Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanová pro iDNES.cz

Obviněná žena falšovala smlouvy. Slibovala vysoké zhodnocení peněz

  • 0
Hradečtí kriminalisté obvinili finanční poradkyni z Rychnovska, že vylákala od důvěřivců přes čtyři miliony korun. Soud ji poslal do vazby. Jako obchodní zástupkyně firmy slibovala zhodnocení peněz od 10 do 50 procent, peníze však končily na účtu jejího známého, nebo si je převzala v hotovosti sama.

Podvedení lidé se obrátili na policii před deseti dny, když nedostali zhodnocené peníze nazpět. Za tu dobu kriminalisté zdokumentovali sedmnáct případů z několika posledních let. Podle policie to nejspíš není konečné číslo. 

Šestačtyřicetiletá žena zastupovala firmu zabývající se finančním poradenstvím. Lákala z lidí různé částky na základě smlouvy o podmínkách nákupu a prodeje cenných papírů. Dokumenty, které předcházejí uzavření finančních transakcí, však zfalšovala. Čísla účtů ve smlouvách se neshodovala s číslem účtu společnosti, pro kterou v tu dobu pracovala. 

Ve dvou případech jí lidé elektronicky poslali dokonce půl milionu korun, aniž tušili, že číslo účtu nepatří dotyčné společnosti.

Zhodnocené částky měli dotyční inkasovat v rozmezí od dvou do šestatřiceti měsíců. To se však nestalo.

„Z následného prošetření případu vyplynulo, že peníze od lidí měla tato žena inkasovat úmyslně. K těmto činům se žena kriminalistům doznala s tím, že peníze podle dosud zjištěných informací použila pro uspokojování svých potřeb a pokrytí dluhů,“ uvedl mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský.

Vyšetřovatelé vyslechli poškozené lidi a po prošetření případu sdělili ženě obvinění 21. listopadu. V týž den soud vyhověl návrhu státního zástupce na vazební stíhání.

Ženě hrozí až osm let vězení. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se pravděpodobně nejedná o konečný počet poškozených a tedy ani výše celkové způsobené škody není finální,“ dodal mluvčí.

Policisté s ohledem na tento případ doporučili lidem, aby si prověřovali detaily smluv, které podepisují.