Pozor na bedlu červenající, tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska

  8:57aktualizováno  8:57
Experti varují houbaře, kteří si v těchto dnech nosí z lesů košíky plné úlovků: I když budete sbírat s atlasem hub v ruce, můžete si domů přinést problém. Uznávaný mykolog Svatopluk Holec upozorňuje na druh bedly, jež může v krajním případě způsobit po požití i smrt. Jeden takový případ se letos v Plzeňském kraji už stal.

Bedla červenající | foto: houbař.cz

Nejen muchomůrka zelená, ale i bedla červenající, jinak uváděná v atlasech jako jedlá, vám může pořádně zavařit.

"Letos kvůli bedle červenající zemřela osmdesátiletá žena z Plzeňska. V jejím traktu byly zjištěny spory této houby," uvedl mykolog Svatopluk Holec. Úmrtí potvrdil primář 2. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Zdeněk Kratochvíl. "Letos jsme měli dva případy, z toho jeden smrtelný," sdělil.

Jak ji poznat?

Bedla červenající

Klobouk má v mládí vejčitě kulovitý, později vyklenutý, nakonec plochý s hnědnoucími šupinami. Lupeny bílé, po otlačení červenají. Třeň tuhý s výrazným pohyblivým prstencem. Dužnina na řezu červená.

Odborníci v této souvislosti zdůrazňují, že lidé, kteří díky zkušenostem z minula vědí, že mívají po jídle z hub problémy, by bedlu červenající raději měli vynechat.

Holec vysvětluje, že byl popsán nový druh, nazývaný vědci bedla červenající česká. Ta může způsobovat otravy. "Pořád se mělo za to, že to je totéž, ale je to nový druh, přesněji poddruh," řekl Holec s tím, že rozeznat je však dokážou jen odborníci. Odlišit ji od známější bedly vysoké je však snadné. "Bedla vysoká je výborná, nečervená, když se rozřízne, na třeni má žebrovité pruhy," sdělil Holec.

Zda se pod zmíněný tragický případ podepsala bedla červenající nebo její poddruh, to není známo.

"Ve své toxikologické praxi se s trávicími problémy po požití bedly červenající setkávám poměrně často. Pro vysvětlení této otravy se přikláním k variantě, že někteří houbaři jsou na tuto houbu citliví a nemohou ji konzumovat, pro některé snad může být i mírně jedovatá," píše na serveru www.houbar.cz Vladimír Antonín.

Soutěž

Pošlete fotku svého houbařského úlovku a vyhrajte volání pro celou rodinu. Informace ZDE.

A rada Svatopluka Holce. "Pokud tato bedla roste v lese, tak ji berte, když na zahradě, v parku nebo v sadu, tak radši ne."

Houby mohou zaskočit i znalce. "Já jsem také měl otravu po bedle červenající. Dal jsem si řízky z bedel a zapil jsem je pivem, v noci mi bylo špatně, zvracel jsem, mohla se projevit nějaká alergická reakce," řekl mykolog Luboš Zelený.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

Najdete na iDNES.cz