Manželé si slíbili zachránit klášter v Nové Pace. Už slouží handicapovaným

  7:32
Po sedmnácti letech skončila hlavní část rekonstrukce bývalého kláštera v Nové Pace na Jičínsku. Nezisková organizace Život bez bariér tu pomáhá zdravotně postiženým i seniorům. V areálu památky vznikl denní stacionář, sociální rehabilitace a poradenství, chráněné dílny či komunitní centrum.

Revitalizace nejvýznamnější novopacké památky a objektů v areálu stála téměř 200 milionů korun. Slavnostní otevření se uskuteční 5. září. Město zároveň připravuje rekonstrukci druhého patra a podkroví za desítky milionů.

Život bez bariér koupil bývalý klášter paulánů v roce 2006 od Královéhradeckého kraje. Dva roky předtím v areálu ještě fungovala nemocnice, svého času v ní pracovalo 300 zaměstnanců. Neziskovka od té doby jednotlivé objekty i přilehlý lesopark opravuje.

„Bylo to prázdné, opuštěné, zchátralé. Nemocnice si odvozila i nábytek. Zůstaly tady jen radiátory,“ vzpomíná ředitelka organizace Jitka Fučíková.

Život bez bariér založila s manželem v roce 2004. Šest let poté, co se mu stal vážný úraz, po kterém skončil na invalidním vozíku. Do té doby se věnovali podnikání, a se sociální sférou neměli žádné zkušenosti.

„Manželovi tu zachránili život“

„Manžel v nemocnici ležel po úraze a zachránili mu tady život. To byl první impuls. Když byl areál na prodej, tak nám to nedalo, zastavili jsme majetek a od kraje ho koupili. Vrhli jsme se do toho bezhlavě,“ vypráví.

Klášter paulánů

Klášter pro duchovní řád Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly založil hrabě Rudolf z Tiefenbachu. Stavba začala v roce 1655 a skončila v roce 1701. Klášter neměl dlouhého trvání, v roce 1785 byl v důsledku josefínských reforem zrušený a o čtyři roky později jej opustili poslední řeholníci.

V areálu kláštera v následujících letech fungovalo pohostinství, tkalcovna, pekařství, ale také vzdělávací ústav vojenských dětí. Hrálo se zde dokonce i divadlo. Od roku 1872 až do roku 2004 tam fungovala nemocnice. Od roku 1958 je klášterní komplex kulturní památkou.

V té době žádný denní stacionář pro handicapované v devítitisícové Nové Pace nebyl.

„Původně jsme měli pronajaté prostory po školce. Začali přibývat klienti i zaměstnanci a už jsme se tam nevešli. Vnímali jsme, že je po této službě velká poptávka, že se handicapovaní potřebují někde scházet,“ poznamenává Jitka Fučíková.

Areál novopackého kláštera, který vznikl na přelomu 17. a 18. století, koupil Život bez bariér na splátky za osm milionů korun. Od té doby díky dotacím, dárcům, příspěvkům od kraje i od města do oprav investoval téměř 200 milionů.

Rekonstrukci původní psychiatrie, kde vznikl první denní stacionář, organizace dělala svépomocí.

Na přestavbu někdejší provozní budovy, ve které bývala prádelna a kuchyně, už získali první velkou dotaci z Evropské unie 29 milionů korun. Dnes tam jsou chráněné dílny a ubytování. Část objektu má pronajatou oblastní charita.

Stavba v době zdražování

Na konci loňského roku skončila nejdůležitější investice – rekonstrukce dvou křídel hlavní nemocniční budovy, kde fungovala rehabilitace a léčebna dlouhodobě nemocných. Stála 130 milionů korun a Fučíkovi ji připravovali neuvěřitelných patnáct let.

Pustit se do ní mohli díky evropské dotaci 43 milionů i významné podpoře města i kraje v řádech desítek milionů korun. Stavební firmu se povedlo vybrat teprve na čtvrtý pokus, samotná přestavba trvala tři roky.

„Moc jsem nevěřila, že se nám to podaří dotáhnout do konce. Do realizace projektu jsme vstoupili ve špatné době, kdy ceny stavebních prací a materiálů letěly nahoru. Například nábytek zdražil o dvě stě procent. Ale zvládli jsme to,“ uvádí ředitelka.

Denní stacionář, sociální služby a poradenství se do nových prostor nastěhovaly letos v květnu. Několik týdnů poté, co Život bez bariér zrevitalizovanou část klášterního komplexu převedl na město, které nákladnou přestavbu zhruba z poloviny platilo. Nezisková organizace má na patnáct let zajištěný bezplatný pronájem.

Kromě denního stacionáře a zázemí pro sociální služby zde vzniklo komunitní centrum se sálem, kde se konají vzdělávací a společenské akce, besedy, ale také svatby, vítání občánků nebo zasedání zastupitelstva.

„Sál má široké využití. Předpokládáme, že ho bude využívat také Městské kulturní středisko nebo základní umělecká škola. Klášteru říkáme novopacké Hradčany, je to dominanta celého města. Jsme rádi, že se budovu podařilo zachránit,“ uvádí starosta Nové Paky Pavel Bouchner (STAN). Revitalizace se dočkal rovněž rajský dvůr s funkční studnou.

Citlivá rekonstrukce památkově chráněné budovy zachovala a obnovila původní prvky. V barokním sále s klenutými stropy, který má kapacitu pro víc než sto lidí, byly v nemocničních dobách čtyři pokoje rozdělené příčkami. Restaurátoři odkryli zbytky nástěnných maleb všude, kde to bylo možné. Na chodbách, a dokonce i na toaletách. Prostor schodiště vedoucího do podzemí zabezpečilo na dvou místech pochozí sklo.

Stálo to hodně sil

Původní stacionář, kde jsou chráněné dílny, propojila s budovou komunitního centra do svahu zapuštěná recepce. V ní vznikl další prostor pro pořádání akcí, jako jsou výstavy nebo promítání. Industriální nádech přístavbě dodává strop z pohledového betonu, betonová stěrka na stěnách, stylová černá svítidla i přiznané kabely. Nad recepcí se nachází rozlehlá terasa.

Revitalizace klášterního komplexu bude pokračovat. Potřeba je vybudovat parkoviště před recepcí, které by mělo stát kolem 30 milionů korun. Město plánuje rekonstrukci dalšího nemocničního patra, půdních prostor, jižní strany fasády a výměnu střechy.

28. června 2018

To nejdůležitější – zachránit památku a vdechnout jí nový život – se Fučíkovým však už povedlo.

„Na začátku jsme si dali cíl opravit klášter a naplnit ho. Postupnými krůčky jsme splnili to, k čemu jsme se zavázali. Byla to strašně dlouhá cesta, která nás stála hodně sil. Teď už si jen přejeme, aby zde klienti byli spokojení,“ říká Jitka Fučíková.

Další opravy klášter čekají

Rekonstrukce dalších prostor a výměna střechy by měly stát 160 milionů korun.

„V opraveném patře vzniknou velké prostory pro muzeum, kanceláře a badatelna. V půdních prostorách počítáme s depozitářem, kam přijdou muzejní sbírky, které dnes máme rozmístěné v různých budovách,“ naznačuje starosta Pavel Bouchner.

Vzniknout zde má také galerie a výstavní sál. „Projekt je už připravený a máme i přislíbenou dotaci ve výši 65 milionů korun. Myslím si, že začít stavět by se mohlo v roce 2025,“ dodává starosta.

Život bez bariér začínal s pěti zaměstnanci. Dnes jich má 40, starají se o více než 60 klientů. Kromě vozíčkářů, lidí s kombinovaným a mentálním postižením jsou mezi nimi nově také senioři trpící Alzheimerovou chorobou a různými typy demence.

„Je to ambulantní služba, nemáme lůžkové oddělení. Rodiny nám dopoledne klienty přivezou a odpoledne si je zase odvážejí. Děláme s nimi různé aktivity, chodíme na výlety a tak dále,“ vysvětluje Jitka Fučíková.

Klienty podle ní ze tří čtvrtin tvoří lidé z Nové Paky a nejbližšího okolí. Do stacionáře dojíždějí také lidé z Jičínska nebo Vrchlabska. Zájem je značný. Organizace nedávno zažádala o navýšení kapacity pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí. Už teď zájemci čekají v pořadníku.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...