investice zlato

investice zlato | foto: Profimedia.cz

Zlato je na letošním maximu. Za měsíc se cena zvedla o pět procent

  • 12
Cena zlata ve středu vystoupala na své letošní maximum 1833 dolarů, v přepočtu zhruba 38 520 Kč, za troyskou unci. Za poslední měsíc vzrostla o pět procent, meziročně o více než 100 dolarů, tedy asi 2 100 Kč.

Mezi hlavní důvody růstu podle Libora Brůny ze společnosti Golden Gate CZ, která se zabývá investičními kovy, patří klesající hodnota peněz, rostoucí dolar a stimulace ekonomik ze strany centrálních bank.

„Ze začátku roku zlato zaznamenalo krátkodobý pokles papírového trhu, fyzický trh ale stále láme rekordy. Tržby prodejců v Česku i v Evropě dlouhodobě a kontinuálně rostou. Do konce léta lze očekávat navýšení hodnoty žlutého kovu až k 1 900 dolarům, tedy asi 39 928 Kč, za unci,“ uvedl Brůna.

Centrální banky se snaží nastartovat ekonomiku záplavou nových peněz, vlády přidávají rozsáhlou fiskální stimulaci. V důsledku toho začíná zrychlovat inflace a rostou inflační očekávání, což je tradičně prostředí, ze kterého podle Brůny drahé kovy dlouhodobě profitují.

Obavy z inflace a nižších sazeb budou hlavním motorem pro růst ceny zlata, doplnil obchodní ředitel společnosti Zlaťáky Jan Rožek. V prvním čtvrtletí podle něj zlato reagovalo především na pohyby úrokových sazeb. Cenu zlata v dubnu ovlivnila hlavně vyšší inflace a také větší schodky amerického federálního rozpočtu.

Zlato bude do deseti let 2,5krát dražší, míní analytik. Důvodem je předlužení

Další růst případů koronaviru v různých částech světa, jako například v Indii, vyvolává podle Rožka obavy investorů, a proto roste poptávka po zlatě. „Optimismus investorů po rychlém oživení v dubnu utichl, pokud bude i nadále v květnu klesat, předpokládáme zvýšení poptávky po zlatě jako bezpečném přístavu a počítáme tedy i s růstem jeho ceny,“ podotkl.

„Mezi lidmi je velký objem hotovosti a jeho rozumná část končí ve fyzických kovech, protože investoři zlato stále vnímají jako bezpečný přístav. Dalším důvodem rostoucí ceny zlata i jeho fyzických prodejů je očekávaný rostoucí trh,“ upozornil Brůna.

,