Diskuze

Turecko je o krok blíž první jaderné elektrárně. Postaví ji s Rusy

První jaderná elektrárna v Turecku získala počáteční stavební povolení a úplné povolení by měla získat v první polovině příštího roku. Uvedla to v pátek turecká divize ruského Rosatomu, která má elektrárnu postavit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedná se o moudrou volbu, která se Turecku v budoucnosti vrátí. Jaderná energie má být v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie do budoucna nejefektivnější variantou pro úspěšné plnění klimatických cílů a zároveň pro stabilní dodávky elektřiny, které uspokojí poptávku. Snad stejně moudří budou i u nás v ČR a dočkáme se zde nových bloků. S technologií VVER máme zkušenosti a vzhledem k současné situaci na trhu by volba Rosatomu - jako dodavatele - nebyla vůbec špatná.

0 0
možnosti

Turecko zvolilo asi jediného dodavatele, který v současné době dává smysl. Podle mého názoru bychom stejně volit měli i u nás v Česku. Navíc jádro samotné je dobrá investice do budoucnosti, ne jako fotovoltaika, která se ekonomicky díky nesmyslně vysokým dotacím vyplatí, ale co se týče trvanlivosti a stability dodávek je na tom bídně.

0 0
možnosti

Dobré rozhodnutí, jedno z mála v posledních letech.

0 0
možnosti

Dovolím si tvrdit, že elektrickou energii Turecko moc nedováží - není moc odkud. Dováží ropu a plyn, tedy bilance obchodu s energií bude výrazně pasivní. Nikoliv však u elektrické energie, kde bude celý obchod minimální.

0 0
možnosti

J57a15n 64C45e30p59e74k

20. 10. 2017 13:38

Rusové by si měli dát bacha, aby třeba potřebná voda ke chlazení neměla najednou záhadně jiné a nepoužitelné složení a hlavně aby Turci Rusovi zaplatili. :-)

3 0
možnosti

Viděl jsem nedávno ruskou reportáž ze stavby (už probíhají úpravy terénu). Chladit se to bude vodou z moře, takže žádný problém. Elektrárnu budou vlastnit Rusové a Turci budou od ní kupovat elektřinu za nějakou garantovanou cenu, takže když Turci nebudou platit, tak nebudou mít elektřinu.

2 0
možnosti