(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Trumpovy narážky Amazon přešel, kritiku senátora Sanderse už ne

  • 75
Internetový gigant Amazon čelil v posledních měsících kritice na několika politických frontách. Kromě amerického prezidenta Trumpa jej začal kritizovat i demokratický senátor Bernie Sanders. Společnosti vyčítá nízké mzdy zaměstnanců. Amazon označil jeho vyjádření za „zavádějící“, kdežto Trumpovu kritiku ponechal bez odezvy.

Trump dlouhodobě kritizuje technologickou firmu miliardáře Jeffa Bezose na svém Twitteru. Amazon obviňuje z neplacení daní a zneužívání služeb americké pošty. Jeho zakladatele a generálního ředitele zase z toho, že využívá deník The Washington Post, jejž také vlastní, k lobbingu ve prospěch své internetové firmy.

Bývalý prezidentský kandidát Demokratické strany Bernie Sanders se zase do Amazonu opřel kvůli nízkým mzdám, pracovním podmínkám v distribučních centrech a využívání dočasných zaměstnanců. Sanders technologické firmě vyčítá, že jsou mnozí z těchto dělníků závislí na různých programech státní podpory.

Sandersova kritika míří hlavně na zakladatele a generálního ředitele firmy Jeffa Bezose, který je nejbohatším člověkem na světě. Opakovaně se do něj strefuje na svém Twitteru, kde hovoří o tom, že „zaměstnanci člověka, který vydělává 260 milionů dolarů denně, závisejí na penězích amerických daňových poplatníků“.

24.srpna 2018 v 16:38, příspěvek archivován: 03.září 2018 v 15:53

While Jeff Bezos' wealth has increased $260 million every single day this year, he continues to pay many Amazon employees wages so low that they're forced to depend on taxpayer-funded programs such as food stamps, Medicaid and public housing to survive. https://t.co/2xankLTd9F

Více než polovina Sandersových příspěvků na této sociální síti z posledního týdne zmiňuje Amazon. Společnost na intenzivní kritiku zareagovala minulý týden na svém korporátním blogu. Sandersovy výroky označila za „nepřesné a zavádějící“. Představitelé společnosti na blogu uvedli, že opakovaně zvali senátora Sanderse a jeho tým na návštěvu jednoho z distribučních center, jehož pracovní prostředí a podmínky Sanders kritizuje, senátor však na pozvání nereagoval.

„Problém, kterému všichni Američané rozumí“

Amazon platí pracovníkům za pochvalné tweety o firmě, tvrdí exzaměstnanci

Mnohá americká média označila reakci společnosti na vyjádření politika za „vzácnou“. Příspěvek na korporátním blogu proto vyvolal logickou otázku, proč Amazon nezareagoval i na obviňování ze strany prezidenta Trumpa. Server CNBC uvádí, že co se týče této kritiky, Amazon téměř vždy reagoval mlčením, a to i v případě kdy byla Trumpova prohlášení prokazatelně nepravdivá.

Podle expertů na vztahy s veřejností oslovených serverem dává toto rozhodnutí Amazonu smysl vzhledem k potenciální újmě, kterou mohou Sandersovy útoky značce Amazon způsobit. Senátorovo sdělení je totiž jednoduché: Amazon neplatí dělníkům dost peněz, zatímco Jeff Bezos je nejbohatším člověkem na světě. Jde o problém, kterému všichni Američané rozumí.

Oproti tomu Donald Trump zabíhá ve svých obviněních do mnohem obskurnější roviny. Před rokem se ve svém příspěvku na Twitteru ptal, jestli je deník The Washington Post „lobbistická zbraň proti Kongresu, která má politikům zabránit ve zkoumání monopolu Amazonu na neplacení daní“.

25.července 2017 v 04:36, příspěvek archivován: 03.září 2018 v 15:55

Is Fake News Washington Post being used as a lobbyist weapon against Congress to keep Politicians from looking into Amazon no-tax monopoly?

„Američany budou mnohem pravděpodobněji víc zajímat špatně placení dělníci, než značně abstraktní daňové problémy,“ uvedl pro CNBC Dorie Clark, expert na značky a profesor obchodu na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně.

Akcie Amazonu utrpěly občasné propady své hodnoty, které způsobily Trumpovy tweety nebo zprávou mediální společnosti Axios, jež uvedla, že americký prezident je „posedlý Amazonem“. Pokaždé se však vrátily do „normálu“ a setrvale rostou od začátku roku 2016. Amazon je po americkém Applu druhou nejhodnotnější společností na světě a její tržní kapitalizace atakuje hranici jednoho bilionu dolarů.