Konec nočního parkování zdarma, Špindlerův Mlýn začne vybírat tisícovku

  12:24
Ve Špindlerově Mlýně začne parkovací revoluce. U Labské přehrady se bude od ledna za parkování přes den platit stovka, za noční parkování na Hromovce a Medvědíně dokonce desetkrát tolik. Radnice chce z těchto míst dostat pryč auta, která ztěžují zimní údržbu.

Velké změny v systému parkování čekají návštěvníky největšího lyžařského střediska v Krkonoších. Na odstavném parkovišti P1 u horní části Labské přehrady už řidiči nebudou moci stát zdarma, celodenní parking vyjde na sto korun.

Na Hromovce a Medvědíně to bude od půlnoci do šesti hodin ráno dokonce tisícovka. Přes den tam zůstane parkování bezplatné jako dosud.

Město od 5. ledna 2024 zpoplatní nejbližší parkoviště na příjezdu do Špindlu pro 250 aut u Labské přehrady. Dlouhodobě stojící auta výrazně komplikují práci technickým službám při odklízení sněhu a také zabírají místa návštěvníkům horského střediska.

„Cílem změn je zjednodušit a zkvalitnit údržbu parkovišť a zajistit maximum míst pro lyžaře a návštěvníky, kteří ráno do města přijíždějí,“ říká špindlerovský starosta Martin Jandura (nestraník).

Podle radnice zde vozidla nechávají vícedenní hosté, kteří nemohou zaparkovat před hotelem, ale také obyvatelé města. Celodenní lístek na P1 bude stát 100 korun, majitelé obytných vozů zaplatí 500 korun. Rezidentům a místním podnikatelům město nabídne sezonní parkovací karty za 2 500 korun.

Uvolnění některých ulic

Změny se dotknou také největšího parkoviště P2 u lyžařského areálu Hromovka pro 300 aut a P3 u lanové dráhy Medvědín, které disponuje kapacitou 250 míst. Přes den zůstanou dál zdarma pro lyžaře i ostatní návštěvníky, ale za noční stání se od 16. ledna bude platit. Přestože v noci se tam oficiálně dnes parkovat nesmí, řidiči to často nerespektují. Nezřídka zde stojí i desítky vozidel.

„Problémy jsou hlavně na Medvědíně, kde se stává, že už brzo ráno je kapacita parkoviště obsazená ze třiceti nebo čtyřiceti procent, takže technické služby nemohou pořádně provést zimní údržbu. Stává se, že zde parkují také karavany,“ podotýká radní města Jitka Hronešová (nestr.).

Parkování v jiných střediscích

Na parkovištích v Peci pod Sněžkou návštěvníci platí 250 korun za den, stejný poplatek je také v parkovacím domě na příjezdu do Pece. Ubytovaní rekreanti s kartou hosta zaplatí o sto korun méně.

V Janských Lázních lyžaři na centrálním parkovišti u dolní stanice kabinové lanovky Černohorský Express i na parkovišti Hofmanky zaplatí sto korun za den. Denní parkovné v Malé Úpě vyjde na 150 korun.

Lyžařům na druhé straně špindlerovského skiareálu slouží parkoviště na Horních Mísečkách, ke kterému ve směru od Vrchlabí a Jilemnice vede Masarykova horská silnice. Parkoviště je zároveň výchozím bodem pro návštěvníky běžkařských tratí. Na rozdíl od těch ve Špindlerově Mlýně zde však mohou zdarma parkovat pouze držitelé věrnostní karty Gopass se zakoupeným skipasem. Ostatní, tedy včetně běžkařů, platí 300 korun za den. Velké neplacené parkoviště se nachází 2,5 kilometru odsud v Dolních Mísečkách.

Kdo bude chtít na Hromovce nebo Medvědíně od půlky ledna v noci nechat auto, musí z peněženky vytáhnout tisíc korun.

„Slibujeme si, že dojde k uvolnění některých ulic, jako třeba Okružní, a přesunu části vozidel z parkingu na Medvědíně na P1,“ poznamenává starosta.

Senzory a call centrum

Parkovací revoluci město načasovalo na leden, aby změny na konci roku, kdy je ve Špindlu nejvíc lyžařů, nezpůsobily dopravní kolaps. Na záchytná parkoviště město instalovalo nový systém se senzory, které snímají SPZ a rozliší osobní auta od obytných vozů. Ve spolupráci s technickými službami radnice spustí call centrum.

„Musí být dostupné non-stop pro případ ztráty parkovacího lístku, poruchy nebo jiné pomoci na dálku,“ dodává Martin Jandura.

Ve Špindlerově Mlýně jsou už také rozmístěné tři nové parkovací automaty umožňující platbu v hotovosti i kartou. Původní automaty akceptovaly pouze mince.

Skibusová doprava se nemění. Speciální autobusy budou lyžaře a návštěvníky nadále v zimní sezoně vozit zdarma. Čtyři skibusové linky jezdí ve zhruba hodinových intervalech a svážejí cestující ze záchytných parkovišť přes centrum Špindlerova Města ke sjezdovkám na Hromovce, Medvědíně a ve Svatém Petru.

Nebývá příliš obvyklé, aby lyžaři v krkonošských střediscích parkovali zdarma. Špindlerův Mlýn je v tomto směru výjimkou. „Odstavná parkoviště P2 a P3 má na základě dlouhodobé smlouvy od města pronajatý skiareál a platí za ně nájemné. Pro lyžaře a ostatní návštěvníky jsou tak v zimě tato parkoviště zdarma,“ uvádí Jitka Hronešová.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...