Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradecký festival Čekání na Václava ukáže Rybí krev, Kanibalky i Hapku

  10:50
Hradecké Klicperovo divadlo odstartuje 135. sezonu komorním festivalem Čekání na Václava. Jeho šestnáctý ročník bude plný hereckých i režisérských osobností od Petry Špalkové po Jana Nebeského. Vrátí se Vlasta Redl a dojde i na Petra Hapku. Festival potrvá od 28. září do 28. října.
Záběr z inscenace Kanibalky: Soumrak samců

Záběr z inscenace Kanibalky: Soumrak samců | foto: Martin Špelda

V Klicperově divadle je v nové sezoně mnohé jinak. Změnilo se umělecké vedení. Po Janě Sloukové, která odešla do Prahy, se stal od srpna uměleckým šéfem zkušený režisér Pavel Khek. Dlouholeté angažmá opustily opory hereckého kádru Jan Sklenář a Miroslav Zavičár.

Leč několik jistot stále zůstává. K nim náleží nejen oddanost publika, ale hlavně znamenití herci Martina Nováková, Kamila Sedlárová, Jiří Zapletal, Jan Vápeník či Filip Richtermoc.

A jistotou jsou samozřejmě i festivaly, z nichž prvním na řadě je podzimní Čekání na Václava. Jak říká dramaturg Martin Satoranský, přinese rozmanitou nabídku skvělých představení v podání herců českých a moravských divadel.

O zahájení se postará pražské Divadlo Verze s inscenací Lež. Komedii v Hradci dobře známého Floriana Zellera o tom, zda je možné ve vztazích lhát, kde končí ohleduplnost a začíná lež a zda lze s absolutní pravdou ve vztahu obchodovat, vévodí držitelka dvou Českých lvů Petra Špalková.

Městská divadla pražská přivezou Neviditelného, první divadelní adaptaci románu spisovatele Jaroslava Havlíčka. Ústecké Činoherní studio se představí s černou komedii německého dramatika Davida Gieselmanna Pan Kolpert o bizarní večeři, společenských hrách a tajemné truhle vprostřed místnosti.

Jihočeské divadlo z Českých Budějovic uvede divadelní adaptaci románu Jiřího Hájíčka, oceněného v roce 2013 cenou Magnesia Litera, Rybí krev. „Jde o poutavý příběh lidí z několika malých obcí, které musely ustoupit gigantické stavbě atomové elektrárny Temelín,“ říká dramaturg.

Dorazí Drábkovy Kanibalky i Přítelkyně s Alenou Mihulovou

Městská divadla pražská se vrátí s v Praze neustále vyprodanou absurdní komedií Davida Drábka Kanibalky: Soumrak samců, hlavní roli napsal bývalý umělecký šéf Klicperova divadla přímo na tělo Vandě Hybnerové.

„Pro náročnější a pro milovníky amerického básníka T. S. Eliota je ve stejný den připravena ve Studiu Beseda alternativa - představení Pustina uznávaného divadelního spolku Jedl. Scénické oratorium pro herečku, herce, kontraaltistu, dva tanečníky, klavíristu a psaltérium, to vše v režii Jana Nebeského. V představení excelují Lucie Trmíková a Petr Jeništa,“ říká Satoranský.

Divadlo Ungelt uvede komedii Přítelkyně, herecký koncert Aleny Mihulové a Jitky Smutné.

K Čekání na Václava patří i koncerty, vrátí se Vlasta Redl i s kapelou a také dojde na projekt Petr Hapka a jeho Potměšilý hosté, v němž za doprovodu živé kapely Petra Maláska vystoupí Jan Maxián, Hana Holišová, Lenka Nová, František Segrado, Jana Lota a Jan Sklenář.

Inscenace Burnout aneb Vyhoř! pražského A studia Rubín sarkasticky přednáší o dělání divadla a metaforických obrazů ze zákrut vyhořelé duše, hrají Natálie Řehořová či Jiří Panzer.

Agent tzv. společenský, inscenace souboru Testis Švandova divadla, je v roce 2018 oceněná Cenou Marka Ravenhilla, a Městské divadlo Zlín sehraje Uspokojenkyně.

„Anna a Marie, dvě ženy obývající společný pokoj v domově seniorů. Křížovky, buchtičky, kafíčko a dávkovač plný léků. Jejich sdílená samota a rozvíjející se demence, díky níž jen stěží rozlišují, co je realita a co výplod stařeckého mozku. Jaké to je zapomínat? Na věci, na přátele, na rodinu, na život? Komedie o senilitě, o zírání do stropu a čekání na návštěvu nejbližších, zazářila letos na pardubickém Grand Festivalu smíchu, odkud si přivezla Cenu studentské poroty,“ uvádí dramaturg.

Nestoudnou grotesku o prasáckosti života vezdejšího Jarryho Krále Ubu sehraje pražské Divadlo D21 a Krátké rozhovory s odpornými muži, novinku na motivy povídek amerického prozaika Davida Foster Wallace, uvede Divadlo Na zábradlí.

Tři klasiky od Saturnina po Rok na vsi, také dvě premiéry

Chybět nebudou ani tři klasiky: Jirotkův Saturnin z Divadla na Jezerce s vynikajícím Michalem Kernem, opereta Mamzelle Nitouche, kterou upravil slovenský básník Lubomír Feldek pro Divadlo Ypsilon a na samotný závěr adaptace románu bratří Mrštíků Rok na vsi z Divadla pod Palmovkou.

„Jako každý rok i letos bude přehlídka českých divadel a muzikantů prošpikována domácí produkcí Klicperova divadla a chybět nebudou ani dvě říjnové premiéry. Inscenace Spáč je autorská adaptace výborné komedie Woodyho Allena z roku 1973, ve které si autor nemilosrdně bere na paškál autoritativní politické systémy, zaručeně „dokonalé a spravedlivé“ ideologie, náboženství, pseudointelektuální elity a v neposlední řadě i klonování lidí,“ říká dramaturg.

Hra, kterou režíruje mladý talentovaný režisér Adam Skala, bude na divadelních prknech k vidění vůbec poprvé, a to v sobotu 19. října ve Studiu Beseda.

O týden později čeká na hlavní scéně poklad světové dramatiky: Strýček Váňa od Antona Pavloviče Čechova. Příběh o rodině, o lásce, o planých nadějích a naivních iluzích, o marných útěcích a marných návratech a úmorném životě na ruském venkově v pozici zkrachovalé šlechty připravuje režisér Ivan Krejčí. Umělecký soubor doplní nové tváře, herci Vojtěch Říha, Michal Lurie a herečka Michala Gatialová.

Program festivalu je na webu Klicperova divadla.

Autor:
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...