Boilie je kaprařským fenomenem posledních let. Má tvar kuliček o průměru kolem dvou centimetrů. To je hodně, ale je tomu tak naschvál. Menší ryby na podobnou návnadu nezaberou, takže se rybář (pokud má štěstí) může těšit na trofejní kousek.
Boilie se prodávají hotové k okamžitému použití nebo zmražené. Ceny se podle výrobce a kvality liší, pohybují se obvykle mezi 300 a 500 korunami za kilogram. Za tuto cenu lze nakoupit suroviny postačující k výrobě 2-3 kilogramů vlastních boilies. Podle výběru jednotlivých komponentů lze vyrobit kuličky jahodové, medové či čokoládové až po příchuti s vůní kraba nebo lososa. Každý rybář proto může experimentovat a zkoušet, která vůně se mu nejlépe osvědčí.
Krok za krokem
Výroba boilie má několik fází. Nejdůležitější zásadou je smíchat nejprve všechny suché složky a totéž učinit se složkami tekutými.
Smíchání sypkých složek: Do mísy nasypeme suché složky (moučky, vitaminové a minerální přídavky) ve zvolených poměrech a důkladně zamícháme.
Smíchání tekutých složek s vajíčky: V prvním kroku vejce oddělíme od skořápek a dáme je do misky (je možné do mísy nadrtit i skořápky). Vajíčka rozmícháme vařečkou nebo lžící. Počet vajec závisí na předpokládaném množství těsta (10-12 vajec na 1 kg suché směsi). Poté přidáme tekuté složky (amino komplexy, sladidla, tekuté potravy, esence, oleje), ale můžeme použít i práškové potravinářské barvivo. Lépe se dávkuje injekční stříkačkou. Dávkování je zpravidla uvedeno na obalu jednotlivých komponentů a může se měnit v závislosti na počtu vajec nebo množství suché směsi.
Těsto: Za stálého míchání vařečkou přisypáváme do tekutých složek složky sypké, dokud nevznikne těsto. Necháme ho přibližně dvacet minut odstát, aby se obě složky důkladně promíchaly.
Válečky: Než se pustíme do kuliček, musíme nejprve vytvořit válečky o stejnoměrném průměru (mohli bychom ručně koulet přímo kuličky, ale měly by nestejný průměr, navíc je to velmi pracná a zdlouhavá metoda).
Tvořit válečky pomocí takzvaného rollbalu nebo výtlačné pistole je daleko rychlejší. Ručně nahrubo vytvořené válečky ořízneme na požadovanou délku a vložíme do drážek rollbalu, horní částí slisujeme. Místo ručního tvarování je možné použít výtlačnou pistoli, cena solidního výrobku začíná na tisícikoruně, práce s ní ale vyžaduje hodně fyzické síly. Proto mnoho rybářů experimentuje a vytlačuje válečky pomocí mlýnku na maso, do kterého vloží kovovou desku s otvorem o požadovaném průměru, najdou se ale i vytlačovátka s pneumatickým nebo elektrickým pohonem.
Vytvoření kuliček: Přes drážky položené válečky přiklopíme vrchním dílem rollbalu a několika protichůdnými pohyby vyválíme kuličky. Rollbal je vlastně univerzálním nástrojem - když se drážky postaví rovnoběžně, vylisují se válečky, pak stačí položit váleček přes drážky a vyválejí se kuličky.
Vaření: Kuličky vaříme po dobu 2-3 minut ve vyšším hrnci, abychom dosáhli požadované tvrdosti. Vždy přidáváme jen menší množství kuliček, aby si voda uchovávala bod varu. Promícháváme je vařečkou, aby se nelepily ke dnu. Boilie je dostatečně uvařená, když vyplave na povrch. Poté kuličky vyjmeme naběračkou nebo cedníkem.
Sušení: Boilie po uvaření vyskládáme do jedné vrstvy na utěrky do dobře větraného prostoru, ve kterém by neměly být žádné pachy, neboť boilie v této fázi všechny pachy dobře absorbuje. Suší se 1-3 dny na stinném místě v umělohmotných přepravkách nebo sítech.
Uchovávání boilie: Boilie se u vody uchovává v prodyšných síťkách (vacích) zavěšených na dobře větraném místě.