Smrtelně jedovatou bílou muchomůrku si snadno spletete se žampionem

  1:00aktualizováno  1:00
Druhová skladba právě rostoucích hub je podle mykologů celkem pestrá v Čechách i na Moravě. Ve srovnání se stejným obdobím předchozích let jich ale stále roste málo, ovšem deště by mohly jejich růst urychlit.

Muchomůrku jarní (Amanita verna) si snadno můžete splést se žampionem. | foto: Profimedia.cz

Podle předpovědi meteorologů by v příštích dnech v Česku mělo přibýt srážek. A víc vody by mohlo rychlejšímu růstu hub prospět. "Přesto je možné, že porostou tak skromně jako dosud," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Ti šťastní donesou hřiby z lesů v Čechách i na Moravě

Různorodou skladbu právě rostoucích hub ale potvrdil. "Začaly růst letní houby, proto už můžete v lese objevit hřiby koloděje i houby ze skupiny suchohřibů, například vzácnější hřib meruňkový." Právě tyto druhy viděl Landa osobně počátkem týdne v moravských lesích.

Málo hub roste i ve středočeských lesích, kde se podle Landy dají v současné době najít jak hřiby, tak holubinky či muchomůrky. 

Pozor na záměnu jedlých hub s jedovatými!

Zejména méně zkušení houbaři by si měli podle Landy dát pozor na zřídka se vyskytující jedovaté houby, u nichž hrozí záměna s jedlými druhy právě proto, že se s nimi setkáte jen vzácně.

Poměrně nebezpečná houba je v tomto směru muchomůrka jarní, která je stejně jedovatá jako její známější příbuzná, snáze poznatelná a smrtelně jedovatá muchomůrka zelená. "Tato muchomůrka bílé barvy se dá snadno zaměnit se žampiony nebo jinými jedlými houbami," varuje Landa. Od žampionu ji rozeznáte tak, že je bílá úplně celá, včetně lupenů. Žampiony bílé lupeny nemají. 

Autor:

Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Najdete na iDNES.cz