Porodnice v Opočně se po letech vrátí kraji, bude z ní domov pro seniory

  13:41
Radnice v Opočně vrátí po osmi letech Královéhradeckému kraji budovu někdejší porodnice a chirurgie. Město nenašlo využití a ztroskotaly i plány na lůžka následné péče. Kraj přestaví budovu na domov pro seniory zhruba za 69 milionů korun, v pondělí to schválili zastupitelé.
Objekt bývalé chirurgie v areálu opočenské nemocnice.

Objekt bývalé chirurgie v areálu opočenské nemocnice. | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Ještě před dvanácti lety se v ní rodily děti, teď v ní budou lidé trávit poslední roky svého života. Opočno po letech marného hledání investora pro opuštěnou a chátrající budovu někdejší porodnice a chirurgie vrátí objekt zpět Královéhradeckému kraji.

Město většinu areálu bývalé nemocnice získalo od kraje v roce 2013. Provoz nemocnice skončil o dva roky dříve, zůstala jen poliklinika, výjezdové stanoviště záchranky a krajská léčebna dlouhodobě nemocných.

Nyní se má bývalá porodnice a chirurgie proměnit na domov pro seniory. Kapacita současných zařízení už nestačí a poptávka ještě vzroste.

„Podle našich analýz bude v roce 2026 v kraji chybět tisíc lůžek. Abychom se pak nedivili, musíme začít s dostavbou kapacit teď hned,“ upozorňuje náměstek hradeckého hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Převod budovy do vlastnictví kraje už schválili zastupitelé Opočna i radní kraje. V pondělí 28. ledna ho potvrdili krajští zastupitelé. Současně schválili přípravu přestavby objektu na domov pro seniory. Ten vybuduje Královéhradecký kraj a pak objekt včetně vybavení pronajme vznikajícímu ústavu, který společně založí města Opočno a Dobruška.

„My máme budovu, kterou potřebujeme využít. Toto byla jedinečná možnost. Celý kraj se potýká s tím, že nejsou zařízení pro důchodce. Proto jsme tuto budovu nabídli a myslím, že i pro město bude dobré, když tu vznikne takové zařízení,“ míní starostka Opočna Šárka Škrabalová (Město občanům).

Opočno už nyní jeden domov pro seniory má. Jeho kapacita je 35 lůžek a provoz město ročně stojí zhruba 1,5 milionu korun. Nově by se měl domov začlenit do vznikajícího ústavu. Jeho založení už odhlasovali i zastupitelé Dobrušky, kde nyní domov pro seniory chybí.

„Finanční náklady za Dobrušku počítáme 1,5 až 2 miliony korun ročně. Opočno by mělo i nadále posílat stejné peníze jako dosud. Měla by tam být spoluúčast státu i kraje, protože zařízení bude zařazeno v síti sociálních služeb,“ vysvětluje starosta Dobrušky Petr Lžíčař (VZVRD).

Opočno i Dobruška mají navíc také domovy s pečovatelskou službou, v nichž jsou malometrážní nájemní byty. U nich k žádné změně nedochází.

Chceme stavět už na podzim, tvrdí krajský radní

Kraj má na nový domov pro seniory vypracovanou ověřovací studii. Ta ukázala, že v objektu je možné podle současných standardů vybudovat zhruba 33 lůžek. Předpokládané náklady se pohybují kolem 70 až 80 milionů korun.

Přesnější odhad určí až projektová dokumentace, z níž vzejde také přesné prostorové uspořádání budovy. Na té se má začít pracovat ihned po schválení zastupitelstvem.

„Chceme začít stavět už na podzim, aby tato kapacita byla v příštím roce otevřená. Je tu velká šance, že by stavební řízení mělo proběhnout poměrně hladce,“ usuzuje Derner.

Nemocnice Opočno

Nemocnici v Opočně, v níž byla kdysi vyhlášená porodnice, interna či chirurgie, hejtmanství zrušilo v roce 2011. Marně pro ni hledalo zájemce a nakonec většinu objektů darovalo městu, protože roční náklady na údržbu prázdných budov šplhaly až k milionu korun.

Kraj si nechal jen budovu léčebny dlouhodobě nemocných a laboratoř klinické biochemie, která spadá pod nemocnici v Náchodě. V dalším objektu je poliklinika s několika specialisty a v areálu sídlí také městské technické služby.

Kraj musí přestavbu budovy zaplatit z vlastních prostředků. Na domovy pro seniory Evropská unie nepřispívá a národní zdroje absolutně neodpovídají současným potřebám.

„Pro celou republiku je vyhrazeno 100 milionů. Jedno lůžko dnes vychází na téměř 3 miliony korun, takže to stačí na 30 lůžek,“ podivuje se nad státní politikou Vladimír Derner.

I díky tomu má však kraj volnější ruce. Projekt počítá s tím, že zhruba polovina lůžek bude vyčleněna pro osoby se zvláštním režimem, tedy především pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou. Další lůžka by měla být vyčleněna pro takzvanou odlehčovací službu. Budou určená pro ubytování seniorů po přechodnou dobu, kdy se o ně nemůže starat rodina, například kvůli nemoci nebo dovolené.

Díky spojení se stávajícím opočenským domovem Jitřenka bude provoz nového ústavu levnější. Část služeb bude sdílená, třeba kuchyň, prádelna nebo administrativa. Již nyní je však jisté, že Opočno bude muset pro nové oddělení najít sestry a další personál, což v současnosti není snadný úkol.

„Teď ještě neodhadneme přesná čísla, ale věříme, že se nám to podaří,“ dodává Škrabalová.

Ve hře byla následná intenzivní lůžka, ale firma odešla z oboru

Opočno se v minulosti snažilo najít investora, který by budovu využil. Už když ji v roce 2013 přebíralo, hovořilo se právě o domovu pro seniory. Jenže zájemce se dlouho nehlásil.

Teprve předloni si chtěla budovu dlouhodobě pronajmout společnost FutureHealth, toho času v majetku investičního fondu Hartenberg Holding, který patří skrze firmu SynBiol do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Firma chtěla v Opočně poskytovat následnou intenzivní péči a rehabilitaci, jenže neuspěla s podobnými projekty v Praze ani Libereckém kraji.

Hartenberg z oboru odešel a FutureHealth prodal podnikateli Milanu Konvičnému, který provozuje oddělení následné péče v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Ten však v opočenském projektu nepokračoval a radnici zůstala zchátralá budova.

Bývalá chirurgie je dosud bez využití:

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vrchlabská nemocnice investuje ve velkém, rozšíří oddělení za desítky milionů

1. května 2024  8:10

Desítky milionů korun investuje soukromá nemocnice ve Vrchlabí, která je od roku 2016 součástí...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...