Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hradecká křižovatka U Fortny se dočká přestavby, Mileta se o rok zpozdí

  10:05
Opravy dvou sousedních křižovatek v Hradci Králové se nepodařilo časově sladit. Zatímco křižovatka U Fortny se začne měnit už na začátku příštího roku, přestavba Milety se posouvá z jara 2022 na rok 2023.
Hradecká křižovatka Mileta (15. 1. 2021)

Hradecká křižovatka Mileta (15. 1. 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Když Hradec letos v září vypsal výběrové řízení na rekonstrukci křižovatky U Fortny, město se obávalo, že projekt může přibrzdit nebo zastavit příliš vysoká cena.

Naopak příprava proměny takřka sousední křižovatky Mileta za minimálně 225 milionů korun spíš zrychlovala a Ředitelství silnic dálnic (ŘSD) se připravovalo na začátek realizace už v květnu příštího roku.

Teď se však časové horizonty změn obou křižovatek otočily. Namísto časově sladěných oprav se může stát, že s koncem dopravních potíží U Fortny začnou v prvním pololetí roku 2023 větší komplikace po začátku rekonstrukce Milety.

Potíže s výkupem pozemků u Milety

Proměna nejvytíženější krajské křižovatky na Gočárově okruhu u fakultní nemocnice se dostala do problémů kvůli váznoucím výkupům pozemků. ŘSD podalo žádost o stavební povolení až letos v srpnu a souhlas lze očekávat v říjnu následujícího roku. V roce 2023 bude moci být vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a až po jeho vyhodnocení vlastní stavba.

„Ještě v roce 2022 předpokládáme majetkoprávní vypořádání. Po vydání stavebního povolení bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

19. ledna 2021

Zdržení Milety bude znamenat potíže nejen pro řidiče, ale i pro město.

„Rekonstrukce Milety je velmi komplikovaný projekt, který se vztahuje i k jejímu poměrně širokému okolí. Posun její realizace je nepříjemnou zprávou, protože to bohužel ovlivní i související výstavbu, tedy například napojení fakultní nemocnice, Benešovy třídy, ale třeba i projekt parkovacích domů u nemocnice. Mileta každopádně měla být hotová už dávno,“ zdůraznil náměstek primátora pro správu majetku města Pavel Marek (ANO).

Z dokumentace pro územní rozhodnutí vyplývá cena díla a další skutečnosti. Modernizace nejvytíženější krajské křižovatky by měla stát 225 milionů korun a náklady se rozdělí na tři díly: stát uhradí 130 milionů, město 78 milionů a zbývajících 17 milionů korun zbývá na Královéhradecký kraj. Co však s cenou udělá růst cen prací i materiálu a další zdržení, zatím není známo.

Cena za Fortnu je nižší, než byl odhad

Naopak blízká Fortna výběrovým řízením i komplikacemi navzdory nutnému rozpočtovému provizoriu Hradce Králové prošla docela hladce.

Na podzim vedení města odhadovalo cenu zakázky na 63 milionů a mělo obavy, jestli se vůbec nějaký zájemce najde. Rada však v polovině prosince schválila vítěze s nabídkou 52,6 milionu korun bez DPH. Rekonstrukce nejen samotné křižovatky, ale i významného přestupního uzlu by tak mohla začít už během prvních měsíců příštího roku.

Nepřehledné téčko pod schodištěm Bono publico takřka denně v ranní i odpolední špičce způsobuje dopravní kolaps, ten navíc letos v létě kvůli dlouhým opravám Gočárova okruhu před fakultní nemocnicí vygradoval.

Křižovatka se promění na kruhový objezd. „Nyní je zde křižovatka ve tvaru písmene T, která především v době dopravní špičky působí poněkud chaoticky. Vytvoření kruhového objezdu by mohlo vést především ke zvýšené bezpečnosti pro chodce a cyklisty, kterých se v této oblasti pohybují denně stovky až tisíce. Celkově by prostor mohl dostat nový řád a styl,“ konstatoval náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha (ODS).

Změní se i chodníky, parkovací místa, vjezdy do okresního soudu i kasáren, podstatná vylepšení čekají také zastávky. Právě řidičům a cestujícím ve vozech MHD či meziměstské dopravy, které v kolonách nabírají dlouhá zpoždění, by modernizace by měla nejvíc pomoct. Město se domnívá, že Fortna bude hotová v první polovině roku 2023.

Současně už je zřejmé, že Hradec bude moci počítat se dvěma dotacemi z programu Hradecko-pardubické aglomerace (ITI).

„Na část terminál bylo požádáno o dotaci ve výši 21,1 milionu korun, což odpovídá 90 procentům celkových výdajů. U části křižovatka město plánuje podat žádost o dotaci do konce roku. Její plánovaná výše je 22 milionů korun, tedy opět 90 procent výdajů,“ řekla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová (ANO).

Rozpočtové provizorium nevadí

Vedení města v roce 2015 předpokládalo, že rekonstrukce Fortny začne do tří let. V roce 2018 se však termín posunul o další dva roky a odhad nákladů byl 32 milionů korun. Ten nyní vystoupal až na 52,6 milionu.

Projekt Fortna, který si vezme na starost společnost M-Silnice, neohrozí ani pravidla rozpočtového provizoria, která hradečtí zastupitelé schválili 13. prosince po shození návrhu rozpočtu města na rok 2022.

Podle pravidel město může čerpat výdaje jen na nutný provoz a svým příspěvkovým organizacím může měsíčně poslat jen jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu z roku 2021. Nové investice však Hradec nemůže ani zahájit. Tento stav by měl trvat nejdéle do konce března 2022.

Naopak pro opravy sousedního Moravského mostu provizorium může znamenat ohrožení. Řešení zatékání a dalších závad má stát kolem 24 milionů.

„Rekonstrukce mostu měla původně probíhat v časovém souladu s Fortnou a Miletou. Teď však nevíme, co bude. Budeme probírat jednotlivé akce a jejich načasování, aby Moravský most byl realizován v čase optimálním například pro dopravní řešení,“ uvedl Marek.

Červená značka - křižovatka Mileta, modrá značka - křižovatka U Fortny

Červená značka - křižovatka Mileta, modrá značka - křižovatka U Fortny

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Kamion naložený novými auty sjel ze silnice do příkopu, náklad vysypal

8. května 2024  17:35

Profesionální hasiči z Jaroměře v úterý v noci vyjížděli k nehodě kamionu plně naloženého novými...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. května 2024  16:49

Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice....

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Unikátní pohled do zámeckého sklepa, komunisté si tam postavili kryt

7. května 2024

Premium Historické sklepení zámku v Rychnově nad Kněžnou mělo posloužit jako úkryt pro komunistické...

Na krkonošské Mapě republiky jsou čtyři metry sněhu, má téměř ideální tvar

14. května 2024  11:53

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů...

Legendy nebes se bojí oraniště po koncertě Eda Sheerana, leteckou show odložili

14. května 2024  9:40

Letecká show Legendy nebes se z letošního léta odkládá na příští rok. Důvodem jsou obavy o stav...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Hned jsem věděl, o co jde. Místo do LA zamířil Petřikov na trucolympiádu

13. května 2024  15:48

Na den přesně před čtyřiceti lety judista Pavel Petřikov už několik hodin vstřebával neuvěřitelnou...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...