Soud ukázal na 27 viníků dotačních podvodů, dva z nich posílá do vězení

  • 15
Krajský soud v Hradci Králové v kauze údajných dotačních podvodů uznal vinnými všech 27 obžalovaných fyzických a právnických osob. Dvěma lidem vyměřil po pěti letech vězení, třinácti uložil podmíněné tresty, padly také peněžité tresty. Některé firmy, které byly jako "prázdné skořápky", soud zrušil. Tři obžalované části obžaloby zprostil.

Rozsudek, který čítá zhruba 160 stran, není pravomocný. Předseda senátu Petr Mráka jej začal číst po půl deváté ráno, na výši trestů se dostalo až v odpolední části programu.

Obžalovaní stanuli před soudem kvůli dotačnímu podvodu nebo poškozování zájmů EU  z období 2012 až 2015.

Z obžaloby vyplývá, že nedodrželi dotační podmínky a vykazovali fiktivní kurzy, například v gastronomii, v péči o seniory nebo při školení záchranářů. Kurzy se neuskutečnily, případně v rozporu s dotačními podmínkami.

„Podle mého názoru bylo prokázáno, že při realizaci sedmi vzdělávacích projektů byly uváděny nepravdivé údaje a byly neoprávněně vylákávány dotační prostředky k jinému než určenému účelu. Dílem šlo o zcela fiktivní projekty, dílem o projekty, kde sice byla ustanovena cílová skupina, ale z profesního hlediska neodpovídala tomu, co bylo v žádosti o dotaci deklarováno,“ řekl státní zástupce Petr Kouble.

Podle soudu byla na sedm vzdělávacích projektů neoprávněně čerpána dotace z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Škoda podle spisu přesahuje deset milionů korun, další jednání obžalovaných podle státního zástupce směřovalo ke škodě přesahující dva miliony korun. K tomu nedošlo, protože hradecký krajský úřad vyplácení dotací zastavil.

„Byly nárokovány částky, které reálně vyplaceny nebyly, takže další škoda nevznikla, ale jednání bezprostředně k tomu směřovalo,“ řekl Kouble. 

V případu figuruje 18 fyzických a devět právnických osob. Obžaloba označila za hlavní obžalované a organizovanou skupinu tři fyzické osoby, z nichž jedna je po smrti, a dvě firmy - společnost Poradea a Česko-polskou akademii celoživotního vzdělávání. Těmto obžalovaným hrozilo až deset let vězení a podle spisu mezi nimi existovala dělba funkcí.

Obžaloba za hlavního strůjce podvodů označila jednoho z těchto tří lidí, podnikatele, který je po smrti. V jeho případě bylo stíhání zastaveno. Figuruje ve všech sedmi projektech. Obžaloba ho vinila z toho, že hrál roli zprostředkovatele a administrátora dotací a že přes nastrčené lidi vylákal z krajského úřadu dotace na školení.

Selhala kontrola krajského úřadu, řekl soudce

Ostatním obžalovaným hrozilo většinou až osm let vězení. Případ míří i do prostředí Horské služby ČR, tato organizace ale nepatří mezi hlavní obžalované. To platí i o obžalovaných současných či bývalých členech. Horské službě uložil soud peněžitý trest 20 tisíc korun, organizace dotaci již dříve vrátila.

V odůvodnění také soud zmínil, že v souvislosti s projednávaným případem zpočátku naprosto selhal systém kontroly hradeckého krajského úřadu. „Pokud seděly papíry, bylo vše v pořádku. Neexistovalo, aby se kontrolovalo, jak školení probíhají,“ řekl předseda senátu Petr Mráka.

Nejpřísnější nepodmíněné tresty ve věznici s ostrahou dostali Jitka Walterová a Jan Řezáč, peněžitý trest pro ně činí 50 tisíc a 40 tisíc korun. Zároveň se zprošťující část výroku týkala těchto dvou obžalovaných a ještě jednoho.

Soud uložil dále podmíněné tresty u 13 fyzických osob v rozmezí od 1,5 roku do tří let. Všem 18 obžalovaným lidem uložil peněžitý trest od 15 tisíc korun výše, nejvyšší peněžitý trest 100 tisíc korun musí platit obžalovaná projekční firma. S podmíněným trestem odešli od soudu i dva zástupci Horské služby.

Verdikt také zrušil společnosti Poradea, Česko-polskou akademii celoživotního vzdělávání, Euro Profit Agency a Ekologie bez hranic. Dalších pět společností dostalo peněžitý trest, eventuálně nesmějí přijímat dotace po tři roky nebo až pět let.

Proti rozsudku se na místě odvolali obžalovaní Leoš Kratochvíl a Martin Bohuněk, kteří dostali podmíněný trest, ostatní strany si ponechaly lhůtu k podání odvolání.

Vyhlašování rozsudku mělo kvůli koronaviru přísnější hygienická pravidla, přítomní měli roušky, seděli dále od sebe, než je obvyklé. Líčení, které se konalo v největší místnosti hradeckého krajského soudu v budově v centru Hradce Králové, se nezúčastnili všichni obžalovaní, někteří se omluvili.

,