ilustrační snímek | foto: Roman Čejka, MF DNES

Gang vykrádal auta a stany v kempech. Cizinci loupili i spícím z kapes

  • 12
Královéhradeckým kriminalistům se podařilo dopadnout organizovaný gang lupičů, který se specializoval na vykrádání stanů, aut a rekreačních chatek v kempech a na festivalech. Škoda za 25 objasněných krádeží se šplhá k 600 tisícům korun, ale podle vyšetřovatelů není zdaleka konečná. Třem obviněným cizincům hrozí až osm let za mřížemi.

Během dovolené nebo festivalu, zatímco lidé v klidu spali ve stanu, obytném autě či v chatce, slídil v rekreačních oblastech po celé České republice dobře organizovaný gang cizinců. 

Kradli hlavně v nočních hodinách hotovost, elektroniku, šperky a neštítili se okrádat ani spící lidi, kterým mizely peníze přímo z kapes, nebo použít pepřový sprej na ostrahu kempu.

Důmyslně připravované krádeže nyní rozpletli kriminalisté náchodského oddělení obecné kriminality společně s královéhradeckými krajskými kriminalisty, pro cizince si došla v uplynulých dnech zásahová jednotka.

“Neboť existoval předpoklad, že by mohli klást aktivní odpor při zadržení nebo že by dokonce mohli být tito cizinci i ozbrojeni. Obvinění muži totiž neváhali dokonce v jednom případě, kdy se je pokusila zadržet ostraha kempu, proti ní použít i pepřový sprej, pracovníky ostrahy tak paralyzovat a s lupem utéci,“ vysvětlila mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Škoda 600 tisíc bude nejspíše růst

Mezi zatím 25 objasněnými skutky se objevily i krádeže z loňského léta, gang působil na území celé republiky. Zatím se způsobená škoda vyšplhala k částce zhruba 600 tisíc korun. Kriminalisté mužům po zadržení odebrali i osobní vozidla, která používali k páchání trestné činnosti.

„S největší pravděpodobností se dá předpokládat, že s touto sériovou trestnou činností je spjato více pachatelů. Také počet skutků, které má mít organizovaná skupina na svědomí, nebude zdaleka konečný. Proto i celková způsobená škoda se s největší pravděpodobností může zvýšit. Pro naše kriminalisty tak vyšetřování tohoto případu zatím zdaleka nekončí,“ uvedla mluvčí policie.

Popsala, jak obvinění brali hotovost i z věcí, které se nacházely v bezprostřední blízkosti okradených spících lidí: „V jednom případě dokonce zloději vnikli v noci do stanu, kde z kapsy kalhot, které měl poškozený muž v době spánku na sobě, měl jeden z obviněných odcizit částku přesahující osm tisíc korun.“

Za trestné činy zločin krádeže, přečin porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí pachatelům ve věku 34 až 44 let až osmileté vězení. Na soud čekají ve vazbě.