Záchranný fond eurozóny ESM může fungovat. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU.

Záchranný fond eurozóny ESM může fungovat. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU. | foto: Reuters

Záchranný fond eurozóny je v pořádku, rozhodl evropský soud

  • 3
Záchranný fond eurozóny ESM je v souladu s evropským právem a členské státy dohodu o jeho vzniku mohly ratifikovat. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr EU. Odmítl tak stížnost irského levicového poslance Thomase Pringlea, kterému se nelíbilo, že se Irsko pod vznik fondu podepsalo.

"Unijní právo nebrání tomu, aby mezi sebou členské státy, jejichž měnou je euro, uzavřely a ratifikovaly smlouvu o zřízení ESM," uvedl lucemburský tribunál v rozsudku, který zveřejnil na svých stránkách

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) funguje od podzimu a má zmírňovat dopady dluhové krize. Státům, které se octnou v problémech, může půjčit až 500 miliard eur.

S pomocí ESM je například možné rekapitalizovat banky a prostřednictvím zvláštních mechanismů také zajistit půjčky zemím v problémech. Soud však připomněl, že ESM poskytne pomoc jen tehdy, kdy je ohrožena finanční stabilita eurozóny jako celku, a pomůže tak zachovat hospodářskou a finanční stabilitu Unie samotné.

Poslanec Pringle se domníval, že změny legislativy kvůli ESM zároveň upravily pravomoci EU a jsou neslučitelné s unijním právem. Soud to však svým úterním verdiktem odmítl a ESM může fungovat bez dalších pochybností.

K záchrannému fondu se připojilo i Česko, které zatím není v eurozóně, a tak se na něj žádné závazky vyplývající se smlouvy nevztahují (více zde).