Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šlechtění jablek trvá desítky let, ta nejlepší v obchodech nenajdete

  9:02
Nechají vyklíčit semínko z ohryzku jablka, které bylo hezky barevné i dobré, a pak jen čekají na sklizeň? Ani náhodou. Práce na odrůdě opravdu skvělého jablka připomínají laboratorní proces, který trvá 20 i 30 let. Výsledek je však předem nejistý.
Tým šlechtitelů vedený Luborem Zeleným pracuje na odrůdách nejen nových jablek,...

Tým šlechtitelů vedený Luborem Zeleným pracuje na odrůdách nejen nových jablek, ale také třešní, švestek nebo meruněk. | foto: Lukáš Urban

Vše začíná hledáním toho, co přesně má nové jablko splňovat. Odborníci na genetiku a šlechtění z laboratoře Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích si nejprve musí stanovit, čeho chtějí vyšlechtěním dosáhnout a jaké hledají vlastnosti.

„Poslední dobou je to hlavně odolnost proti chorobám, škůdcům nebo klimatickým stresům. A samozřejmě jablka musí být dobrá, pěkná a důležité jsou také vlastnosti pro skladování,“ popisuje směs požadovaných kvalit Lubor Zelený.

Požadavky na jablko se přitom stále mění. „Před dvaceti lety nebyl takový problém s jarními mrazy, jako je pro ovocnáře dnes,“ uvádí příklad šéf týmu šlechtitelů. 

Vychází se z odrůd se známými vlastnostmi: „Natipujeme si odrůdy podle toho, co právě hledáme - tu s vynikající chutí zkombinujeme třeba s odrůdou, která má dobré skladování nebo odolnost proti houbovým chorobám.“

Důležité je také místo, kde by se jablko mělo pěstovat - v Holouvousích logicky nejvíc hledají druhy, které se uplatní v podobných podmínkách, v jakých nové jablko vzniká. 

„Většinou je to pro místní podmínky, tedy pro Českou republiku plus Slovensko, Polsko nebo střední Evropu. Máme ale také odrůdu Rubinstep - Pirouette, která se prodává směrem na sever, třeba v Belgii. Tam mají lidé raději jablka kyselejší,“ říká Zelený.

Na prvním místě je vždy chuť. Ale pozor: i tady se zákaznické preference liší podle regionu. 

„Češi mají rádi jablka navinule sladká, kdy cítíte lehce nakyslý tón a chuť přechází do sladka, kdy kyseliny už takřka nejsou znatelné. Čím víc směrem na jih, tím víc je vyžadována sladká chuť,“ říká tak trochu someliérsky Zelený a přidává zajímavosti o spotřebitelských zvycích v různých zemích: „V Itálii se prodávají zvlášť jablka na jídlo a zvlášť na dekoraci. Ta druhá musí skvěle vypadat, dlouho vydržet a už není tak důležité, jak chutnají. Třeba pro Belgičany nejsou důležité vlastnosti slupky - jablka tam lidé před jídlem loupou. Velké rozdíly jsou i v chuti - například Indové mají rádi jablka sladká tak, že u nás by se vůbec nedala prodávat.“

Nově vyšlechtěné odrůdy se na trh dostávají těžko

Ve chvíli, kdy je jasné, jaké má nové jablko být, zvolí se vhodné odrůdy pro zkřížení. Opylením šlechtitelé získají ročně kolem pěti tisíc semínek, z nichž se vypěstují stromky. Ty jsou postupně vystaveny nejběžnějším chorobám, pečlivě se sleduje, jak rostou a vybírají se ti nejodolnější a nejlepší jedinci. Přestože se využívá skleníků, foliovníků a roubování, první plody mohou šlechtitelé ochutnat až zhruba po šesti letech. 

„Hodnotí se nejméně dvě či tři sklizně. Opět se vyberou ti nejlepší jedinci, rozroubují se a další generace stromků se dál sleduje, a to nejen jak plodí, ale třeba také jak strom reaguje na prořezávání a jak se hodí do dnešního intenzivního ovocnářství. Tato druhá fáze trvá až deset let. Jakmile jsme spokojeni, můžeme novinku přihlásit k registraci a k ochraně práv odrůdy. Posuzování Státní odrůdovou zkušebnou může trvat i pět let. Připomínám, že od prvního opylení uplynulo 20 až 25 let. Pokud je to unikátní odrůda, kterou je třeba registrovat rychle, dá se některá fáze šlechtění urychlit, ale někdy to může trvat i 35 let,“ popisuje Zelený.

Připomíná důležitou věc: od počátku se rozmnožuje jeden stromek. 

„Celá odrůda vlastně pochází z jednoho semínka. Když vezmeme nejznámější odrůdu Golden Delicious, to je odrůda, která byla nalezena jako náhodný semenáč v Americe, to je ten jeden strom, který se dodnes množí roubováním,“ připomíná historii žlutého jablka, které najdeme snad v každém obchodu.

Ale dostat jablko na trh, to je práce na další desítky let. 

„Obchodníci nabízejí barevnou škálu, odrůdy žluté, červené a žíhané, ale už tolik nedbají na chutě. To se potom projeví při degustacích, kde ty nejvíce produkované odrůdy jako Golden a Gala končí až za nově vyšlechtěnými odrůdami, třeba za naposledy vítězným Angoldem,“ připomíná k fádnosti nabídky Zelený. 

Třeba Rubinstep, který se podařilo prosadit v některých zemích Evropy, je odrůda stará kolem 15 let. „Na zavedené odrůdy si zákazníci zvykali dlouho, například Golden Delicious se pěstuje už 130 let. Mým snem však je dostat víc mezi lidi i do velkých řetězců naše odrůdy,“ neskrývá své přání ovocnář.

  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Trubač: S Hradcem je to hrozně vyhecované. Nejradši bych řekl, že se netěším

13. května 2024  14:34

Pod lízátky ochutnal první ligu, teď tam bude chtít slíznout postupovou smetanu. Záložník Daniel...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Hradecký kouč Horejš: Boj o Evropu? Hlavně jsme se chtěli ještě vrátit domů

13. května 2024  11:23

Stále o tom hovoří spíše nesměle a s pokorou, ale po neděli jsou zase o krok blíž. Fotbalisté...

Sportovní haly v Hradci potřebují nové střechy, oprava čeká i zimní stadion

13. května 2024  9:50

Hradec Králové musí opravit střechy sportovních hal. Kritický byl stav Slavie, neodkladná je však i...

Prodej rodinného domu s garáží, kůlnou…
Prodej rodinného domu s garáží, kůlnou…

Čermná nad Orlicí - Velká Čermná, okres Rychnov nad Kněžnou
3 099 990 Kč

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...