Lanovka na Sněžku zdražila, hodinové fronty na ni turisté stojí dál

  14:21
Vyjet lanovkou na Sněžku není zábava pro chudé. Čtyřčlenná rodina se dvěma staršími dětmi zaplatí za lístky tam i zpět více než dva tisíce korun. Přesto je zájem o lanovou dráhou enormní a fronta od dolní stanice v Peci pod Sněžkou se v některých dnech vine i desítky metrů.

Je úterý deset hodin dopoledne. V Peci pod Sněžkou svítí slunce a teploměr ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. Na rozdíl od nedávných tropických veder panují ideální podmínky pro výlet na Sněžku. Už při příjezdu do krkonošského střediska je však patrné, že v Peci bude opět narváno.

Pracovníci ve žlutých vestách u parkovacího terminálu zastavují řidiče a upozorňují je, že na parkovišti U Kapličky, které je nejblíže dolní stanici lanovky, nezaparkují. Skutečně. Před vjezdem na záchytné parkoviště je zábrana a cedule s nápisem „obsazeno“ v češtině a angličtině.

Kolik stojí lanovka na Sněžku

Lanová dráha podobně jako lyžařská střediska před dvěma lety rozdělila sezonu na hlavní a vedlejší. O letních prázdninách platí vyšší ceny než ve zbytku roku.

V červenci a srpnu stojí dospělého zpáteční jízdné z Pece na Sněžku 680 korun, jednosměrný lístek na vrchol 360 korun. Jen o pár desetikorun levnější je juniorské jízdné pro děti od 12 do 17 let. Zhruba polovinu zaplatí děti starší pěti let.

Zpáteční jízdenka do mezistanice na Růžovou horu vyjde dospělého na 480 korun.

Výrazně ušetří majitelé karty hosta, na kterou mají nárok lidé ubytovaní v Peci a Velké Úpě. Se slevovou kartou zaplatí o třetinu méně. Letní ceník lanové dráhy na Sněžku snese srovnání s některými italskými či rakouskými resorty. Například zpáteční jízdenka na vrchol Monte Baldo u italského jezera Lago di Garda stojí 25 euro (zhruba 600 korun).

K nákladům, které souvisejí s výletem na nejvyšší českou horu, je potřeba přičíst parkovné. Celodenní lístek na parkovišti U Kapličky stojí 250 korun, v parkovacím terminálu na příjezdu do Pece o 50 korun méně.

Mimo letní prázdniny jsou ceny o poznání nižší. Za cestu lanovkou na Sněžku dospělý návštěvník zaplatí 280 korun, zpáteční jízdenka vyjde na 520 korun.

V terminálu pro 450 aut jsou dvě hodiny před polednem naštěstí ještě desítky volných míst.

K lanové dráze míří po chodníku špalíry lidí. Fronta před pokladnami měří odhadem 200 metrů a táhne se až za hřiště, kde si děti krátí čas, než nasednou do kabinové lanovky. Rodiče odbíhají ke dvěma stánkům pro limonádu a zmrzlinu.

Monika Vránová ze Dvora Králové nad Labem má štěstí, po půlhodinovém čekání je téměř u pokladny. „Už jsme tady párkrát byli a mysleli jsme si, že fronta bude ještě delší. Dneska to docela jde,“ říká. Tak jako řada výletníků si kupuje pouze jednosměrné, a tedy výrazně levnější jízdenky. Dolů ze Sněžky půjde po turistické cestě.

„Vypadá to na dlouho“

Na úplný konec fronty se řadí Jana z Pardubic, která přijela do Pece s dcerou a vnoučaty.

„Vůbec jsme to nečekali, vypadá to na dlouho. Mám tu tři malé děti, takže jít pěšky pro nás nepřipadá v úvahu. Ještě si rozmyslíme, jestli nepůjdeme pěšky dolů aspoň z Růžohorek,“ povídá. Poměrně vysoké jízdné nehraje v jejím rozhodování roli. „Četla jsem, že lanovka na léto zdražila. Když už jsme tady na výletě, tak to zaplatíme,“ dodává.

Kromě češtiny je v zástupu často slyšet polština a němčina. Vyšroubované letní ceny lístků na lanovku jsou pro některé turisty překvapením.

„Z Prahy jsme zvyklí na vysoké ceny, ale tohle je masakr. Celá Pec je strašně drahá. Jsme tady s dětmi a chceme, aby Sněžku viděly. Neodradí nás to od výletu na Sněžku, ale třeba by sem člověk jezdil častěji, kdyby to bylo levnější,“ poznamenává Marcela Pospíšilová, která je po hodině čekání zhruba v polovině neustále se prodlužující fronty.

Lanovka zvedla v létě ceny kvůli rostoucím nákladům. „Zdražovali jsme kvůli nárůstu cen veškerých vstupů, které máme. Od elektrické energie, přes mzdy až po ceny náhradních dílů,“ řekl náčelník lanovky Jiří Špetla Českému rozhlasu.

Zatímco v roce 2019 činily podle něj provozní náklady 22 milionů, vloni to bylo o šest milionů víc. Ještě na jaře 2021 stálo zpáteční jízdné na Sněžku 430 korun.

Podpora dětského hospice

Zakoupením jízdného na lanovku o letních prázdninách návštěvníci letos podpoří dětský hospic Dům pro Julii v Brně. Nezisková organizace, která první lůžkový hospic pro děti u nás staví, dostane z každé prodané jízdenky pět korun. Maximálně získá půl milionu korun.

„Jsme velmi rádi za tento vstřícný a dobročinný krok. Těší nás propojení turistiky a pomoci druhým. Cílem našeho hospice je odlehčit rodinám, které pečují o své nevyléčitelně nemocné děti 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ uvedla ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

Nejznámější krkonošská lanová dráha v loňském roce svezla téměř 247 tisíc výletníků, v předcovidovém roce 2019 to bylo bezmála 312 tisíc. Lanovka je stoprocentně vlastněná městem a je důležitým motorem ekonomiky Pece. Vloni do městského rozpočtu přinesla čistý příjem 32 milionů korun. Díky tomu Pec může realizovat nákladné projekty, jako byla například v roce 2020 stavba parkovacího terminálu za 160 milionů korun.

Od roku 2013, kdy se rozjela na Sněžku nová kabinová lanovka, akciová společnost do městského rozpočtu odvedla téměř 300 milionů korun. V červnu po 12 letech rezignoval předseda představenstva akciovky Alan Tomášek. Bývalého dlouholetého starostu ve funkci nahradila stávající starostka Ilona Karlíková.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024

Aktualizujeme Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...