ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rajčata ohrožuje ničivý virus, protilátka zatím neexistuje

  • 16
Francouzská rajčata, papriky a chilli papričky ohrožuje ničivý virus, varovala francouzská agentura pro bezpečnost potravin Anses. Po napadení se na listech objevují hnědé a žluté skvrny a povrch plodu zdrsní, takže se zelenina stává neprodejnou. Pro člověka však nepředstavuje riziko.

Nákaza už zasáhla další evropské země – Španělsko, Itálii, Nizozemsko, Řecko a Británii a šíří se i Tureckem, Spojenými státy a Čínou, píše na svém webu deník Le Figaro.

České úřady už loni na podzim vydaly pokyn k ochraně proti zavlékání a rozšiřování ToBRFV. V důvodové zprávě (ve formátu PDF najdete zde) k příslušnému říjnovému nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se mimo jiné uvádí, že rozšíření viru by mělo „nepřijatelné hospodářské, environmentální a sociální dopady“. 

„Hlavními hostitelskými rostlinami viru Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) jsou lilek rajče (Solanum lycopersicum) a paprika setá (Capsicum annuum),“ píše se v důvodové zprávě.

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) se snadno přenáší nakaženými semeny, rostlinami a plody i běžným kontaktem, pro člověka je ale neškodný. Podle Anses dokáže dlouho přežívat, aniž by ztratil schopnost nákazu dál šířit.

Proti té zatím neexistuje protilátka. Agentura postiženým pěstitelům doporučuje, aby nemocné rostliny spálili a k výsadbě nakupovali pouze certifikovaná semena ze zemí pokud možno nezasažených nákazou.

Virus se objevil v roce 2014 na Blízkém východě. Do Evropy se podle Le Figara rozšířil o čtyři roky později. Pro české zahrádkáře existuje jediné doporučení, a to aby svá semena získávali ze zaručených zdrojů.

,