Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plavba za všechny peníze. Kapitán výletní lodi nechal na ostrově osm turistů

  12:49
V noční můru se proměnila plavba z Kapského Města do španělské Barcelony pro osm pasažérů výletní lodi. Poté, co zakotvila u jednoho z afrických ostrovů a skupina se vydala na jeho krátkou návštěvu, kapitán je odmítl vzít zpět na palubu, když se se zpožděním vraceli. Cestující se pak několik dní marně snažili spojit s lodí, procestovali šest afrických států a utratili tisíce dolarů, než se jim to nakonec podařilo.

Výletní loď Norwegian Dawn opouští přístav v německém Warnemünde. (8.srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Výletní loď Norwegian Dawn vyplula 20. března z Kapského Města, aby podél pobřeží Afriky absolvovala plavbu do španělské Barcelony. Na jedné ze svých plánovaných zastávek zakotvila poblíž Svatého Tomáše a Princova ostrova ležícího asi 250 km od pobřeží Gabonu.

Protože si ho chtělo prohlédnout osm pasažérů, vyrazili tam na alternativní výlet. Skupina lidí, mezi nimiž byl i vozíčkář, muž s cukrovkou anebo těhotná žena, však zůstala na ostrově bez pomoci. Když se totiž vraceli na loď se zpožděním, kapitán je zpět na palubu nevzal. Informaci přinesl deník The Guardian.

„Nikdy předtím jsme nic takového nezažili,“ popisuje událost Jill Campbellová z Jižní Karolíny, která byla spolu se svým manželem součástí této skupiny. Přestože pobřežní stráž opozdilce dopravila k lodi ještě před tím, než zdvihla kotvy, kapitán nedovolil opozdilým hostům vstoupit na palubu. „Velitel přístavu se snažil zavolat loď, ale kapitán naše výzvy odmítal,“ dosvědčila Američanka. Dodala, že jediný způsob, jak se s lodí spojit, je poslat jim e-maily. „Neodpovídali však ani na ně,“ uvedla.

O největší výletní loď světa je zájem. Navzdory posměškům jsou lístky pryč

Uvázlí cestující na palubě nechali léky, bankovní karty i další osobní věci. Američtí manželé, kteří se nedobrovolně stali průvodci celé skupiny, pak museli vynaložit více než 7 500 dolarů (170 000 Kč) na nákup jídla, toaletních potřeb i ubytování celé skupiny. „Byli jsme jediní, kdo měl u sebe bankovní kartu,“ říká Campbellová.

Aby se na palubu mohli vrátit, museli se všichni dostat do Banžulu v Gambii, kde měla jejich loď další plánovanou zastávku. Ta tam ovšem nemohla kvůli počasí zakotvit. Zapomenutí pasažéři tak pokračovali dál. Skupina nakonec procestovala šest afrických zemí a nalodila se až v senegalském Dakaru. Ten byl podle výletní společnosti posledním západoafrickým přístavem na její cestě. „Byl to ten nejhorší zážitek v našem životě. Zůstali jsme bez pomoci v cizí zemi, neuměli jsme ani jazyk,“ komentovali dobrodružství Australané Doug a Violeta Sandersovi.

Podmínky mluví jasně

Zpráva o nedobrovolných trosečnících pak rychle obletěla nejprve sociální sítě i světová média a komentoval ji i sám dopravce. Mluvčí společnosti Norwegian Cruise Lines uvedl, že nastala velmi nešťastná situace, ale že je povinností cestujících být zpět na palubě lodi nejpozději hodinu před plánovaným odjezdem. „Podle podmínek plavby bylo nutné vrátit se na loď včas,“ uvedl. Dopravce dodal, že z pohledu zákazníka je to sice kruté, ale když několik jednotlivců zdrží plavbu o několik hodin jen proto, že se opozdí, je to zcela nepřípustné. „Budete kvůli několika cestujícím zdržovat tisíc dalších pasažérů?“ řekl.

Když se hosté nevrátili na loď v době, kdy se měli nalodit, posádka podle informací dopravce předala jejich pasy místním přístavním agentům, aby si je podle běžného protokolu vyzvedli v přístavu. „Náš tým úzce spolupracoval s místními úřady na tom, aby se cestující mohli znovu připojit k lodi na příští zastávce. Vzhledem k tomu, že byli na soukromé, a ne námi organizované prohlídce a nevrátili se na loď v určený čas, jsou podle našeho protokolu zodpovědní za veškerá nezbytná cestovní opatření,“ uvedli zástupci Norwegian Cruise Line.

Miami přivítalo Ikonu moří. Největší výletní loď světa je připravena vyplout

Nemožnost zakotvení lodi v Banžulu zástupce firmy vysvětlil tak, že změnu provedl s velkým ohledem na jejich bezpečnost a bezpečnost posádky, která je nejvyšší prioritou, Osm cestujících pak kontaktovali ohledně další úpravy trasy a poskytli jim povolení k návratu na loď v Dakaru v Senegalu. „Navzdory sérii nešťastných událostí, které jsme nemohli ovlivnit, uhradíme těmto osmi lidem náklady na cestu z Banžulu v Gambii do Dakaru v Senegalu,“ dodal dopravce.

Místo epilogu

Sedm z osmi zapomenutých pasažérů se se svou lodí opět shledalo v africkém Senegalu. Chybí jen jedna osmdesátiletá cestující, kterou na ostrově postihla srdeční příhoda a po své ose se přes Španělsko vrátila do USA Americký pár, jenž spolu s dalšími lidmi urazil tisíce kilometrů, si však návrat na palubu rozmýšlí. „Domníváme se, že organizátoři plavby zapomněli na to, že jejich prioritou by měla být bezpečnost a blaho všech cestujících,“ komentovala návrat na loď Campbellová.

Její manžel na adresu své ženy dodal, že neví, kde by celá skupina byla bez její síly, vedení a soucitu s ostatními. „Je požehnání mít vedle sebe tu nejchytřejší ženu na světě,“ dodal. Manželé tvrdí, že je společnost ohledně neplánované události dosud nekontaktovala, ale dopravce toto tvrzení vyvrátil.

„S našimi hosty nadále komunikujeme a poskytujeme jim všechny informace, jakmile budou k dispozici,“ uvedl mluvčí společnosti Norwegian Cruise Line. Jednadvacetidenní plavba má skončit 10. dubna v Barceloně, uzavírá The Guardian.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Škrty jsou v Evropě u konce. Strach ze ztráty voličů vede zase k rozhazování

29. dubna 2024

Po několika letech silně uvolněné rozpočtové politiky v Evropě měl rok 2024 znamenat velkou změnu....

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  19:33

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi (EK) žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české...

Brexit se projeví naplno, začínají platit přísnější pravidla na dovoz

29. dubna 2024

Dovoz potravin z EU do Velké Británie bude od 30. dubna nejen dražší, ale i komplikovanější....

RegioJet v Praze otevřel novou lounge, nabízí kafe i zmrzlinu zdarma

29. dubna 2024  15:21

Společnost RegioJet slavnostně otevřela v Praze na Hlavním nádraží novou lounge pro své cestující....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...