Bahno, sláma, metal. Kotel na Brutalu rozhýbali Sodom i Agnostic Front

  16:39
Svátek tvrdé hudby Brutal Assault v Josefově na Náchodsku nasadil od začátku laťku pořádně vysoko. Úspěch sklidili němečtí veteráni Sodom i Agnostic Front z New Yorku. Ve čtvrtek v noci zahraje slavná švédská formace In Flames. Začátek festivalu poznamenal déšť a smrt cizince ve stanovém městečku.

Téměř 20 tisíc fanoušků, 153 kapel z celého světa, pět pódií a hororové kulisy. Od středečního poledne až do soboty patří část pevnosti Josefov v Jaroměři 26. ročníku festivalu Brutal Assault.

Už první den bylo v areálu plno, hlavní událostí byl koncert metalové ikony Meshuggah ze Švédska, která se na festival vrátila po čtyřech letech. Velký ohlas měly německé kapely Sodom a Heaven Shall Burn.

Žádný pomalý rozjezd, Brutal hned první den servíroval jednu hudební laskominu za druhou. Vždyť třeba španělská skupina Angelus Apatrida, jedna z nejzajímavějších evropských thrash metalových formací současnosti, hrála už hodinu po obědě a pionýři newyorského hard core Agnostic Front to rozbalili v brzkém odpoledni.

Déšť, který celé dopoledne zkrápěl pevnostní město, udělal své a několik ploch včetně prostoru před dvěma hlavními pódii pokryla souvislá vrstva bláta. Návštěvníky to však evidentně nezaskočilo, nasadili holínky a trekové boty. Pořadatelé některá místa v areálu operativně vystlali slámou. Hodilo se to hlavně na menší scéně Obscure, kde chybí zpevněný povrch.

Čekají 19 tisíc fanoušků

Organizátoři letos očekávají přibližně 19 tisíc návštěvníků. Většina z nich už byla první den na místě, kempy a parkoviště praskaly ve švech. Cestu k hlavní festivalové bráně lemovaly stovky stanů.

„Dlouho jsem na žádném festivalu nebyla. Jdu na to, co znám z dřívějška. Určitě chci vidět In Flames, které jsem měla ráda, když ještě nebyli megahvězdy. A pak klasiky jako Obituary nebo Meshuggah,“ prohodila Markéta z nedaleké vesnice Mostek.

Z Čech dorazila přibližně třetina návštěvníků, ze zahraničních zemí je tradičně nejvýrazněji zastoupené Německo, Polsko a Slovensko. Přijely také desítky Američanů a Australanů.

Úvod festivalu poznamenala smrt dvaačtyřicetiletého cizince ve stanovém městečku. Jak uvedla policie, zemřel zřejmě bez cizího zavinění. Je nařízena soudní pitva.

Už první den potvrdil, že Brutal Assault dávno není čistě metalovým festivalem. Velký úspěch například sklidili pionýři newyorského hardcore Agnostic Front. Na dvou hlavních pódiích se střídaly kapely, které zdejší publikum už důvěrně zná, s nováčky.

Premiéru si odbyla americká skupina Beartooth. Jejich melodický metalcore s ostrými předěly a chytlavými refrény by jistě slušel i zcela jinak zaměřenému Rock for People.

Ne úplně ideální zvuk

Na rozdíl od Agnostic Front, kteří před nimi rozhýbali slušně zaplněný kotel, měl koncert Beartooth spíš klubovou atmosféru.

„Je čas se vzbudit,“ hecoval do půl těla svlečený frontman Caleb Shomo prořídlé publikum a neustálé výzvy ke zpěvu, zvedání rukou nebo skákání prokládal obligátním „motherf**ker“. I když jsou Beartooth na zahraničních pódiích už slušně etablovanou kapelou, v Josefově se přeci jen sešlo trochu jiné publikum.

Parta z Columbusu navíc doplatila na ne zrovna ideální zvuk. Nástroje a zpěv jakoby splývaly do jedné monolitické koule. Znát to bylo hlavně u takřka rádiových pecek The Past is Dead nebo Hated. Beartooth si přesto premiéru náležitě užívali a uzavřeli koncert sympatickým gestem. Shomo při závěrečné instrumentální písni The Last Riff sestoupil s kytarou mezi diváky, kteří ho zvedli nad hlavy a někteří si dokonce zabrnkali na kytaru.

Rozdíl v ozvučení vynikl hlavně ve chvíli, kdy to hned po Američanech rozbalili thrashmetaloví veteráni Sodom. Bylo slyšet každé slovo zpívajícího baskytaristy Toma Angelrippera. To už bylo před hlavní stagí plno. Nekompromisní metalová nálož v podání kapely, která vznikla v roce 1981, bezpochyby patřila k vrcholům prvního dne.

Tempo nastolené Sodom ještě vystupňovala další německá formace – metalcorová úderka Heaven Shall Burn. Během jejich vystoupení se v kotli nad hlavami křepčících diváků vznášel nafukovací jednorožec. Jejich řízné, pochmurné, ale melodické skladby v již potemnělé pevnosti fungovaly skvěle.

„Ale tvrdý to je“

Ostrý dramaturgický zlom obstarali švédští velikáni progresivního metalu a headlineři festivalu Meshuggah, kteří si pro svůj nezaměnitelný rukopis vydobyli respekt na celé metalové scéně. Víc než hodinová intenzivní show, podpořená skvělým zvukem, hypnotizující světelnou show a měnícím se pozadím na scéně, byla od úvodních skladeb strhující.

Jakkoli je disharmonická hudba Meshuggah náročná a zejména na první poslech obtížně stravitelná, má vzácnou schopnost strhnout a vtáhnout i fanouška, který švédské experimentátory do té doby nikdy neslyšel.

„Jakej název kapely, taková hudba,“ komentoval jeden z fanoušků chirurgicky přesné kompozice plné důmyslně vrstvených rytmů.

„Ale tvrdý to je,“ odpověděl mu uznale kamarád stojící vedle něj a decentně pokyvoval hlavou do ´rytmu´.

V uličkách pevnosti si fandové dopřávali úplně jiný druh zážitku. Mezi hradbami to trochu vypadalo jako na food festivalu. Stánkaři kromě pouťových klasik v podobě bramboráků a langošů nabízeli sushi, italské těstoviny, makrely na grilu, žebra, tvarůžkové burgery nebo speciality indické kuchyně.

Brutal Assault potrvá do sobotního večera. Mezi páteční headlinery bude patřit přední americká deathmetalová formace Obituary či veteráni zámořského thrash metalu Overkill. V sobotu přehlídka vyvrcholí koncerty švédské brusky Hypocrisy a Napalm Death, kteří na konci 80. let v Anglii položili základy extrémního stylu grindcore.

V loňském roce Brutal Assault navštívilo 20 tisíc fanoušků. V posledním předcovidovém ročníku do pevnosti dorazilo 23 tisíc diváků. V letech 2020 a 2021 se jeden z největších festivalů ve střední Evropě kvůli protipandemickým restrikcím konal v omezeném rozsahu.

8. srpna 2023

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...