Diskuze
Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata bez chuti a vůně
Děkujeme za pochopení.
Roger Wilco - 4. reinkarnace
.
Nejsem vědec, ale řekl bych, že je to trochu jinak: Rajčata jsou ve sklenících vyháněna hnojivy, aby se mohla co nejdříve sklidit a majitel farmy mohl co nejdříve inkasovat mamon. Prostě rajčatům chybí přirozená doba zrání a sluníčko. Nic víc, nic míň.
Juro83
Re: .
prense tak. Ked porovnavaju hydroponne pestovane paradajky tak nech sa necuduju ze su nechutne. Modrak nie je Taliansko no aj tak bez sklenniku mame kazdy rok krasne cervene vonave uzasne sladke a chutne paradajky. Ako klasiky tak aj cervene a zlte cherry. Netreba nic len posadit, podsypat humusom z kompostu a ked pridu naozaj tepla ako teraz zakryt zel dookola pokosenou travou aby zbytocne nevysychali. Paradajky budu ako maju byt!
bambi-budik
jako se vším ostatním...
už to tu zaznělo, přesto:
vědci se mají - taky bych chtěla zkoumat něco, co je naprosto jednoduché a známé: rajčata jsou dobrá, když si je utrhnete a dáte do pusy, nebo ten den zpracujete a zavaříte/zamrazíte. totéž platí o všem ostatním: jahodách, malinách, hrášku, mrkvi atd. atd. atd. speciálně ten hrášek si nejsem schopná koupit, ani nikde na trhu ne -- protože prostě jediný dobrý je ten snědený ještě u záhonu. jakmile si ho natrhám do misky a jím druhý den, tak je to úplně něco jiného a hodí se to tak do vývaru mezi maso a další zeleninu. delikátní chuť zmizí.
Achille Volfoni
pro koho ten článek je?
Diskutéři z iDnesu takovou zeleninu nejí.Ti mají své "sedláky",kteří jim až do domu dovážejí špičkovou zeleninu,ovoce,maso a vejce....Tak proč o tomhle vlastně píšete?
udernik
Cerveny a chutny rajcata exisuji
ale to se nesmi kupovat ty pestovane na vodnim roztoku ze Spanelska, Holandska, etc. Vynikajici rajcata na jare jsou z Maroka pestovana na polich. I ze skleniku doma mam rajcata s vybornou chuti a krasne cerveny.. Mozna proto ze nevidej chemii ale jen uzralej hnuj promychany s dobrou pudou.
Zrovna tak jsem jed v breznu vynikajici rajcata v jizni Italii kdyz je sedlak privezl z pole primo do kolonialu na vesnici. A tak to je se vsi zeleninou a ovocem.
Zdeněk76
Prosimvás, vědci
nechte už ty rajčata na pokoji. Co jste zmršili už nespravíte a dnes už skoro ani nikdo neví, jak má rajče vlastně chutnat.
titus123
rajce
A vubec nejhorsi rajcata jsou ty geneticky modifikovana s tzv ryb. genem to kdyz si kousnete do rajcete citite rybu to je opravdu ultra hnus, neni nad rajce z vlastni zahrady, nicemu ostatnimu nelze v dnesni dobe verit
Jean-Luc Picard
Re: rajce
že vy myslíte ribozomy?
Možná se vám ale jen nevyplatilo dát v obchodě uzenáče a rajčata do stejné tašky .
carandache
Osobní zkušenost
V našem skleníku vypěstovaná rajčata, utržená zralá, chutnají skvělě. Ovšem na podzim, kdy mají málo slunce a zčervenají po delší době, chutnají jako ta ze supermarketů. Stejně tak rajčata utržená na zahradě na podzim a nechaná dozrát doma. Takže příčinou je, že rajčata z obchodů se sklízejí polozralá (ne-li nezralá) a "dozrávají" v kamionech a ve skladech obchodníků a bez slunce.
Peťulák2
Re: Osobní zkušenost
To chce utrhnout a nechat dozrát na okně na přímém slunci.
novak0112
Tady je pravda
Tady se mají vědci podívat a je to jasné za 5 minut !!!
novak0112
Spíše
je to tím, že se rajčata nemůžou nechat dozrát, protože jinak by nevydržela týden v kamionu !!
Čerstvá zelenina ze Španělska je prostě blud!! Pokud se to bude vozit nezralé, nebude to nigdy chutnat.
Pokud si koupíte semínka která jsou taky šlechtěná, tak vám doma vyroste super chutné rajče a né nějaký chemický nesmysl. Na to není potřeba vědeckého přístupu, ale vědci na to určitě dostali dotaci, tak studují a bádají.......
schima
Já bych poradil
Zásadní rozdíl je třeba rajče z Tesca (Španělských skleníků, vypěstováno v hydrophonii) a mezi rajčatem ze zahádky, které poznalo půdu a slunce
novak0112
Re: Já bych poradil
100% pravda, ale vědci něco musejí dělat za státní peníze...že.
Je to jako s elixírem mládí v té pohádce...
Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén
Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...
Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými
Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou
Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...
V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi
Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány
Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...
Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony
Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...
Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk
Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...
Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody
Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...
KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány
Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...
PRACOVNÍK PÉČE O VOZY - HRADEC KRÁLOVÉ (brigáda) (A12422)
AURES Holdings a.s.
Královéhradecký kraj
nabízený plat:
120 - 120 Kč