Diskuze

Cyklon zdecimoval vanilkové plantáže, koření už stojí víc než stříbro

V posledních dvou letech se výrazně zvýšila cena vanilky. Za kilogram této oblíbené příměsi do dortů, alkoholických nápojů, krémů či parfémů se nyní platí kolem šesti set dolarů (asi třináct tisíc korun). Stojí tak více než stříbro. Podle analytiků začnou firmy častěji používat umělou náhražku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vůně vanilky je jedna z nejpříjemnějších vůní. Koupil jsem si pár lusků a stačé je zavřít do sklenice s cukrem. Pěkně to načichne a pak stačí jen dosypávat.

Zajímalo by mne kolik peněz z Vanilky mají její pěstitelé. Myslím že ti dostanou zlomek konečné prodejní ceny.

0 0
možnosti

Tak to delala uz moje babicka a my v te praxi pokracujeme o mnoho let pozdeji.

Pro nektere ucely mame jeste dalsi sklenici s cukrem, kam pridame jemne nastrouhane 2 vanilkove lusky a smichame s praskovym cukrem.

0 0
možnosti
Foto

Proč se nepoužívá etylvanili. ten je od vanilky k nerozeznání a vanilinový ukr je za babku?

0 1
možnosti

"k nerozeznání" :D

3 0
možnosti

Takže vanilkový cukr už nekoupím za 0,90 Kč? To si jako budu muset připlatit?

0 0
možnosti

Ano, i vanilínový cukr bude dražší, i když se vyrábí chemicky a s vanilkou nemá nic společného.

Češi musejí být solidární.

0 0
možnosti

Česka se to naštěstí netýká - chudé země používají výhradně chemický ethylvanilin.

0 1
možnosti

Samozřejmě, že se to týká i nás. I když budete kupovat jenom vanilín, tak menší množství pravé vanilky na trhu donutí některé výrobce přejít na vanilín a tím se zvýší i jeho cena

0 0
možnosti

Vzhledem k obrovskému nárůstu populace a čím dále menšímu počtu lidí, kteří chtějí farmařit, pracovat v zemědělství, očekávám v nejbližších 15-20 let obrovský nárůst cen potravin.

0 3
možnosti

Hloupost.

Všude máme nadvýrobu, a Ukrajina, střed Ruska, Afrika, jsou hluboce pod svým potenciálem.

Stačí jen trocha státní regulace a dotací do zavlažování, tak, jako je tomu v USA.

0 0
možnosti

tve gurmanske predstavy se nezakladaji na realite.;-)

Vanilkove lusky, ani kdyby byly servirovane na zlatych talirich, by si zadny skutecny znalec gastronomie a labuznik nedal.

Podobne tak by NIKDY nemichal lanyze a kaviar, i kdyby jeho kapsa byla vydlazdena zlatem;-);-);-).

0 0
možnosti