Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastupitelé Rychnova dál drží ztrátový hotel, poslali mu další finance

  10:20
Zastupitelé Rychnova nad Kněžnou schválili další odklad na splácení půjček městskému hotelu Havel, který je od roku 2011 ve ztrátě. Zavřít ho nechtějí, aby se nestal ubytovnou. V prosinci mu přitom poslali dalších 1,4 milionu na pokrytí minulých ztrát.

Městská firma Hotel Havel sídlí v reprezentativní městské budově na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou. Každý rok za ni městu platí nájem 400 tisíc korun a dalších 64 tisíc za část vybavení, ale současně od města inkasuje více než trojnásobek, aby vyrovnala ztráty hospodaření z předchozích let. Ty přitom narůstají. Hotel se totiž i přes slušnou obsazenost potýká se zvyšováním nákladů.

I kvůli tomu býval terčem diskusí na zastupitelstvu. Ještě v minulém volebním období se o něm pravidelně vedla řeč vždy, když zastupitelé schvalovali další a další finanční injekce. 

Radnice firmě na zvýšení základního kapitálu od roku 2013 poslala už 9,2 milionu korun. Další zhruba 4 miliony jí poskytla na půjčkách a kromě toho investuje další stovky tisíc ročně do údržby. Na programu byl hotel Havel i na posledních dvou jednáních v prosinci a minulý týden. Tentokrát prošly návrhy bez připomínek, z rychnovské radnice se vytratila opozice. I bývalí zastupitelé však shodně říkají, že město volí nejlepší z možných řešení.

„Na rekonstrukci hotelu si město kdysi vzalo půjčku 60 milionů, ale dnes by takové peníze těžko dostalo prodejem zpět. Navíc by to možná koupil někdo, kdo by z toho udělal ubytovnu. Napříč zastupitelstvem je shoda, protože riziko je opravdu velké,“ řekla bývalá zastupitelka Rychnova za ČSSD Michaela Zimová.

Nejlepší ze špatných řešení

„Jediné smysluplné řešení je nechat hotel stát, provozovat ho a snažit se, aby to nebylo ve ztrátě,“ řekl při jedné z loňských diskusí tehdejší zastupitel za PRORychnov Tomáš Erben, který je však dlouhodobě proti tomu, aby město podnikalo v hoteliérství.

„Jednu dobu se mluvilo o tom, jestli hotel pronajmout, ale tam hrozí, že z toho někdo udělá ubytovnu, vybydlí to a když automobilka už nebude potřebovat tolik zahraničních zaměstnanců, řekne, že končí, a nechá po sobě ruinu,“ upozornil radní Karel Štrégl (Nestraníci 2018) na rok 2012, kdy se zastupitelstvo rozhodovalo, co s prodělečným hotelem dál.

„Situace není jednoduchá, ale 17 zastupitelů se v roce 2012 shodlo, že budeme hotel provozovat. Dělá se vše pro to, aby byl udržen v provozu bez nedovolené podpory,“ pronesl před lety starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Radnice tak hotelu posílá peníze v režimu de minimis. V předchozích dvou letech šlo o částku 700 tisíc korun na zvýšení základního kapitálu, v prosinci zastupitelé schválili 1,4 milionu korun, kterou hotel dostával i v letech 2015 a 2016. Minulý týden zastupitelstvo rozhodlo, že prodlouží část půjček pro hotel do roku 2020, kdy končí splatnost dalších úvěrů.

„V minulých třech letech hotel Havel splácel po 400 tisících, splatnost půjček byla do konce roku 2018, ale hotel je nesplatil. Jde tak o sjednocení termínu předpokládaného splacení, i když tím nechci říct, že hotel Havel bude schopen to splnit,“ sdělil na jednání starosta. Hotel městu od rekonstrukce v polovině 90. let zaplatil na nájmu přes 17 milionů korun. To jen čtvrtina částky, za kterou se tehdy opravoval. Radnice ještě dnes splácí úvěr na rekonstrukci. Další statisíce investuje na opravy. V roce 2014 šlo o 300 tisíc korun na nákup nových matrací. Přesné částky nelze dohledat. V rozpočtu jsou skryty pod položkou údržby městských budov. „Nějaké opravy zajišťujeme z rozpočtu města,“ potvrdil vedoucí odboru správy nemovitostí Milan Bělka.

Další peníze však do zvelebení budovy investuje i sám hotel. Vloni nechal opravit druhé patro. Prostory z původní přestavby v 90. letech totiž už nevyhovovaly standardům. I proto je hotel v minulosti nabízel za nižší cenu než v opravených částech. Kvůli rekonstrukci však nejspíš hotel i za loňský rok skončí ve minusu.

„Ztráty tam jsou, protože jsme vkládali finance do rekonstrukcí,“ uvedla ředitelka hotelu Zuzana Klimešová. Podrobnosti však komentovat nechtěla.

Příjmy rostou, ztráta zůstává

Hotel skončil v kladných číslech naposledy v roce 2010. Tehdy podle obchodního rejstříku vydělal 191 tisíc korun. Za další čtyři roky však nabral ztrátu téměř 11 milionů. Vyrovnat hospodaření se podařilo až v roce 2015, kdy skončil v minusu jen 118 tisíc korun. Tehdy mu pomohla dlouhodobá smlouva na ubytování zaměstnanců automobilky Škoda Auto.

„Když jsem začínala, byla obsazenost hotelu kolem 20 až 30 procent,“ upozornila Klimešová, které se i díky klientům z automobilky podařilo zvednout obsazenost hotelu až na 90 procent. Přesto na přehoupnutí do černých čísel to nestačilo a hospodaření za rok 2016 skončilo ztrátou skoro 400 tisíc korun. Hotel totiž musel přijmout více lidí a nevýhodná se ukázala i smlouva se škodovkou.

„Potýkali jsme se s malou obsazeností, takže ve smlouvě nebyla plná cena pokoje. Navíc smlouva byla víc jak na rok. Museli jsme také zvýšit počet zaměstnanců z 16 na 20,“ vysvětlila tehdy zastupitelům ztrátu Klimešová.

Hotel však skončil ve ztrátě 274 tisíc i v roce 2017, a to hlavně kvůli nárůstu nákladů na mzdy. Přitom zisk šel nahoru. Oproti roku 2016 stoupl skoro o 4 miliony korun, jenže o téměř stejnou částku stouply náklady.

„V naší oblasti je komplikace ve veškerých službách, neboť mzdy jdou kvůli automobilce raketově nahoru. Všechny hotely a hospody mají problém, aby jim tam vůbec někdo dělal. Tím dochází k finančním propadům, ale snad se to v budoucnu zlepší,“ vysvětlil zvýšené náklady radní Štrégl, sám ředitel jiné městské firmy Kultura RK. 

I Klimešová v minulosti upozornila na prudký nárůst platů: „Hotel stojí a padá s tím, že máte kvalitní personál. Doby, kdy jsme měli kuchaře, který vařil za 16 tisíc hrubého, jsou dávno pryč. Teď máme kuchaře, kteří pod 25 tisíc nejdou.“

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...