Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Investor spěchá na nákupní centrum Nová Zelená, projekt silnice pokulhává

  15:41
Zastaralá smlouva mezi Hradcem Králové a investorem komplikuje dohodu o vzniku nové silnice v Kuklenách. Na předměstí se plánuje sídliště s obchodním centrem Nová Zelená. Hrozí však, že se vybuduje jen malá část obchvatu Kuklen.
Pozemky pro stavbu obchodního centra Shopping park Nová Zelená v hradeckých...

Pozemky pro stavbu obchodního centra Shopping park Nová Zelená v hradeckých Kuklenách | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zanedlouho to bude 12 let, kdy hradečtí zastupitelé rozhodli, že v Kuklenách může vyrůst velké sídliště s názvem Nová Zelená včetně komerčních center.

Velké protesty místních město přiměly zakotvit podmínky pro vznik zcela nové lokality, která bude produkovat všechny minusy související se zvýšenou dopravou. S přehledem nejdůležitějším požadavkem byl vznik silnice, která by se stala jakýmsi obchvatem přeplněné Pražské třídy.

Poté projekt usnul. Překvapení obyvatelé Kuklen se však až před 14 měsíci dozvěděli, že projekt se rychle probudil, protože podle plánů investora měl růst letos a otevírat za tři roky.

A podmínky? Množí se názory a obavy, že jsou jen bezcenným cárem papíru.

„V usnesení z roku 2010 je skutečně zaneseno, že pro vybudování nákupního centra je podmínkou stavba silnice Nové Zelené. Sám se však kloním k názoru, že ve výsledku jde o nevymahatelnou podmínku. Jde buď o záměr tehdejších politiků, a tedy podvod na obyvatele Kuklen, kteří se proti nákupáku bouří už léta, nebo do nebe volající neumětelství,“ míní Aleš Dohnal, bývalý hradecký zastupitel a zástupce veřejnosti ve věci nového územního plánu.

Z jeho vyjádření je patrné, že zatímco potřebná bytová výstavba je odsunuta na neurčito, komerční centrum naopak chvátá.

„Investor se snaží o dohodu s městem a celý záměr centra natlačit jako jednu z hradeckých priorit. Bohužel zatím jede v původních mantinelech a představách. Podle našich informací protlačují, že oni udělají projekci na celou komunikaci, postaví pouze malou část silnice a tím budou mít splněno. Tím se ale pochopitelně nic nevyřeší, protože tento bypass by jen ústil do původní Zelené ulice a doprava by se dál valila po Pražské,“ upozorňuje jeden z nejbližších sousedů budoucího centra Milan Jaška.

Na silnici chybí projekt, pozemky i peníze

Přeložka současné Zelené ulice by měla vést od kruhového přejezdu od Stěžer vlevo po polích, napojit se na Páleneckou a ústit na Pražské třídě. V nákresech investora však figuruje pouze několik stovek metrů dlouhý úsek, který odbočuje do Zelené ulice. Zbývající díl je záležitostí města.

Jenže zatímco obchodní centrum aktuálně brzdí jen nutnost vzniku posudku vlivu na životní prostředí EIA, na silnici Nová Zelená dosud není projekt, pozemky ani peníze.

Dohodu mezi investorem a městem o zaktualizovaných podmínkách vzniku komerčního centra nejvíc komplikuje, že tehdejší zastupitelé dali Nové Zelené zelenou.

V březnu roku 2010, kdy by udělen souhlas, primátoroval Otakar Divíšek, jenž od té doby stihl na protest vystoupit z ODS. Jeho náměstek pro rozvoj Josef Malíř (Volba pro město) musí městu splácet 23 milionů za údajně nevýhodný nákup parkovacího domu.

Problém rozmotávají dvě pracovní skupiny

„Nejsložitější je, že už uplynulo tolik času. Všechny metody, znalosti a reality byly učiněny na tehdejší podmínky a my je nyní musíme aplikovat na současné poměry,“ říká Jiří Bláha (ODS), náměstek primátora pro investice.

Podle něj by město mělo s developerem uzavřít nové smlouvy. Ty však zatím podepsat nelze, protože nejsou závěry studie EIA.

„Zásadní spor se týká dokončenosti Nové Zelené až do Pálenecké ulice. Tehdejší dohody jsou podle mě nevyvážené. Mně by se líbila taková dohoda, že investor vybuduje komunikaci celou za nějakého přispění města,“ uvádí Bláha.

Ten kvůli spornému výkladu starých smluv musel založit i právnickou pracovní skupinu, ve které spolu jednají odborníci města s experty investora. Kvůli centru vznikla i další pracovní skupina, která zase rozmotává problémy technického rázu.

A co jižní spojka?

„Podmínka nové komunikace je obsažena i ve stanovisku města k zjišťovacímu řízení EIA. Investor však dodnes svou dokumentaci nedoplnil, četné námitky nevypořádal a nepodrobil posouzení. Proces EIA tedy stojí. Žádám vedení města k jasnému stanovisku a také o zařazení finančních prostředků do rozpočtu na projektovou dokumentaci, na výkupy pozemků i vlastní stavbu,“ zdůrazňuje zastupitel Alois Havrda (KSČM), jenž v Kuklenách žije.

Jeho stranický kolega Lubomír Štěpán upozorňuje na jinou podmínku – vybudování jižní spojky, tedy zkratky dálnice D11 a hradubické silnice I/37:

„O tom se už nyní nemluví, protože jižní spojka je nedohlednu. Já se proto domnívám, že není splněna ani podmínka, za kterou byla plocha Nové Zelené do územního plánu vložena jako plocha občanské vybavenosti.“

Hazard a dopravní paralýza

Nová čtyřproudová silnice ústící do Pálenecké ulice a odtud na Pražskou třídu bude komplikovanou záležitostí i podle Dohnala.

„Na výboru nám byl předložen materiál, který počítá s tím, že investor postaví za svoje peníze první úsek obchvatu vedle nákupního centra a přispěje v poměru k celkovým stamilionovým nákladům na celý obchvat drobnými na jeho další části, které nejsou ani na papíře. Nejhorší scénář je, že investor vybuduje svoji část obchvatu, která skončí v poli, a auta z nákupního centra budou roky jezdit současnou Zelenou ulicí. V materiálech předložených výboru už je tato možnost zakreslena. Radnice by se jí měla ze všech sil snažit zabránit,“ říká zástupce veřejnosti ve věci nového územního plánu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle Dohnala město musí být aktivní v řízení EIA: „Bez vybudování obchvatu Kuklen je stavba nákupáku hazardem a povede k dopravní paralýze. Cílem města by mělo být, aby EIA jasně řekla, že bez kompletního obchvatu stavět nákupák nejde.“

Hal tu má stát čtrnáct

Podle dat investora povede 28 procent všech cest do komerční zóny z centra po Pražské třídě a jen 25 procent z obou směrů D11.

Existují i další čísla. Projekt se má rozkládat na 25 hektarech mezi Kuklenami a kruhovým objezdem na dálnici D11. Prodejní plocha má mít rozlohu přes 40 tisíc metrů čtverečních, největší hala bude mít půdorys 244 na 87 metrů, vznikne tu i 1 859 parkovacích míst.

Investor spočítal, že centrum denně vygeneruje 7 966 aut, tedy přes 11 tisíc zákazníků bez těch, kteří dorazí pěšky, MHD nebo na kole. Hal nejrůznějších velikostí má být 14, budou tu čerpací stanice, myčka aut, autoservis, bistra nebo cukrárna.

  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jelen už není největším zvířetem Krkonoš, kolem Žacléře pozorovali losa

6. května 2024  15:08

Los evropský by mohl po desítkách let odsunout z pozice největšího krkonošského savce jelena...

Nehoda cisterny s argonem uzavřela na dvě hodiny D11 na Hradec

6. května 2024  12:03,  aktualizováno  14:33

Nehoda cisterny se zkapalněným argonem uzavřela dopoledne na víc než dvě hodiny dálnici D11 ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

ŘSD vyloučilo polský Budimex z tendru na stavbu D11, kvůli chybějící kvalifikaci

9. května 2024  10:31,  aktualizováno  11:44

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyloučilo polskou stavební firmu Budimex ze soutěže na stavbu...

Bučko opouští Plzeň, nově bude hrát za hokejový Hradec Králové

8. května 2024  21:22

Slovenský hokejový obránce Martin Bučko bude v extralize nově oblékat dres Hradce Králové....

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...