divadlo i Drak.

Boom v letním kině

Událostí, jak bývá na přehlídce zvykem, jistě bude Cirk La Putyka, který v letním kině Širák dvakrát odehraje představení Boom, ve kterém se setkávají aktéři z La Putyky a z kyjevské cirkusové a divadelní akademie.

Letos poprvé ve své historii představí Regiony premiéru autorského projektu, který vzniká přímo pro festival. Autorem projektu K Prameni je Jakub Gottwald, první držitel Ceny Thálie v kategorii alternativního divadla (2020). Tato interaktivně didaktická performance, kterou pro festival produkuje, má být jednou z největších událostí letošního ročníku, a to už tím, že se odehraje šestnáctkrát.

„Projekt je poctou původním obyvatelům Ameriky, památníkem křivd na nich po staletí páchaných, řekám jejich prolité krve v boji za jejich základní lidská práva, za jejich předky, za jejich potomky. Je to poklona jejich vytrvalosti, kultuře, vztahu a přístupu k přírodě a vlastnímu životu s ní,“ říká Gottwald.

Všechna představení se uskuteční v Šimkových sadech, kde už teď vzniká s důrazem na ekologii a užití recyklovaných materiálů speciální scénografie. Představení je vhodné i pro školní skupiny, pro které budou reprízy každý den v dopoledních hodinách.

Kvůli zastoupení zahraničních hostů kladou pořadatelé důraz i na mezinárodní přístupnost. „Všechna zahraniční představení na našich scénách jsou otitulkována nebo simultánně tlumočena do češtiny. Zároveň budeme titulkovat i vybraná česká představení do angličtiny. Taková představení jsou v programu označena jako English Friendly,“ říká ředitelka činohry Eva Mikulková.

Důraz na ekologii

Přátelský bude 28. ročník i k ekologii. „Ve všech barech zastřešených pořadateli budeme používat vratné kelímky. Velký akcent klademe na třídění odpadu a úklid města obecně, s čímž nám nesmírně pomáhají Hradecké služby. Dále jsme si ve spolupráci s partnery přímo v Žižkových sadech připravili bonusovou stanici Nextbike. Festivalová scénografie vzniká v maximální míře z recyklovaných materiálů. Udržitelnost životního prostředí je pro nás velmi důležitá. Věříme, že společně s diváky můžeme přispět k jeho ochraně,” říká Barbora Hodonická.

Program je zveřejněn na webových stránkách festivalregiony.cz. Tam lze vyhledávat a filtrovat nejen podle dne konání, lokality či typu, ale i podle věkové přístupnosti. Webová stránka navíc umožňuje sestavit si svůj festivalový kalendář na míru a uložit jej do záložky Můj program.

Vstupenky lze zakoupit online nebo v kamenných předprodejích Klicperova divadla, Divadla Drak, v Informačním centru a v průběhu festivalu také v Žižkových sadech a na divadelních pokladnách. Vstupenky na představení K prameni jsou i v síti GoOut. Více než 90 procent open air produkcí tradičně zůstává v režimu dobrovolného vstupného.

Autor:
  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...