Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investoři šroubují ceny, lituje sběratel veteránů. Galerii plní unikáty

  8:35
Kabriolety, unikátní veterány i československé formule vystavuje ve stodole v Dobřenicích u Hradce Králové sběratel Pavel Kalina. Chce připomenout časy gentlemanů a kluky nadchnout pro techniku.

V devatenácti letech si Pavel Kalina z Hradce Králové pořídil prvního autoveterána. Vášeň pro stará auta jej provází celý život. Sbírku rozšiřoval, a když potkal svou současnou manželku, do světa provoněného benzinem a prodchnutého záblesky naleštěných karoserií se vrhl naplno.

„Přestal jsem honit holky a začal se dívat po jinačích věcech. Díky kamarádům a přátelům, kteří mě trochu směrovali, jsem se naučil, po čem mám jít a po čem ne,“ přiznává Pavel Kalina.

Cesta k současné podobě sbírky veteránů prý byla dlouhá. Nakupoval a prodával různá stará auta. Když se mu nějaké do sbírky nehodilo, poslal ho dál a za utržené peníze pořídil, jak říká, něco raritnějšího.

Dřevěná maketa Jawy Junior Sport, kterou v roce 2005 navrhl český designér Václav Král. (12. 1. 2022)

„Hledám vysloveně unikáty a abych je mohl najít, musí mi přes nos přeskočit dalších dvacet aut. Hledám jehlu v kupce sena, nesčetněkrát se mi to podaří, ale nesčetněkrát ne. Neztrácím však naději a pořád jdu a jdu,“ vypráví sběratel a ukazuje na dvoudveřovou verzi Škody Tudor, která je u sběratelů desetkrát cennější než její čtyřdveřové provedení.

Hned vedle stojí další Tudor, tentokrát v závodním provedení jako hliníkový supersport. Jde o jedinou škodovku s doloženou americkou závodní historií. Majitel ji pořídil nedávno a nyní ji čeká renovace, aby byla pojízdná.

Téměř se všemi vozy může vyjet

Kromě dřevěného modelu Jawy Junior Sport, který v roce 2005 navrhl vyhlášený československý designér aut Václav Král, jsou totiž všechny exponáty v dobřenické galerii plně pojízdné.

„Do hodiny s nimi mohu vyjet, až na elektrického favorita, tomu bych nejdříve musel nabít baterky. Kromě těchto aut mám totiž ještě deset garáží plných náhradních dílů. Na škodovky mám úplně všechno čtyřikrát. To znamená, že auta nejen mohu vystavovat, ale dokážu je také opravit, sednout do nich a jezdit,“ popisuje Kalina.

Hledám jehlu v kupce sena, nesčetněkrát se to podaří, ale nesčetněkrát ne.

Pavel Kalinasběratel autoveteránů

S vozy pravidelně vyráží na veteránské srazy i závody formulí. Není jako někteří jiní sběratelé, kteří by svá auta pečlivě oprašovali a děsí se toho, že jim exponáty někdo ohmatá. U Kalinů si návštěvníci mohou do aut i sednout a na chvíli si užít pocit, jaký zažívaly generace před námi.

Velkou oporou je pro Pavla Kalinu manželka Monika, která ho v jeho vášni podporuje. Odmítá však, že by se cítila až druhá za autoveterány.

„Pavel je tady hodně času a má tu i kancelář, ale vždy se snažíme najít čas, aby byl i druhý z nás spokojený. Já se v tom ráda svezu, ale rozhodně neřídím. Znám spíš příběhy, od koho se které auto koupilo a podobně. Jak jsem se ráno probudila a on mi řekl: V noci jsem něco našel a jedu se tam podívat, vždycky jsem věděla, že musím vyzvednout děti a obstarat je, i když bylo domluvené něco jiného,“ vypráví Monika Kalinová.

Letos načne třetí sezonu v Dobřenicích

Sběratel nejprve své veterány poskytl muzeu v Tanvaldu, ale když to před několika lety skončilo, našel zchátralý objekt v Dobřenicích přímo u sjezdu z dálnice D11 a začal ho opravovat. Cabrio gallery tam jako neziskový spolek otevřel před dvěma lety, letos v březnu načne třetí sezonu. Zdůrazňuje přitom, že na projekt nečerpal a ani nechce čerpat žádné dotace.

„Jinde mají vstupné 150 korun, my chceme nastavit polovinu a ještě dát lidem kávu, aby se tady cítili dobře. Neděláme to pro peníze, ale pro radost. Teď tu je vstupné dobrovolné, ale pro mě je důležité, když vidím, jak mají kluci z Dobřenic při pohledu na auta zapálené oči a že přispívám k tomu, aby si uvědomili, že něco takového existuje,“ přiznává Pavel Kalina.

Připomíná však, že se musí v běžném životě ohánět, aby si mohl podobnou sbírku dovolit. Tvrdě podniká a snaží se zbytečně neutrácet, řadu věcí si udělá svépomocí, aby mu zbylo na drahého koníčka.

„Bohužel dnes jsme se stali obětí investičního boomu, kdy lidé nakupují veterány jako investici, a to jejich ceny šroubuje nahoru. Co jsem koupil za 70 tisíc, se dnes prodává desetkrát dráž,“ říká Kalina. 

„Já jsem naštěstí kupoval, ještě když to šlo, a vozy mnohdy ve špatném stavu. Třeba mé nejcennější auto Škoda 440 Karosa, vzniklo jako Fénix z popela. K tomu, abych ho mohl mít, jsem musel udělat neskutečně věcí. Většina aut je zrenovovaná, některá jsou repliky, protože originály už neexistují,“ podotýká Kalina.

Porsche, ale na podvozku Škody Rapid

Výstavě dominují kabriolety, které sběratel shromáždil téměř ve všech vyráběných modelech z mladoboleslavské automobilky. Střed výstavní haly obsadily československé formule a hned u vstupu zaujme dokonale aerodynamický tvar supersportu Porsche 550 Spider.

Majitel hned upozorňuje, že i toto je škodovka: „Oni vyráběli v Anglii repliky Porsche 550 Spider na podvozku Škody Rapid a toto je právě ta replika. V Česku je asi 15 výjimečných kousků a jmenují se Škoda 130 GL s karoserií Porsche 550. Je v nich úžasné svezení, které má úplně jinou dimenzi.“

Protože je prostor v Dobřenicích omezený, musí Pavel Kalina svou sbírku průběžně reorganizovat a vybírat z ní auta, aby expozice měla určitý charakter. Letos dostala podobu závodních a sportovních vozů československé výroby. Celkem jich v hale stojí 35, ale pozorný návštěvník si všimne i výjimek, jako jsou trabant, mercedes nebo ferrari.

„Je to to nejlacinější, co existuje. Chtěl jsem to jednou vyzkoušet, protože i já mám klučičí sny. A tahle galerie, to je jejich výsledek,“ dodává s uspokojením Pavel Kalina.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...