Motorkář bez řidičáku se řítil Hradcem až 120 km/h, neujížděl poprvé

  • 4
Mladý motorkář prchal před policejní hlídkou přes Hradec Králové. Nezvládl však řízení a na okruhu havaroval. Ukázalo se, že nemá řidičský průkaz a loni dostal zákaz řízení. I letos na jaře ujížděl autem před hlídkou a vymlouval se, že ho vyhecovali kamarádi.

Poslední honička se odehrála ve středu časně ráno. Policisté chtěli zastavit při běžné kontrole řidiče Hondy VTR, který vyjel od benzinové stanice na Zborovské ulici směrem do centra. On však nezastavil, naopak ujížděl rychlostí až 120 kilometrů za hodinu.

„Po necelém jednom a půl kilometru ujíždění nezvládl mírnou levotočivou zatáčku před křižovatkou Mileta a havaroval. Naštěstí utrpěl pouze lehká zranění, s kterými byl převezen do hradecké fakultní nemocnice,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Škoda na motorce se odhaduje na třicet tisíc korun.

„Policisté prověřením v evidencích zjistili, že čerstvě devatenáctiletý mladík nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a do února příštího roku má uložen zákaz řízení za to, že v loňském roce byl chycen při řízení osobního vozidla,“ řekla mluvčí.

V květnu ujížděl policii s kamarády, až píchli pneumatiku

Navíc zjistili, že stejný řidič začátkem května ujížděl nocí v autě jiné hradecké policejní hlídce. Policisté ho v centru města v Divišově ulici vyzvali výstražnými světly k zastavení, ale neuposlechl. Kličkoval ulicemi a poté se vydal ven z centra.

V ulici Akademika Bedrny najel do protisměru, kde ohrozil protijedoucí taxík, při průjezdu křižovatky ulic Pilnáčkova a Akademika Bedrny nedal přednost v jízdě, takže auta na hlavní silnici musela zastavovat.

Mladík tehdy ukončil jízdu až v ulici Jana Černého, kde si poškodil pneumatiku a dal se společně s dalšími dvěma spolucestujícími z auta na útěk.

Po necelých třech stech metrech je policisté dopadli. Všichni tři shodně uvedli, že řídil jeden z nich, tehdy osmnáctiletý mladík. Test na alkohol i drogy u něj byl negativní.

Oba sedmnáctileté spolujezdce policisté propustili a řidiče převezli na služebnu, kde mu sdělili podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až dva roky vězení.

„Mladík na svoji obhajobu uvedl, že se nechal kamarády vyhecovat a pak zpanikařil. Tento případ policisté na konci května ukončili a předali státnímu zástupci,“ doplnila Iva Kormošová.

Za druhé ujíždění čeká mladíka obvinění opět z trestného činu maření úředního rozhodnutí.