Slováci vymění koruny za eura už příští rok. Ilustrační foto

Slováci vymění koruny za eura už příští rok. Ilustrační foto

Televizní reklama připravuje Slováky na euro

  • 56
Zatímco Češi ještě stále nemají jasno, kdy začnou platit eurem, na Slovensku už běží na plné obrátky kampaň, která Slováky informuje, že je čas rozloučit se s korunou. Televizní kampaň Euro příběh 2008 je k vidění na slovenských obrazovkách.

První den D přichází už v polovině května, kdy začne reálné odpočítávání konce měny, říká se v televizním spotu. V červenci se kurz zastaví a už se nikdy nezmění, hlásí mužský hlas do příjemné hudby podmalované záběry ze slovenských ulic. V srpnu už budou všechny ceny v obou měnách a od 1. ledna příštího roku oficiálně začíná platit euro.  

Pak bude sice možné platit v hotovosti v obchodech ještě prvních 16 dní roku 2009. Obchodníci jim však budou vracet již jen eura. Bezhotovostní platby budou možné od prvního lednového dne jen v eurech.

Spot, který spustilo slovenské ministerstvo financí společně se slovenskou centrální bankou, ale měl mít podle některých hlasů spíš přesvědčovací než informační charakter. Podle serveru Marketer.sk totiž zavedení eura stále vnímá 42 procent Slováků negativně. Podle bývalého zástupce slovenské vlády pro přijetí eura Ivana Štefance vláda v informování občanů selhává, píše server.

Současný zmocněnec vlády pro euro Igor Barát ale popírá, že by vláda něco zanedbala. Odmítá také výtky, že vláda nedostatečně myslela na starší občany. První spot je určen široké veřejnosti, pak mají následovat další, citoval Baráta Marketér.sk.

Slovenský parlament o zavedení eura oficiálně rozhodl loni v listopadu. Jeho záměr však ještě musí schválit Unie, která se k slovenskému snu příliš vřele nestaví. Oficiální verdikt má vyslovit v květnu. V minulosti například nedovolila kvůli inflaci přijmout jednotnou měnu Litvě.

Závidíte Slovákům, že budou mít euro dřív než Češi?

celkem hlasů: 8069

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 18. dubna 2008. Anketa je uzavřena.

Není co závidět
Není co závidět 4766

Ne
Ne 1684

Ano
Ano 1619