Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Americké úřady schválily převzetí Monsanta německým koncernem Bayer

  • 2
Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer získal od Spojených států svolení k plánovanému převzetí americké biotechnologické firmy Monsanto. Oznámilo to v úterý ministerstvo spravedlnosti USA. Souhlas je nicméně podmíněný odprodejem aktiv v hodnotě kolem devíti miliard dolarů.

Monsanto je největším světovým producentem osiv a spojením s Bayerem by měl vzniknout největší světový dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu, který ovládne více než čtvrtinu globálního trhu osiv a pesticidů.

K dokončení transakce Bayer ještě potřebuje svolení regulátorů z Kanady a Mexika. Pokud by transakce nebyla završena do poloviny června, může Monsanto od nynější dohody o převzetí odstoupit a požadovat vyšší cenu, napsala agentura Reuters. Hodnota transakce činí 62,5 miliardy dolarů (1,4 bilionu Kč). 

Bayer oznámil dohodu o převzetí Monsanta již v září 2016. Letos v březnu transakce získala souhlas Evropské komise. K získání souhlasu evropských regulátorů musel Bayer rovněž slíbit prodej některých aktivit.

Podle zdroje agentury Reuters se požadavky evropských regulátorů do značné míry podobají požadavkům USA. Bayer se již v rámci dohod s Evropskou komisí a dalšími regulátory zavázal, že prodá část svých aktivit konkurentovi BASF za 7,6 miliardy eur (197 miliard Kč).

,