Vstupné, návštěvnické zóny i daně. Evropská města vyhlásila válku turistům

  • 198
Mnoha evropským městům již došla trpělivost se stále vzrůstajícím počtem turistů. Děje se tak po sílících nářcích jejich obyvatel, turistický ruch je na druhé straně vítaným zdrojem příjmů nejen pro ně. Jak se mezi tolik potřebnými příjmy a kvalitou života obyvatel daří před začátkem sezony najít rovnováhu ve čtyřech zemích, odhalil list The Guardian.
Veleslavná di Trevi dlouhodobě platila za kapsáři nejpostiženější místo v...

Okázalé náměstí Plaza de España v Seville je již téměř sto let jednou z hlavních atrakcí města. Turisté se sem sjíždějí z celého světa, aby ocenili zdobnou ukázku španělské architektury a dekorativních obkladů jeho staveb. Již brzy však všichni, kteří sem přicházejí pěšky nebo dokonce v kočárech tažených koňmi, budou muset za svůj zážitek zaplatit. Výtěžek z plánovaného vstupného chce radnice směrovat na jeho údržbu.

Benátky zpřísňují podmínky ke vstupu. Za návštěvu centra zaplatíte

„Plánujeme Španělské náměstí zpoplatnit,“ nechal se minulý týden slyšet starosta Sevilly José Luis Sanz. Na síti X zveřejnil video, na němž jsou vidět chybějící dlaždice a poškozené fasády několika domů. „Chceme od turistů vybírat poplatek, abychom mohli financovat jeho zachování,“ dodal.

Přestože starosta uvedl, že ani místní ani obyvatelé provincie Andalusie poplatky platit nebudou, mnozí obyvatelé se přesto proti plánovanému systému vstupného ohradili. Kritizovali jeho složitou správu a na druhé straně malou efektivitu. Mnohem lepší by podle mnoha z nich byla vysoká turistická daň pro všechny návštěvníky Sevilly. „Masová turistika naše město ničí,“ říká jeden z obyvatel.

Všechny čeká perná sezona

Příliš mnoho turistů je problém, který se jako leitmotiv táhne moha evropskými městy. Po prudkém propadu během covidu jejich počet opět prudce vzrostl a letos v létě by měl překročit úroveň před pandemií. Například počet letenek nízkonákladových leteckých společností v Evropě, který od roku 2010 rostl o 10 procent ročně a v roce 2019 dosáhl 500 milionů, by mohl v roce 2024 překročit 800 milionů, říkají odhady.

Airbnb coby největší, ale zdaleka ne jediná platforma určená pro krátkodobé pronájmy zaznamenala před pandemií v některých evropských městech trojciferný růst. Výsledkem je, že v nejoblíbenějších destinacích, kam se jezdí na dovolenou do města, nyní na každého místního obyvatele připadá ročně 20 a více návštěvníků.

Benátky jsou jako jeden z největších turistických magnetů Evropy v těchto snahách asi nejdále. Zavedly od letoška vstupné do centra města, které se pohybuje od 3–10 eur (72–241 Kč). Paříž téměř ztrojnásobila sazby turistické daně, a to z 0,25–5 eur na 0,65–14,95 eur v závislosti na oblasti a typu ubytování.

Ve Valencii a Manchesteru zavedli turistickou daň. Benátky ještě vyčkávají

Španělská Sevilla, kam ročně zamíří 3 miliony turistů, přitom sama má pouze 700 000 obyvatel, také přijme zpoplatnění dalších atrakcí. Od ledna 2024 platí zahraniční návštěvníci byzantského chrámu Hagia Sofia v Istanbulu 25 eur, ročně tento původně raně křesťanský svatostánek navštíví asi 3,5 milionu lidí.

Jiná města sázejí na lepší řízení. Například Atény loni v létě zavedly systém časových slotů pro návštěvníky Akropole, letní vstup do národního parku Calanques v Marseille nyní reguluje systém bezplatných rezervací.

25. října 2022

Turistické autobusy budou v centru Amsterdamu od roku 2024 zakázány. (2. února 2023)

Nizozemsko Věčné amsterdamské soužení

Traduje se, že v angličtině používaný termín „overturismus“ vymysleli v hlavním městě Nizozemska. Plán tamní radnice z března loňského roku měl od návštěvy města odradit především mladé Brity, kteří se často a rádi účastní večírků. Radnice zveřejnila videoklipy s varováním před pokutami, informace o nich se dostaly na titulní stránky novin po celém světě. Není však jasné, jaký to mělo účinek, neboť počet turistů, kteří v Amsterdamu přenocovali, dosáhl loni téměř předpandemické úrovně 9 milionů, tedy o 21 procent více než v roce 2022.

V listopadu 2023 Amsterdam spustil kampaň Renew your View (Obnovte svůj pohled), která vyzdvihuje pozitivní aspekty města mimo běžné způsoby, jimiž návštěvníci města čas obvykle tráví. Od loňského jara platí v tamní čtvrti červených luceren zákaz kouření marihuany na veřejných prostranstvích a bary zavírají ve dvě hodiny ráno místo ve čtyři. Těmito kroky se snížil počet lidí v ulicích o 30 až 60 procent. Po stížnostech na bezpečnost jsou však okna nevěstinců se sexuálními službami opět otevřena až do 6 hodin ráno namísto do 3 hodin.

Amsterdam se dočkal, kampaň proti opilým Britům zabrala. Ale za jakou cenu?

Amsterdam také snižuje počet licencovaných provozoven s ubytováním a stravováním o třetinu, odhlasoval uzavření autobusového terminálu v centru města. Zkouší rovněž přísnější opatření k odstranění na turisty zaměřených podniků, jako jsou prodejny sladkostí, u nichž existuje podezření, že jsou to pračky na peníze.

Rada Amsterdamu nyní tvrdí, že sleduje počet turistů a snaží se udržet „remízu“. Mnohamilionové rozpočtové schodky a miliardový účet za opravu rozpadajících se břehů kanálů však znamenají, že cestovní ruch má pro Amsterdam zásadní význam: letos se turistická daň zvýšila ze 7 procent na 12,5, což je nejvyšší sazba v Evropě. Denní turistická daň pro návštěvníky výletních lodí činí nyní 14 eur (338 Kč) na osobu.

"Chceme ukázat návštěvníkům skutečnou Barcelonu nikoli zábavní park na téma Barcelona plný McDonaldů a suvenýrů bez skutečné identity,“ uvedla primátorka města.

Španělsko Pít alkohol můžete i doma

V roce 2023 Španělsko přivítalo 85 milionů turistů, což je téměř o 2 procenta více než v roce 2019 před pandemií. V zemi, kde cestovní ruch vytváří 13 procent HDP, nebyly po ekonomické devastaci v letech covidu dlouhou dobu hlasy volající po omezení počtu turistů prakticky vůbec slyšet.

V loňském roce navštívilo Baleáry, kde žijí asi 2 miliony obyvatel, zhruba 15 milionů lidí. Z tohoto počtu byla více než polovina Britů a Němců, značná část z nich sem přijela především za alkoholem. Španělské úřady očekávají, že chystaný nový zákon, který má potlačit alkoholovou turistiku, začne platit o Velikonocích, kdy v zemi začíná turistická sezona.

Barcelonská Sagrada Familia je zase blíže dokončení, rozsvítili nové věže

Za takzvaný „balconing“, tedy kratochvíli, při níž opilí mladíci kvůli lajkům na sociálních sítích skáčou z balkonů hotelů do bazénů, úřady ukládají vysoké pokuty. Obchody také nyní nesmějí prodávat alkohol po půl desáté večer. Zakázané jsou rovněž takzvané pub crawls, plážové párty, párty na výletních lodích či šťastné hodinky. Místním podnikům, které tato pravidla poruší, hrozí pokuty až do výše 600 000 eur (14,5 milionu Kč).

Mezi plánovaná opatření patří také deportace problémových jedinců či černá listina osob se zákazem návštěvy ostrovů. Právníci ovšem varují, že tím bude porušena zásada EU o volném pohybu osob.

Jedna z nejfotografovanějších památek Itálie, šikmá věž v Pise. (23. května 2023)

Itálie Na cestě k udržitelnosti

Benátky jsou první významnou turistickou lokalitou v Itálii, která zavedla jednorázové vstupné do centra města pro turisty, kteří sem přijedou pouze na den. Opatření vstupuje v platnost na začátku hlavní sezony 25. dubna a v první experimentální fázi bude platit pouze v některých dnech až do 14. července.

Denní vstupenky za 5 eur (120 Kč) je možné rezervovat online již od poloviny ledna. Zda se kontroverzní iniciativa osvědčí, ukáže až čas. Vzhledem k tomu, že počet návštěvníků se zde již vrátil na úroveň před pandemií (v průměru 40 000 jednodenních turistů v sezoně) a vzhledem k trvalé hrozbě, že městu hrozí ztráta statusu kulturního dědictví UNESCO, úřady jsou nuceny jednat.

Město je také připraveno od června omezit počet turistických skupin na 25 osob a zakázat používání reproduktorů, protože vyvolávají zmatek a ruší, uvedla koncem prosince benátská rada.

Zahlceným Benátkám došla trpělivost. Turisté za vstup zaplatí až 10 eur

Florencie dlouhodobě trpí podobnými problémy s nadměrným turistickým ruchem a odlivem obyvatel z historického centra. Situace loni v říjnu přiměla radu zakázat v historickém centru nové krátkodobé pronájmy ze strany Airbnb a podobných platforem. „Iniciativy proti turistům nejsou všelék, spíše jsou to konkrétní kroky k řešení tohoto problému,“ uvedl starosta města Dario Nardella. Ve městě s přibližně 720 000 obyvatel se ročně ubytuje v průměru více než 16 milionů návštěvníků.

Také na pobřeží Amalfi začnou platit opatření, jejichž cílem je zabránit věčným zácpám na klikaté 35kilometrové pobřežní silnici SS163. Jízdu po ní místní obyvatelé označují bezmála za noční můru. V jejím použití se tak brzy budou střídat auta podle poslední cifry na poznávací značce, rozhodly úřady.

V Cinque Terre, tedy další lokalitě pod ochranou UNESCO, místní úřady také přemýšlejí, jak zvládnout nadměrný turistický ruch. „Nechceme méně turistů, ale chceme být schopni řídit ho udržitelným způsobem,“ řekla minulý měsíc Donatella Bianchiová, prezidentka národního parku Cinque Terre.

Návštěvníci Atén samozřejmě nemohou vynechat jednu z největších atrakcí města – dominantu v podobě starověké akropole s chrámem Parthenónem. (15. dubna 2022)

Řecko Sázka na návštěvnické zóny

V Řecku zatěžuje prudce rostoucí počet turistů nejen infrastrukturu oblíbených ostrovních lokalit, ale také stále více zaměstnává kapacity v Aténách. Tam se místní, stejně jako jinde, bouří. Řecká metropole totiž kdysi sloužila pouze jako zastávka cestovatelů při cestě na ostrovy. Dnes je pro většinu turistů povinnou destinací, takzvanou „must see“. V roce 2023 přivítaly Atény více než 7 milionů turistů, což je historický rekord. Žebříčku turistů dominují Američani a Britové.

Aby se řecké úřady vyrovnaly s přílivem turistů, který by měl po oživení asijského trhu ještě vzrůst, oznámily, že opatření, která v září pilotně zavedly na Akropoli, příští měsíc rozšíří i na další tamní archeologická naleziště.

Jih Evropy čelí čtyřicítkám. Zavřeli Akropoli, to nejhorší teprve přijde

V loňském roce na vrcholu sezony na Akropoli stoupalo více než 20 000 turistů denně. „Dostali jsme se až na 23 000 turistů za den,“ uvedla řecká ministryně kultury Lina Mendoniová. Také ona uznává, že turistický ruch je ovšem pro všechny žádoucí. „Musíme zajistit, aby nadměrný turismus památce neuškodil,“ dodala.

Cílem systému aténských návštěvnických zón, které jsou v provozu od 8 do 20 hodin, je zmírnit dopravní zácpy. Úřady rovněž zavedly systém časových slotů, elektronický prodej vstupenek pro rychlý vstup organizovaných skupin. „Pomůže to zajistit bezpečnost památky i těch, kteří v ní pracují, a zlepšit zážitky návštěvníků,“ dodala Mendoniová. Také řecká muzea od letošního dubna omezí počet návštěvníků.

Na ostrově Santorini, kde v průběhu let neustále narůstaly stížnosti na „overturismus“, zavedli přidělování kotvišť pro výletní lodě. Počet vylodění za 24 hodin je nyní omezen na 8 000 cestujících. Na Mykonosu zase úřady zakročily proti nelegální výstavbě a na nejlepších místech zbouraly načerno postavené bary a restaurace, uzavírá The Guardian.