Airbus A380

Airbus A380 | foto: AP

Výrobce letadel Airbus kvůli brexitu zvažuje odchod z Británie

  • 151
Evropský výrobce letecké techniky Airbus varoval, že by se mohl stáhnout z Británie, pokud země opustí jednotný trh a celní unii Evropské unie bez tranzitní dohody. Firma v Británii zaměstnává zhruba 14 tisíc lidí.

Británie se chystá v březnu příštího roku opustit evropský blok, stále se však nedohodla na podmínkách odchodu. Firmy si nyní stěžují, že jim nejistota ohledně podoby brexitu znemožňuje plánování investic.

Provozní ředitel divize Airbusu pro komerční letadla Tom Williams upozornil, že jakýkoli scénář brexitu bude mít pro výrobu letecké techniky v Británii „závažné negativní důsledky“.

„V uplynulých dvanácti měsících jsme se snažili zdůrazňovat své obavy, ale bez úspěchu,“ uvedl Williams. „Jednoduše řečeno, scénář bez dohody přímo ohrožuje budoucnost Airbusu v Británii,“ dodal. Upozornil, že firma pracuje na opatřeních, která mají negativní dopady brexitu zmírnit.

Na plánovaný odchod Británie z Evropské unie už loni zareagoval i britský letecký dopravce easyJet. Rozhodl se založit nové aerolinky se sídlem ve Vídni. Nová společnost má mít okolo sta letadel a asi čtyři tisíce zaměstnanců. (podrobnosti v článku Příprava na brexit. easyJet zakládá nové aerolinky ve Vídni)

Airbus A350 XWB s označením 1000 se předvedl na aerosalonu na letišti Le Bourget (06/2017)