Letecký pohled na parkoviště a stanové městečko Hip Hop Kempu v Hradci Kálové...

Letecký pohled na parkoviště a stanové městečko Hip Hop Kempu v Hradci Kálové (18. 8. 2012) | foto: Martin Veselý, MF DNES

Brigádníci na hiphopovém festivalu v Hradci místo úklidu vykrádali stany

  • 11
Brigádníci na hiphopovém festivalu v Hradci Králové namísto uklízení odpadků šacovali stany návštěvníků. Policii to ohlásili okradení zahraniční návštěvníci. Hlídka pak mladé zloděje dopadla.

Čtveřice zlodějů kradla na 18. ročníku Hip Hop Kempu, který se konal od čtvrtka do neděle na hradeckém letišti. Krádež oznámili v neděli časně ráno cizinci, kterým se ze stanu ztratily reproduktory, cennosti i osobní věci včetně peněz a dokladů. Hlídka zanedlouho některé z odcizených věcí našla u dvou mladých mužů a dvou žen.

„Vyšlo najevo, že dva muži ve věku 30 a 23 let a dvě ženy ve věku 24 a 19 let pracovali na festivalu jako brigádníci najatí na úklid odpadků. Vypadá to však, že čištění festivalových prostor pojali po svém a využili příležitosti, kdy lidé neměli své věci a cennosti pod kontrolou,“ říká mluvčí hradecké policie Eva Prachařová.

Policisté odhadli způsobenou škodu nejméně na sedm tisíc korun. Proti přistižené čtveřici zahájili úkony trestního řízení pro přečiny krádež a nedovoleného držení platebního prostředku. Po výslechu zadržené propustili, dál je vyšetřují na svobodě.

Brigádníkům hrozí až dvouleté vězení nebo peněžitý trest.

Festival i letos provázely už při příjezdu účastníků rozsáhlé policejní kontroly zaměřené zejména na drogy. Policie zjistila celkem 184 drogových deliktů, většinou přestupků. Zkontrolovala více než 2 700 lidí a 1 300 aut.

Pořadatelé si však stěžovali, že kvůli rozsáhlým kontrolám, trvajícím už po tři ročníky, přicházejí o návštěvníky.