Ve Dvoře Králové se líhnou pelikáni, dostávají rybky hlavou napřed

  • 7
Jedna z největších pelikáních školek ve světových zoologických zahradách se začala plnit. V odchovně pavilonu Ptačí svět ve Dvoře Králové ošetřovatelé pečují o mláďata osmi pelikánů. Další vajíčka z obrovských hejn tří druhů pelikánů se budou líhnout až do pozdního jara a zoologové čekají desítky mláďat.

„Pelikáni jsou naše rodinné stříbro. Na světě najdete jen málo chovatelů, kteří by měli větší úspěchy. Sezona u nás začíná v listopadu přesnuem chovných ptáků do zimoviště a probíhá do dubna,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský.

Dosud se vylíhlo pět pelikánů bílých, dva pelikáni kadeřaví a jeden pelikán africký, z toho tři potřebují péči umělého odchovu. Ošetřovatelé malé pelikány krmí šestkrát denně od sedmi ráno do půl šesté večer.

Mládě pelikána v péči ošetřovatelů ve dvorském Safari parku

„Předkládají jim drobné rybky, zejména střevličky naložené v enzymech. V dospělosti pak na každého pelikána bílého připadne denně něco kolem 1,5 kila sladkovodních ryb,“ uvádí Podhrázský.

Díky intenzivnímu krmení malý pelikán během prvního týdne života takřka zdvojnásobí svou váhu. Například první předvánoční mládě se vylíhlo 17. prosince s váhou ani ne 122,6 gramu a 21. prosince již atakovalo 230 gramů.

V prvních třech dnech je třeba mladým ryby podávat důsledně hlavou napřed, aby se mu jejich ploutve nezasekly v krku.

Bilance roku 2020

Safari park ve Dvoře Králové nad Labem bilancuje - v tomto roce se chlubí nejvyšší zaznamenanou návštěvností, mimořádnými přírůstky, a to i přes koronavirovou pandemii. Ta naopak zoo přinesla velké ztráty.

Nucené uzávěry způsobily přímou škodu ve výši kolem 30 milionů korun, přičemž podpora Královéhradeckého kraje činila přes 13 milionů korun.

V letních měsících přišly dva významné rekordy v návštěvnosti. Jen v průběhu července zavítalo do „české Afriky“ 152 tisíc lidí, nejvíc v historii. 5. srpen zase zaznamenal denní rekord v rámci přesného měření: africkou faunu přišlo obdivovat přes 9 700 lidí. Počítadla se zastavila na 450 722 návštěvnících, což znamená pokles asi o 90 tisíc lidí ve srovnání s rokem 2019.

Cestovatelé z celého světa navíc safari park zařadili na portálu TripAdvisor mezi 10 procent nejlepších atrakcí planety.

V roce 2021 oslaví safari park 75 let od založení. Návštěvníky čeká řada novinek, mimo jiné zrekonstruovaný pavilon hrošíků a letní expozice hrochů či most do safari, ale také zcela nová část areálu.

„Od třetího dne toto malý pelikán již vnímá a ryby si polohuje sám,“ vysvětluje Michal Podhrázský.

Odborníci se snaží v první řadě vracet mladé pod rodiče či pěstouny na hnízdo. Pokud to situace neumožňuje, přistoupí k umělému odchovu. Uměle odchovaní pelikáni nemají problémy se zapojením do hejna a následnou reprodukcí.

Proto nemusí umělý odchov probíhat za tak náročných podmínek jako třeba v případě hadilova písaře, které ošetřovatelé krmí pomocí maňáska. Pelikánům se ošetřovatelé normálně ukazují.

Safari park v současnosti chová všechny tři africké druhy pelikánů a všechny je pravidelně množí. Vedle pelikánů bílých se v letošní vánoční sezoně vylíhl už i vážně ohrožený pelikán kadeřavý a postupně se začínají klubat i pelikáni afričtí.

Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se podobně jako v předchozích letech vylíhnout 20 až 30 mláďat. Část z nich dál posílí dvorský chov, část zamíří do jiných zoologických zahrad.

Jakmile se brány safari parku znovu otevřou, budou moci vývoj malých pelikánů pozorovat přes skleněné okno i všichni návštěvníci. Zatím je mohou alespoň symbolicky na rybu pozvat v rámci kampaně Pozvi zvíře na oběd.

Chovatelské úspěchy 2020

Rok 2020 byl podle vedení zoo po stránce chovatelské velmi úspěšný. K 30. listopadu se narodilo či vylíhlo cekem 630 mláďat a velmi silný je i končící prosinec. Půjde tedy o jeden z nejúspěšnějších roků za poslední dekádu.

Po 15 letech se povedlo odchovat mládě náročného hrošíka liberijského. Malého samce ovšem mohli návštěvníci kvůli koronavirovým omezením obdivovat jen necelých 14 dnů, než se areál znovu uzavřel.

Senzační byl i český prvoodchov vzácné antilopky chocholatky červené, jediná dvě mláďata vážně ohrožené zebry bezhřívé narozená ve světových zoo či jediné mládě kočkodana bělonosého mimo Afriku.

Pozornost přitáhly i první želva paprsčitá ve Dvoře, která se navíc vylíhla po zcela přirozené inkubaci přímo v expozici, český prvoodchov volavek západních nebo tři mláďata hadilova písaře.

Na svět přišla i trojčata lva berberského, hned dva vrhy koťat porodila samice servala a na Štědrý den se narodil medojed. Přímo ve velkém letním jezeře se narodil malý hroch obojživelný a desítky mláďat měly i tradiční dvorské antilopy.