Víno z vesmíru jde do aukce. Jeho cena se může vyšplhat až na milion dolarů

  • 8
Láhev francouzského vína obíhala Zemi déle než rok. Nyní ji nabízí k prodeji aukční síň Christie's. Ta se domnívá, že by se víno mohlo prodat za částku okolo milionu dolarů (21,5 milionu korun).

Láhev červeného vína Château Pétrus 2000 byla vyrobená z odrůdy Merlot ve vinařské oblasti Bordeaux. Celkem 12 lahví bylo na Mezinárodní vesmírnou stanici zasláno v listopadu 2019 v rámci experimentu. Jeho cílem bylo mimo jiné pochopit proces zrání, fermentace a tvorby bublinek ve víně.

Na Zemi se vrátilo první víno z vesmíru. Za 14 měsíců zestárlo o 3 roky

Víno má za sebou náročnou cestu, v kosmu urazilo zhruba 300 milionů kilometrů a obíhalo naši planetu přibližně v rychlosti 28 tisíc kilometrů za hodinu. Aukční síň jej nazývá „vesmírným vínem pro náročné znalce“.

Tim Triptree, mistr vína, který pracuje v Christie’s, zmínil pro BBC, že společně s vesmírnou lahví se bude prodávat také klasická láhev Pétrus 2000. Dodal, že šťastný kupující bude moci tyto dvě verze porovnat.

„Tato láhev představuje významný krok ve snaze o rozvoj a lepší porozumění zrání vína,“ uvedl Tim Triptree. Podle něj výzkum ukázal, že víno ve vesmíru zraje.

Z dvanácti lahví, které na zem dorazily, se prodává pouze jedna. Tři byly použity na ochutnávky a zbývajících osm bude sloužit pro budoucí výzkum. Výtěžek z prodeje vesmírného pití by měl sloužit k financování dalších experimentů.

Vína Château Pétrus patří k nejdražším na světě, ročně se vyprodukuje asi 30 tisíc lahví. Archivní víno z roku 2000 se obvykle prodává přibližně za 6 tisíc dolarů (129 tisíc korun).