Tvůrci herní krajiny Pecka převedli třícentimetrového šnečka vřetenovku...

Tvůrci herní krajiny Pecka převedli třícentimetrového šnečka vřetenovku krkonošskou do několikametrové prolézačky. Částečně ji ukotvili do země, z druhé strany je zavěšena ve stromech. (21. 7. 2018) | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Policie v krkonošské kauze navrhla obžalobu i kvůli herní krajině Pecka

  • 11
Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu v takzvané krkonošské kauze. Policie minulý týden podala návrh na obžalobu pro dva skutky, pro které bylo zahájeno trestní stíhání. Jedním z nich je projekt Herní krajiny Pecka, o němž se už dříve spekulovalo.

V případu je trestně stíháno celkem osm lidí a právnická osoba.

„Ve hře je nyní několik variant,“ řekl Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

První skutek se týká projektu Herní krajiny Pecka,  která se stala turistickým lákadlem ve Velké Úpě. Jde o údajný pokus dotačního podvodu v souběhu s poškozením finančních zájmů EU a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státního zastupitelství v případě dokonání tohoto skutku mohla vzniknout škoda ve výši asi 32,8 milionu korun.

Druhý skutek se týká úložiště zeminy. V něm mělo dojít k zneužití pravomoci úřední osoby a navíc přečinu poškození a ohrožení životního prostředí.

„V souvislosti s dotacemi škoda ale nevznikla. U druhého skutku není případná škoda předmětem trestního řízení,“ řekl Pavel Hochmann.   

„V současné době kolega spis studuje, do dvou měsíců rozhodne o dalším postupu. Variant je několik, jednou z nich je podání obžaloby. V případě, že bude třeba doplnit dokazování v této věci, může být věc vrácena policii k došetření. Může ale také rozhodnout o zastavení trestního stíhání u některého z obviněných,“ řekl Hochmann.

Policie vyšetřovala původně devět lidí. Trestní stíhání v jednom případě zastavilo z důvodu úmrtí obviněného krajské státní zastupitelství.

Krkonošská kauza se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Kriminalisté koncem října 2018 zajistili na několika místech na Trutnovsku, včetně Pece, materiály při domovních prohlídkách a při prohlídkách nebytových prostor u fyzických osob i veřejné správy.

Policie v lednu obvinila devět lidí a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných hospodářských zločinů. Někteří zastávají nebo zastávali funkce na radnici v Peci pod Sněžkou a ve Správě KRNAP. Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka) či bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka. Policie jména obviněných nepotvrdila. Starosta už dříve obvinění odmítl.

Obviněným hrozí podle právní kvalifikace až 12 let vězení. K podezřelým projektům policie dříve uvedla jen to, že někteří obvinění se zřejmě dopustili dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU a dalších činů v souvislosti

s rekonstrukcí a provozem modernizované lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Kriminalisté v souvislosti s případem prověřují dalších deset možných skutků zjištěných při vyšetřování, případně po zahájení trestního stíhání.

„Toto prověřování se týká jak některých již dříve stíhaných osob, tak i dalších. Teprve prošetřením těchto případů bude rozhodnuto, zda bude zahájeno trestní stíhání,“ řekla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková v polovině ledna.

Herní krajina Pecka se otevřela turistům v červenci 2018:

22. července 2018

,