Mapy Googlu už pohltily celý kraj, svůj dům v nich najde kdokoliv

  12:10
Unikátní aplikace Google Street View krok za krokem mapuje silnice Královéhradeckého kraje. Svůj dům si v ní může najít kdokoliv. Kraj totiž v současnosti patří k nejlépe zdokumentovaným regionům v České republice.

Oficiální foto Google Street View Car | foto: Google

Několika kliknutími myši si projít Prahu nebo Český Krumlov mohou lidé z celého světa už několik let přes internetové mapy Google. Její funkce nazvaná Street View se nově rozšířila i o Královéhradecký kraj.

Virtuální turisté teď mají jako na dlani Bílou věž v Hradci Králové nebo třeba Krakonošovo náměstí v Trutnově. Mapy kraje sice slouží teprve několik týdnů, ale lidé si je už chválí.

Kateřina Ziková z Hradce Králové s jejich pomocí například naviguje návštěvy. "Zrovna dneska mi jedna kamarádka přijede, tak se nám to možná bude hodit. Mohu jí ukázat, co kde je, a ona se tak snadno neztratí," míní mladá dívka.

Co to je Google Street View?

Street View je funkce map Google, která uživatelům umožňuje prohlížet snímky ulic z různých měst a krajiny na celém světě v 360stupňovém pohledu.

V oblastech, ve kterých je Street View dostupné, lze tuto funkci využít jednoduše: stačí přiblížit do nejnižší vrstvy map nebo přetáhnout oranžového panáčka "Peg-mana" v levé straně mapy do modře vyznačených míst.

Street View doplňuje i funkce Panoramio, s jejíž pomocí mohou uživatelé internetu přímo do map vkládat své obrázky pořízené na místě.

Stejně jako ona mohou službu využít i další návštěvníci kraje, především ti zahraniční, při hledání svého hotelu, nádraží nebo zajímavostí v místě, které navštíví. Užitečné jsou i křižovatky nebo kruhové objezdy, na nichž si přespolní nemusí být příliš jisti.

"Věříme, že o letních prázdninách bude velká Street View mapa skvělou inspirací kam na výlet pro všechny příznivce cestování z domova i zahraničí," říká produktový manažer Google Jaroslav Bengl.

Zpracování snímků trvalo téměř celý rok

Auto s unikátním fotoaparátem na střeše v loňském roce pečlivě projelo a nafotilo každou jednotlivou silnici v kraji, a to i v těch nejzapadlejších vesničkách.

Internetový turista se proto může podívat třeba i na hranici s Polskem v Horní Malé Úpě, pokochat se Krkonošemi nebo nahlédnout do obce s nejmenším počtem obyvatel v kraji - do Kostelce na Jičínsku.

"Konkrétní čísla pro jednotlivé kraje nemáme, auta a tříkolky po celé republice najely v součtu desítky tisíc kilometrů," říká Janka Ziková z české pobočky Google.

Společnost začala s mapováním Královéhradeckého kraji loni v červenci, zpracování snímků trvalo téměř celý rok. Na dobu zpracování mělo vliv třeba i počasí nebo dopravní situace v místech, kde Google auto zrovna fotilo.

Několik měsíců bylo potřeba jen na rozmazání obličejů chodců a SPZ projíždějících nebo zaparkovaných aut.

"Je to kvůli ochraně soukromí. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků. Každý uživatel může jednoduše označit obrázky k odstranění, které považuje za nevhodné, jednoduchým kliknutím na tlačítko Nahlásit problém. Zcela vymazat tak na žádost uživatele můžeme nejen jednotlivce, ale i jeho dítě, auto, nebo dokonce celý dům," vykládá Ziková.

Aplikaci chce využít i krajské město

Ve světě Google začíná snímat nejprve velká města, ale například Skandinávie, Benelux nebo Velká Británie jsou už nafoceny téměř celé. Lze si tedy virtuálně prohlédnout i to nejzapadlejší finské jezero nebo skotskou vesničku.

Google Street View v České republice doposud pokrýval jen Prahu a okolí, Brno, Ostravu, dálnici D1 a kulturní památky Českého Krumlova. Teď se k nim přidal i Královéhradecký kraj.

Nejvíc chce funkci Street View využít asi krajské město. "Začneme postupně dávat odkazy na naše webové stránky nebo na stránky různých akcí, které město pořádá," říká mluvčí radnice v Hradci Králové Magdaléna Vlčková a dodává, že o spuštění aplikace na mapě města se dozvěděli teprve nedávno.

Některá místa nedostupná ze silnice si k nafocení společnost Google navrhla sama, jiné jí doporučili úředníci města, kteří řidiče automobilu nebo tříkolky spolu s městskými strážníky doprovázeli. "Například Flošnu jsme museli jet fotit brzy ráno, aby tam nebyli žádní lidé. V sezoně by tam totiž pro tříkolku nebylo k hnutí," vzpomíná na loňské léto Vlčková.

Kamera nasnímala třeba i celý areál Šrámkova statku v Pileticích. Zajímavá místa fotil Google i u sousedů v Pardubickém kraji. Kdo se chystá třeba na hokej do ČEZ arény v Pardubicích, může si ji na Street View prohlédnout zevnitř i zvenčí. Podobně je nafocen i kampus pardubické univerzity.

Pozornosti unikátního fotoaparátu neuniklo ani krásné centrum Litomyšle nebo Chrudimi. Tříkolka vyjela i na hrad Kunětická Hora, kde nasnímala nádvoří i okolí.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...