Starosta Tetína Matěj Hlavatý | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ve 28 letech už je zkušeným starostou, populární je na sítích i v hospodě

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Matěj Hlavatý z Tetína na Jičínsku je už zkušený starosta. Od roku 2014 vede ves s pouhými 150 obyvateli, patří přitom mezi nejviditelnější mladé politiky. Na sociálních sítích ho sledují tisíce lidí, zasazuje se o svobodu a lidská práva. „Pokud člověk cítí, že je s něčím nespokojený, tak to má jít říct,“ říká v rozhovoru pro MF DNES.

Před pár dny jste se zúčastnil první televizní debaty, Partie Terezy Tománkové. Jaké to bylo?
Do politické diskuze aktivně vstupuji na sociálních sítích, hlavně na Twitteru, kde komunikuji i s politiky. Takže to bylo spíš takové přenesení se ze světa sociálních sítí do televizního vysílání. Bylo to nové a zajímavé. Vyzkoušel jsem si, jaké to je reagovat. Byla to dobrá škola a měl jsem na to pozitivní ohlasy.

Politika obvykle mladé lidi příliš nezajímá, nebo si na ni netroufnou, protože nemají zkušenosti. Věděl jste, že starostování je práce, kterou chcete dělat?
Už od mladšího věku jsem věděl, že bych se chtěl věnovat politice. Děda mě aktivně informoval o tom, co se dělo za komunismu, a říkal mi, jak je důležité si zachovat demokracii. Odmala jsem byl vedený k tomu, abych zastával demokratické hodnoty a bojoval za ně. Proto jsem se do toho rozhodl aktivně vstoupit a do voleb v roce 2014 šel s tím, že se chci stát starostou. Okolnosti tomu nahrávaly, protože předcházející pan starosta už nechtěl pokračovat a začal se poohlížet po někom, kdo by vedl obec. Já jsem si říkal, že chci v Tetíně zůstat. A pokud tady chci zůstat, tak bych měl dělat něco, aby se tady lidem dobře žilo, byli pyšní na svoji obec a aby Tetín přestal být jen přespávárnou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se