Odběrové centrum covidu-19 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové (19. 10. 2020)

Odběrové centrum covidu-19 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové (19. 10. 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nemocnicím v hradeckém kraji dochází personál, lůžek je zatím dostatek

  • 2
Pokud jde o volná lůžka pro pacienty s covidem-19, mají nemocnice v Královéhradeckém kraji ještě rezervy, jenže bez dalšího personálu je nemohou otevřít. Momentálně chybí na 900 lékařů, sester i dalšího personálu.

Situace je vážná, nikoliv však kritická. Nemocnice bojují hned na třech frontách. Z jedné strany se očekává další nárůst pacientů s covidem-19, jejichž stav bude vyžadovat hospitalizaci, na druhé straně jsou technické možnosti nemocnic, které pro takzvané covidové pacienty vyčleňují jedno oddělení za druhým. Jenže kritická je až poslední část trojúhelníku - zdravotnický personál.

V nemocnicích nyní chybí 900 lékařů, sester či sanitářů. Situaci sice mírní nasazení desítek mediků, studentů středních zdravotnických škol či farmacie, dobrovolníků i vojáků, jenže to stále nestačí. Posílené kapacity jen stěží nahradí zdravotníky, kteří museli zůstat doma.

„Teď máme 380 nepřítomných zdravotníků. Někteří mají covid-19, další jsou doma s dětmi, nebo mají jiné nemoci. Všude jsme omezili neakutní výkony a personál se přesunul na covidová oddělení,“ popisuje mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje (ZH KHK) Lucie Chytilová.

Podobná situace jako v krajských nemocnicích panuje i v hradecké fakultní nemocnici. Tam chybí zhruba 500 lidí.

Prosby nemocnic i hejtmana

Většina nemocnic v kraji varovala před hrozícím nedostatkem personálu už před několika týdny a vyzvala dobrovolníky, praktické lékaře či ambulantní specialisty, aby přišli pomoci na covidová oddělení. Ve čtvrtek rozeslal obdobný dopis ambulantním lékařům i nový hejtman Martin Červíček (ODS).

„Kapacity všech pracovníků ve zdravotnictví se pohybují na hraně. Vaše případná příležitostná pomoc v nemocnicích by byla velkou a vítanou oporou pro překlenutí této krize prohloubené výpadkem velkého množství personálu nemocnic, který je sám covid pozitivní. Velice si vážím Vašeho současného nasazení a případného rozhodnutí pomoci,“ napsal Červíček lékařům, jichž v nemocnicích nyní chybí téměř sto.

„My jsme naši výzvu vydali už dříve a zareagovalo na ni přes 130 lidí. Ovšem nerozdělíme, kdo reagoval na nás a kdo na hejtmana. Tito lidé už v nemocnici působí,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Do nemocnice v Náchodě a jejích poboček v Rychnově nad Kněžnou a Jaroměři už dříve nastoupilo na výpomoc dvacet vojáků. Další desítka od pondělí vypomáhá také v Jičíně. Jde však pouze o pomocný personál.

Dobrovolníky hledají také sociální služby, kde je výpadek zaměstnanců obdobný jako v nemocnicích. Například hradecký Domov U Biřičky v posledním říjnovém týdnu nabral 37 lidí a dalších 12 studentů tam nastoupilo v rámci pracovní povinnosti.

Lůžka problém nejsou

Na rozdíl od personálu nemají nemocnice v kraji potíže s tím, že by neměly kam pacienty umístit. Podle dat ministerstva zdravotnictví je v kraji nyní 275 intenzivních lůžek, volná zůstává zhruba třetina. Jen pro pacienty s covidem je z ní vyčleněno 33 volných lůžek, přičemž plány počítají s možností uvolnit dalších 56. Většina z nich je v hradecké fakultní nemocnici, v krajských nemocnicích jde o jednotky lůžek.

Plicní ventilátory jsou obsazené zhruba ze dvou třetin. Nejvíce vytížená jsou běžná lůžka s možností podávání kyslíku. Těch byla k pondělní 14. hodině volná zhruba pětina. V absolutních číslech jde však o 138 postelí, přičemž kapacita může o dalších 279 stoupnout. V krajských nemocnicích je nyní vyčleněno 340 covidových lůžek.

„Máme stavební kapacity na to, abychom zřídili další, ale rozšiřování nyní brání nedostatek personálu,“ varuje Lucie Chytilová.

V hradecké fakultní nemocnici je na několika odděleních hospitalizováno asi 150 pacientů s covidem-19, z toho 40 vyžaduje intenzivní péči. „V případě dalšího nárůstu počtu pacientů má nemocnice připraveny v souladu s pandemickým plánem další kapacity,“ ujistil Jakub Sochor.

Na covidová oddělení putují v posledních týdnech také nové přístroje. Krajské nemocnice sice před necelým měsícem rozhodly, že není třeba navyšovat počty plicních ventilátorů, avšak mezitím některé z nich dostaly ventilátory darem.

Nyní do nich putuje dalších osm přístrojů ze státních hmotných rezerv. Už minulý týden kraj získal z rezerv také 13 generátorů kyslíku a nyní čeká na druhou dodávku o 25 kusech. Další oxygenerátory na podzim nakoupily přímo krajské nemocnice. Přesto dosud na covidových odděleních v kraji sloužilo jen něco přes 20 generátorů.

„Tento systém pro nosní podávání kyslíku je důležitý ve chvíli, kdy pacientův zdravotní stav vyžaduje podporu, ale není natolik vážný jako v případě umělé plicní ventilace,“ vysvětluje radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK). Generátory jsou navíc jednodušší na obsluhu.