Horní úsek lanové dráhy na Sněžce je mimo provoz. (21. října 2023)

Horní úsek lanové dráhy na Sněžce je mimo provoz. (21. října 2023) | foto: Lanové dráhy Sněžka

Silný vítr zacloumal lanovkou na Sněžku. Její horní část je mimo provoz

  • 2
Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku zastavil silný vítr. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli na webu vlekaři. Situace se během dne může změnit.

Podle dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky měl vítr dnes ráno v nárazech rychlost přes 75 km/h. Teplota na Sněžce se v sobotu ráno pohybovala okolo šesti stupňů Celsia. Pocitová teplota byla ale kvůli větru nižší, okolo nuly.

Když je horní úsek lanovky na Sněžku mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je v provozu od 8:00 do 18:00.

V Královéhradeckém kraji by mělo být v sobotu polojasno až skoro jasno, ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Později odpoledne a večer od západu bude oblačnosti přibývat a později se mohou vyskytnout přeháňky nebo občasný déšť.

Česko málem zažilo tropickou noc, teploty až nad ránem klesly pod 20 °C

Nejvyšší teploty budou od 14 do 17 stupňů, na horách až 13 stupňů. Vítr má vát slabý, během dne přechodně mírný jihozápadní s rychlostí větru do 20 km/h.

Sněžka s výškou 1603 metrů ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a klima na ní je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často tak neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Ostatní lanovky ve středních a východních Krkonoších, které dnes měly fungovat, by měly být v provozu, vyplynulo z webů středisek.

Léto s lanovkou:

,