ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nové britské sankce hned uzemnily tryskáč ruského oligarchy

  • 34
Britské úřady mohou nově zadržet na tamních letištích jakákoliv letadla, která jsou napojená na ruské občany a firmy. Umožňuje to nový balík sankcí, jenž ve středu schválila vláda. Úřady již jeden stroj spojovaný s ruským oligarchou uzemnily.

Vláda rovněž zakázala vývoz zboží a služeb spojených s letectvím a vesmírnými technologiemi do Ruska. Létání s ruskými letadly na území Británie bude rovněž v zemi nově považováno za trestný čin.

Zákaz provozu letadel se týká všech strojů, které vlastní, provozuje nebo si pronajímá kdokoli napojený na Rusko nebo na osoby a firmy na britských sankčních seznamech. „Vykázání letadel pod ruskou vlajkou ze Spojeného království a prohlášení létání s nimi za trestný čin způsobí další ekonomické útrapy Rusku a osobám blízkým Kremlu,“ uvedla ministryně zahraničí Liz Trussová.

Nejtvrdší sankce. Rusko už je pod větším tlakem než Írán i Severní Korea

Její úřad oznámil, že představí nový návrh zákona, který opatření zavádí a který rovněž umožní odebrat z britského registru jakékoliv letadlo, které patří ruským občanům a firmám na sankčních seznamech.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Podle politického redaktora portálu BBC Nicka Watta nový balík sankcí nemíří především na letadla vlastněná Rusy, ale spíše na soukromé stroje nacházející se v „šedé zóně“, které jsou registrovány ve třetích zemích, ale pronajímají si je bohatí Rusové. 

Uzemněný stroj s lucemburskou registrací

BBC uvádí, že úřady v souvislosti s novými postihy již vyšetřují letadlo na soukromém letišti Farnborough jihozápadně od Londýna, které podle nich zřejmě používá jeden z ruských oligarchů.

Podle agentury Reuters úřady letadlo spojují s miliardářem Eugenem Shvidlerem, který je společníkem Romana Abramoviče. „Je nám známo, že společnost vlastnící stroj není ruská, ale lucemburská. Celou věc dále vyšetřujeme, než letadlo propustíme,“ řekl ministr dopravy Grant Shapps stanici LBC.

Zákaz exportu zboží a služeb z oblasti letectví se dotkne také pojišťovnictví, britské firmy nebudou moci nově pojistit ruské stroje nebo prodloužit stávající smlouvy.

,